گوجه فرنگی در آستانه انقراض!

گوجه فرنگی در آستانه انقراض!

محققان آمریکایی نوعی گوجه فرنگی پیدا کرده‌اند که می‌تواند در برابر ویروس مخرب ToBRFV مقاوم باشد و راهی جدید برای نجات محصول محبوب کشاورزان ارائه دهد.

کد خبر : ۲۶۰۲۲۰
بازدید : ۲۳

صنعت گوجه فرنگی در جهان و به‌ویژه در آمریکا با تهدیدی نوظهور روبه‌روست: ویروس روگوز قهوه‌ای گوجه فرنگی (ToBRFV) که می‌تواند میلیاردها دلار خسارت به کشاورزان و تولیدکنندگان وارد کند. اما خبر امیدوارکننده این است که محققان وزارت کشاورزی آمریکا (ARS) با همکاری چند دانشگاه، یک نوع گوجه فرنگی قدیمی کشف کرده اند که می تواند در برابر این ویروس مخرب مقاومت کند.

به گزارش فرارو به نقل از scitechdaily، ویروس ToBRFV به گوجه فرنگی، فلفل و محصولات مرتبط حمله می‌کند و موجب تغییر شکل برگ‌ها و رنگ میوه‌ها می شود. این ویروس از طریق بذر منتقل می شود و حتی می‌تواند مقاومت گوجه‌های تجاری را نیز از بین ببرد.

این ویروس به سرعت از طریق تماس گیاهان سالم با ابزار، لباس، دست‌ها یا مواد آلوده منتقل می شود. برای مقابله با ویروس، رعایت دقیق اقدامات پیشگیرانه ضروری است: ضدعفونی ابزار، پاکسازی مزارع و حفظ محیط کشت سالم.

کای لینگ متخصص بیماری های گیاهی در آزمایشگاه سبزیجات آمریکا در چارلستون، کارولینای جنوبی می گوید: «شناسایی ژن‌های جدید برای مقاوم‌سازی گوجه فرنگی و تولید گونه‌های مقاوم، کلید مقابله با ویروس ToBRFV است. پیشگیری اهمیت دارد، اما بهره‌گیری از گونه های مقاوم، مهم ترین راه محافظت از محصولات است.»

تیم لینگ، نوع قدیمی گوجه فرنگی tomatoNN را که در دهه ۱۹۹۰ ایجاد شده بود، شناسایی کرده‌اند. این نوع دارای ژن N توتون است و در برابر ویروس ToBRFV مقاوم است. ژن N ابتدا از یک گونه  توتون وحشی جدا و برای تولید گوجه مقاوم به ویروس موزاییک تنباکو (TMV) به کار گرفته شده بود.

محققان دریافتند که tomatoNN  در دمای ۲۲ درجه سانتی‌گراد مقاومت خوبی دارد، اما در دماهای بالاتر، اثر مقاومت آن کاهش می‌یابد؛ پدیده‌ای که در سایر ژن‌های مقاوم هم دیده می‌شود. کای لینگ می‌گوید: «درک نقش دما در مقاومت گوجه فرنگی به ویروس بسیار مهم است، زیرا دما بر تعامل گیاه و ویروس تأثیر می‌گذارد. برای تعیین تأثیر دما بر مقاومت ژنتیکی tomatoNN، به بررسی های بیشتری نیاز است.»

او می گوید:«نتایج مطالعه نشان می‌دهد که  این نوع گوجه فرنگی می‌تواند در تولید گونه‌های مقاوم به ToBRFV نقش کلیدی داشته باشد و روش جدیدی برای کنترل این بیماری ارائه دهد. بیماری که یک محصول غذایی محبوب را تهدید می‌کند.»

۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید