یخچالهای طبیعی زمین از سال ۲۰۰۰ تاکنون حدود ۷ تریلیون تن یخ از دست دادهاند

جهان از سال ۲۰۰۰ تاکنون بیش از ۵ درصد از یخچالهای طبیعی خود را از دست داده و ذوب این حجم یخ، باعث افزایش سطح دریاها به میزان ۲ سانتیمتر شده است.
براساس جامعترین ارزیابی انجامشده تاکنون، یخچالهای طبیعی در سراسر جهان از سال ۲۰۰۰ بهطور متوسط بیش از پنج درصد کوچک شدهاند. با تسریع تغییرات اقلیمی، این روند سریع ذوبشدن در دههی گذشته به میزان بیش از یکسوم شتاب گرفته است.
نوئل گورملن، از دانشگاه ادینبرو بریتانیا، میگوید: «هر درجهای از گرمشدن برای یخچالهای طبیعی مهم است. آنها فشارسنج برای تغییرات آبوهوا محسوب میشوند.»
بهگزارش نیوساینتیست، دادههای جدید حاصل کار گروهی از صدها پژوهشگر در قالب پروژهای جهانی به نام «آزمایش مقایسه توازن جرمی یخچالهای طبیعی» است. هدف این گروه، کاهش عدم قطعیت در مورد میزان ذوبشدن ۲۰۰هزار یخچال طبیعی سیاره با استفاده از روشی استاندارد برای ارزیابی معیارهای مختلف تغییر اندازهی آنها بود. این کار شامل اندازهگیری گرانش و ارتفاع از ۲۰ ماهواره و همچنین اندازهگیریهای زمینی است.
محققان دریافتند بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۱، یخچالهای طبیعی با سرعتی در حدود ۲۳۱ میلیارد تن یخ در سال ذوب میشدند. نرخ ذوب بین سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۳ به ۳۱۴ میلیارد تن در سال افزایش یافت که شتابی بیش از یکسوم است. در سال ۲۰۲۳، رکورد بیشترین کاهش جرم یخچالها با ۵۴۸ میلیارد تن یخ ثبت شد.
اعداد بهدستآمده با برآوردهای قبلی مطابقت دارد. گورملن که یکی از اعضای گروه تحقیقاتی پروژهی جهانی است، میگوید بررسیهای جامع جدید اطمینان بیشتری به تغییراتی که در یخچالهای طبیعی مشاهده میکنیم، میبخشد و کاملا مشخص میکند که این روند شتاب گرفته است.
در مجموع، ذوبشدن حدود هفت تریلیون تن یخچالهای طبیعی از سال ۲۰۰۰ تاکنون، سطح دریاها را تقریباً دو سانتیمتر افزایش داده است. این میزان ذوب، دومین عامل بزرگ افزایش سطح دریاها پس از انبساط آب ناشی از گرمشدن اقیانوسها است.
یخچالهای طبیعی در سراسر جهان بهطور پیوسته در حال کاهش هستند. مناطقی که از دیرباز پوشیده از یخچالهای عظیم بودهاند، اکنون بهتدریج این تودههای یخی را از دست میدهند؛ وضعیتی که نشانهی آشکار تغییرات اقلیمی محسوب میشود و چشمانداز زمین را دگرگون میکند.
یخچالهای طبیعی آلپ بیش از هر منطقهی دیگری یخ از دست دادهاند و از سال ۲۰۰۰ تقریباً ۴۰ درصد کوچکتر شدهاند. در خاورمیانه، نیوزیلند و غرب آمریکای شمالی نیز کاهش حجم یخچالها بیش از ۲۰ درصد بوده است. بر اساس میزان انتشار گازهای گلخانهای در آینده، پیشبینی میشود که یخچالهای طبیعی جهان تا پایان قرن ۲۱ میلادی بین یکچهارم تا نیمی از یخهای خود را از دست بدهند.
مطالعه در نشریه نیچر منتشر شده است.
منبع: خبرآنلاین