انسانهای منقرضشده احتمالا «کِرم» میخوردند

نئاندرتالها احتمالاً در آشپزخانه خود یک ماده مخفی داشتند که پروتئین چرب مورد نیاز بقاء را برایشان فراهم میکرد. این خویشاوندان باستانی ما به جای اینکه تنها از گوشت بدون چربی شکارهایشان تغذیه کنند، احتمالاً آگاهانه شکارهای خود را نگه میداشتند تا لاشههای در حال فساد پر از کرمهای مغذی شوند و سپس آنها را میخوردند.
فرادید| میل نئاندرتالها به خوردن «کرمها» میتواند دلیل بالابودن نسبت ایزوتوپهای پایدار نیتروژن در بقایای آنها باشد. شکارچیان گوشتخوار مانند شیر یا گرگ که در بالای زنجیره غذایی قرار دارند، همواره بیشترین مقدار نیتروژن را از مصرف شکار بهدست میآورند، اما پژوهشگران بارها دریافتهاند که نئاندرتالها از دید میزان نیتروژن حتی با این گوشتخواران بزرگ برابر بودهاند.
به گزارش فرادید، دکتر ملانی بیزلی از دانشگاه پردو میگوید: «نئاندرتالها در واقع جایگاهی بالاتر از گوشتخواران دارند، بنابراین جایگاه آنها در زنجیره غذایی برخلاف انتظار معمول است. توضیحی که پیشتر برای این موضوع داده شده بود، گوشتخواری مطلق بود، اما ما انسانها نمیتوانیم مانند شیر یا کفتار یا گرگ پروتئین زیادی مصرف کنیم، چون از دید تکاملی به شکل گوشتخوار خالص طراحی نشدهایم.»
در واقع، انسانها نمیتوانند بیش از حدود ۳۰۰ گرم پروتئین بدون چربی در روز مصرف کنند بدون اینکه دچار بیماریهای جدی شوند. ادامه این روند بیش از یک یا دو هفته ممکن است به مسمومیت پروتئینی منجر شود که تنها با اضافه کردن چربی و کربوهیدرات به رژیم غذایی قابلپیشگیری است.
در پژوهشی جدید، بیزلی و همکارانش با الهام از توصیفات مردمشناسی گروههای شکارچیگردآورنده معاصر و تاریخی، تلاش کردند منبع نیتروژن موجود در رژیم غذایی نئاندرتالها را شناسایی کنند. برای نمونه، آنها دریافتند گروههایی مانند اینوئیتها در مناطق شمالی، بیشتر گوشت بدون چربی را به سگهای خود میدهند و تنها بخشهای چرب مانند مغز، زبان و احشاء را مصرف میکنند.
افزون بر این، نویسندگان پژوهش اشاره کردهاند: «سابقههای مردمشناسی شامل نمونههای فراوانی از مصرف منظم غذاهای حیوانی فاسدشده همراه با کرمها توسط جوامع بومی میشود.» بنابراین آنها این پرسش را مطرح کردند که آیا ممکن است این کرمها چربی و نیتروژن لازم را که بخش عمدهای از رژیم غذایی نئاندرتالها را تشکیل میداد، تأمین کرده باشند.
بیزلی میگوید: «گوشت بدون چربی یک پروتئین ناقص است، برخلاف گوشت گاو اهلی که چرب و گوشتی است. اما کرمها با خوردن گوشت بدون چربی، خودشان چرب میشوند. پس با خوردن کرمهای چرب همراه گوشت بدون چربی، ترکیب کاملتری از مواد مغذی به بدن میرسد.»
پژوهشگران برای آزمایش این فرضیه، نسبت ایزوتوپ پایدار نیتروژن را در ۳۸۹ لارو از سه خانواده مگس که از گوشتهای فاسد جمعآوری شده بودند، بررسی کردند. نتایج نشان داد در حالی که فرآیند فساد موجب افزایش نسبی نیتروژن در گوشت میشود، کرمها مقدار نیتروژن بسیار بیشتری دارند، طوری که در برخی کرمها تا ۴۳.۲ درصد نیتروژن شناسایی شده است.
نویسندگان این پژوهش پیشنهاد میکنند که نئاندرتالها مانند شکارچیگردآورندگان مناطق شمالی، شاید گوشت عضلانی شکار خود را رها میکردند و تنها بخشهای چرب را مصرف میکردند. اما آنها فراتر از این موضوع رفته و میگویند انسانهای هومینین عصر پلیستوسن متأخر، اغلب این بافتهای چرب را در حالتی فاسد یا نیمهپوسیده آلوده به کرمهای زنده و مرده میخوردند.
«این کرمها هستند که بیشتر از خود بافتهای لاشه، به انسانهای هومینین اواخر پلیستوسن منبعی غنی از چربی و پروتئین با میزان بالای نیتروژن میدادند.»
افزون بر حل معمای سطوح بالای نیتروژن در نئاندرتالها، این یافتهها نور تازهای بر عادات ذخیرهسازی غذا و توانایی برنامهریزی قبلی این گونه منقرضشده میاندازد. بیزلی میگوید: «تصور کنید گروهی از نئاندرتالها در حال شکار ماموت بزرگی بودند، لاشه آن حیوان پس از شکار روی زمین به حال خود رها میشد تا بپوسد و این وضعیت مگسها را جذب لاشه میکرد. پس شاید آنها فکر کردهاند، خب بهتر است یک هفته دیگر برگردیم و تمام تودههای کرم را جمع کنیم و از یک خوراک خوشمزه لذت ببریم. این منبع غذایی بهراحتی قابل جمعآوری است!»
مترجم: زهرا ذوالقدر