مراقب ضد عفونیکنندههای دست باشید؛ خطر سرطان در پیش است!

مقامات بهداشتی اتحادیه اروپا ماده اتانول، به کار رفته در ضد عفونیکنندههای دست را به عنوان ماده سرطان زا معرفی و استفاده از آن را ممنوع کرده اند.
اتحادیه اروپا در حال بررسی طبقهبندی اتانول به عنوان مادهای خطرناک است که خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد، اقدامی که میتواند بسیاری از ضدعفونیکنندههای دست و مواد شوینده مورد استفاده در بیمارستانها را به طور مؤثر ممنوع کند.
به نقل از فایننشال تایمز، گفتنی است در زمان شیوع کرونا، ضد عفونیکنندههای دست مبتنی بر اتانول جزو لوازم ضروری مردم برای دوری از کووید ۱۹ شناخته شده و به طور گسترده مورد استفاه قرار گرفت.
البته بعد از کرونا گسترش بی رویه سرطان در جوامع مختلف به خصوص در میان جوانان باعث شده تا کارشناسان بهداشت و درمان به اتانول نیز مظنون شوند که در زمان کرونا بسیار استفاده شد.
فایننشال تایمز گزارش داد که یک توصیه داخلی در ۱۰ اکتبر توسط یکی از گروههای کاری آژانس مواد شیمیایی اروپا (ECHA) اتانول را به عنوان یک ماده سمی با اشاره به افزایش خطرات سرطان و عوارض بارداری معرفی کرد و پیشنهاد داد که باید در محصولات تمیزکننده و سایر محصولات جایگزین شود.
کمیته محصولات بیوکسید ECHA قرار است بین ۲۵ تا ۲۸ نوامبر تشکیل جلسه دهد. این نهاد نظارتی اعلام کرد که اگر کمیته تخصصی آن "به این نتیجه برسد که اتانول سرطانزا است"، جایگزینی آن را توصیه میکند و تصمیم نهایی توسط کمیسیون اروپا گرفته میشود.
ECHA به فایننشال تایمز گفت که اتانول ممکن است «اگر با توجه به میزان مواجهه مورد انتظار، ایمن تلقی شوند یا جایگزینی پیدا نشود، همچنان برای کاربردهای زیستکشی مورد نظر تأیید شود»، و تأکید کرد که هنوز هیچ تصمیمی گرفته نشده است.
در طول همهگیری کووید-۱۹، ضدعفونیکنندههای دست مبتنی بر اتانول برای بهداشت شخصی و سلامت عمومی ضروری شدند. اتانول در از بین بردن ویروسها، باکتریها و قارچها مؤثر است و به طور گسترده در بیمارستانها، تولید مواد غذایی و محصولات تمیزکننده روزمره استفاده میشود.
طبق مقررات محصولات زیستکش اتحادیه اروپا (BPR)، هر ماده شیمیایی که به عنوان ضدعفونیکننده استفاده میشود باید بررسی ایمنی دقیقی را که توسط ECHA انجام میشود، پشت سر بگذارد. این آژانس اتانول را به دلیل اینکه به طور بالقوه معیارهای ایجاد سرطان و آسیب به تولید مثل را دارد، علامتگذاری کرده است.
اتحادیه اروپا یک دوره مشاوره را آغاز کرد که در ۳۰ آوریل به پایان رسید و به دنبال بازخورد در مورد جایگزینهای بالقوه اتانول بود. با این حال، خطرات سلامتی ذکر شده عمدتاً مبتنی بر دادههای حاصل از مصرف نوشیدنیهای الکلی است، نه استفاده از اتانول به عنوان ضدعفونیکننده. نوشیدن الکل، حتی در مقادیر متوسط، به سرعت غلظت اتانول خون را افزایش میدهد و خطرات سرطان را به طور قابل توجهی افزایش میدهد، همانطور که توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) مستند شده است.
لازم به ذکر است که آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان (IARC)، که بخشی از WHO است، نوشیدنیهای الکلی را به عنوان مواد سرطانزای گروه ۱ (بهوضوح سرطانزا) طبقهبندی میکند. خود اتانول خالص به طور مستقل توسط IARC طبقهبندی نشده است. طبقهبندی سرطانزا به طور خاص مربوط به نوشیدنیهای الکلی است که به صورت خوراکی مصرف میشوند و حاوی آلایندههای اضافی هستند. WHO همچنین اتانول و ایزوپروپانول را برای استفاده در بهداشت دست بیخطر طبقهبندی میکند.
منبع: اطلاعات آنلاین