بوستان سعدی؛ درسی از شیخ اجل: «نامهربانی با مادر»

بوستان سعدی؛ درسی از شیخ اجل: «نامهربانی با مادر»

رسیدن ماه اردیبهشت می‌تواند بهانه مناسبی برای سعدی‌خوانی باشد، چرا که علاوه بر مصادف‌شدن با روز بزرگداشت او، روایت است که گلستان و بوستان نیز در این ماه سروده شده‌اند.

کد خبر : ۲۳۹۱۷۴
بازدید : ۷۲۴

فرادید| سعدی بوستان و گلستان را در اردیبهشت‌ماه سال 655 و 656 هجری سرود و دو تا از حکمت‌آموزترین و در عین حال شیرین‌ترین آثار ادبیات فارسی را به وجود آورد. شاید همین شیرینی و پندآموزی این دو اثر سعدی است که باعث شده است که استاد اصغر دادبه معتقد باشند که مدخل آشنایی با ادبیات فارسی باید بوستان و گلستان سعدی باشد.

به گزارش فرادید، تنوع داستان‌ در آثار سعدی بسیار زیاد است. او هر بار داستان جدیدی برای گفتن دارد و الحق که هر بار به زیباترین شکل ممکن این کار را انجام می‌دهد. لطف سخن او باعث می‌شود که مخاطب علاوه بر یادگیری لذت هم ببرد. بوستان نخستین اثر سعدی است و سعدی این منظومه عظیم را در سفر نوشت و یکی از ماندگارترین آثار ادبیات فارسی را به آحاد مرد جهان هدیه کرد.

باب هشتم: در شکر بر عافیت

با وجود این که امروزه می‌دانیم که گفتگو و نقد محترمانه می‌تواند بسیار کارساز باشد، درشتی‌کردن با والدین یکی از زشت‌ترین کارها در فرهنگ ما ایرانی‌هاست. سعدی در حکایتی که در ادامه خواهید خواند به این مسئله پرداخته است.

جوانی سر از رای مادر بتافت

دل دردمندش به آذر بتافت

 

چو بیچاره شد پیشش آورد مهد

که ای سست مهر فراموش عهد

 

نه گریان و درمانده بودی و خرد

که شبها ز دست تو خوابم نبرد؟

 

نه در مهد نیروی حالت نبود

مگس راندن از خود مجالت نبود؟

 

تو آنی کز آن یک مگس رنجه‌ای

که امروز سالار و سرپنجه‌ای

 

به حالی شوی باز در قعر گور

که نتوانی از خویشتن دفع مور

 

دگر دیده چون برفروزد چراغ

چو کرم لحد خورد پیه دماغ؟

 

چو پوشیده چشمی ببینی که راه

نداند همی وقت رفتن ز چاه

 

تو گر شکر کردی که با دیده‌ای

وگر نه تو هم چشم پوشیده‌ای

 

معلم نیاموختت فهم و رای

سرشت این صفت در نهادت خدای

 

گرت منع کردی دل حق نیوش

حقت عین باطل نبودی به گوش

۶
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید