تصاویر؛ لوبیای بستنی؛ میوهای گرمسیری و بسیار کمیاب با طعمی شبیه بستنی وانیلی که شبیه یک لوبیا است!

لوبیای بستنی (ice-cream bean) میوهای گرمسیری با طعمی شبیه بستنی وانیلی است. با خواص، نحوه مصرف و محل رشد این میوهی خوشمزه و خاص بیشتر آشنا شوید.
شاید نام «لوبیای بستنی» برای شما عجیب به نظر برسد، اما این میوهی گرمسیری خوشمزه یکی از شگفتانگیزترین طعمهایی است که طبیعت به ما هدیه داده است. Ice-cream-bean با نام علمی Inga edulis، نوعی درخت از خانوادهی بقولات (Fabaceae) است که بومی جنگلهای بارانی آمریکای جنوبی بوده و بهخاطر میوهی نرم و شیرینش که طعمی شبیه بستنی وانیلی دارد، به این نام معروف شده است.
در این مقاله، قصد داریم شما را با این میوهی خاص، ویژگیها، خواص، محل رشد و کاربردهای آن آشنا کنیم.
ظاهر و ساختار لوبیای بستنی
میوهی این گیاه درون غلافی بلند، سبز و ضخیم رشد میکند که معمولاً بین ۲۰ تا ۶۰ سانتیمتر طول دارد. وقتی غلاف باز میشود، دانههای تیرهی آن درون لایهای سفید، نرم و اسفنجی پوشیده شدهاند. این لایهی سفید همان بخشی است که خورده میشود. بافت آن شبیه پنبه و طعم آن شیرین، لطیف و بسیار خوشایند است بسیاری آن را با طعم بستنی وانیلی یا حتی شیرینی پنبهزنجبیلی (marshmallow) مقایسه میکنند.
طعم و روش مصرف
یکی از دلایل محبوبیت Ice-cream-bean طعم خاص و منحصربهفرد آن است. این میوه بهصورت تازه مصرف میشود و معمولاً کافیست غلاف را باز کرده و قسمت سفید و گوشتی روی دانهها را بخورید. دانهها قابل خوردن نیستند مگر آنکه پخته شوند، چون بهصورت خام سمی هستند.
در برخی کشورها، مردم دانهها را بعد از پخت استفاده میکنند و از گوشت میوه نیز در تهیهی نوشیدنیهای طبیعی یا دسرهای خانگی بهره میبرند.
خواص تغذیهای و فواید سلامتی
لوبیای بستنی تنها خوشمزه نیست، بلکه دارای ارزش غذایی قابل توجهی است:
منبع طبیعی فیبر: به بهبود گوارش کمک کرده و حرکات روده را تنظیم میکند.
حاوی آنتیاکسیدانها: به مقابله با رادیکالهای آزاد کمک کرده و به سلامت سلولها کمک میکند.
دارای ویتامین C: که در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش دارد.
کاهش التهاب: برخی مطالعات محلی نشان دادهاند که ترکیبات موجود در این گیاه خاصیت ضد التهابی دارند.
همچنین در طب سنتی مناطق بومی آمازون، از پوست و برگ این گیاه برای درمان برخی بیماریهای پوستی و عفونتها استفاده میشود.
محل رشد و شرایط اقلیمی
Ice-cream-bean درختی است که بومی نواحی گرمسیری آمریکای جنوبی، بهویژه جنگلهای آمازون، پرو، برزیل، کلمبیا و اکوادور است. این درخت بهخوبی در آبوهوای مرطوب رشد میکند و میتواند تا ارتفاع ۱۵ متر یا بیشتر نیز برسد.
درخت Inga edulis بهخاطر رشد سریع و سیستم ریشهای گسترده، گاهی در پروژههای احیای جنگل، جلوگیری از فرسایش خاک و سایهاندازی در مزارع قهوه و کاکائو نیز استفاده میشود.
کاربردهای دیگر درخت Inga edulis
علاوه بر تولید میوه، این درخت کاربردهای دیگری نیز دارد:
تثبیت نیتروژن خاک: مانند دیگر بقولات، ریشههای این درخت توانایی تثبیت نیتروژن از هوا را دارند و به حاصلخیزی خاک کمک میکنند.
چوب درخت: چوب آن نرم و سبک است و در ساخت ابزار یا برای سوخت محلی استفاده میشود.
سایهدهی کشاورزی: بهعنوان درخت همراه در مزارع قهوه و کاکائو کاربرد دارد.
آیا میتوان لوبیای بستنی را در ایران کاشت؟
از آنجایی که این گیاه به رطوبت بالا و دمای گرم نیاز دارد، کاشت آن در بیشتر نقاط ایران (بهجز برخی مناطق جنوب یا شمال با آبوهوای مرطوب) ممکن است دشوار باشد. با این حال، برخی افراد علاقهمند به کاشت گیاهان خاص، موفق به پرورش آن در گلخانه یا محیطهای کنترلشده شدهاند.
Ice-cream-bean یا لوبیای بستنی یکی از خاصترین میوههای گرمسیری دنیاست که با طعمی شبیه بستنی وانیل، هم خوشمزه است و هم پرخاصیت. اگر به دنبال تجربهی طعمهای طبیعی و متفاوت هستید، حتماً آن را امتحان کنید. این میوه نشان میدهد که طبیعت چقدر در خلق طعمهای دلپذیر و منحصربهفرد خلاق است.
منبع: راز بقا