«کفتار خال‌دار» بعد ۵۰۰۰ سال برای اولین بار وارد مصر شد

«کفتار خال‌دار» بعد ۵۰۰۰ سال برای اولین بار وارد مصر شد

از پنج هزار سال قبل تا به امروز هیچ گزارشی از مشاهدۀ کفتار خالدار در مصر وجود نداشت. اما حالا محققان پس از ۵۰۰۰ سال برای نخستین بار کفتار خال‌دار را در مصر یافته‌اند؛ البته در حالی که متاسفانه کشته شده بود.

کد خبر : ۲۲۵۷۸۱
بازدید : ۴۱۰۸

فرادید| یک کفتار خالدار برای نخستین بار پس از هزاران سال در مصر یافت شد. این کفتار با دور شدن از محدوده معمول خود جانش را به خطر انداخت و پس از خوردن دو بز به سرعت توسط محلی‌ها با یک وانت پیکاپ کشته شد. 

به گزارش فرادید، کفتارهای خالدار (Crocuta crocuta) در بیشتر مناطق صحرای آفریقا زندگی می‌کنند، اما این گونه حدود ۵۰۰۰ سال پیش در مصر امروزی منقرض شده بود، زمانی که تغییرات آب و هوایی سبب خشک شدن بیش از حد منطقه برای طعمه‌های آن‌ها شد. 

این کفتار سرگردان سال گذشته در اعماق صحرای بزرگ آفریقا پیدا شد، صدها مایل در شمال محدوده‌ی شمالی این گونه. محققان مطمئن نیستند چرا این کفتار چنین فاصله‌ای را طی کرده، اما احتمالاً در حال دنبال کردن حیوانات طعمه‌ پس از یک دوره بارانی در منطقه بوده است. 

محلی‌ها این کفتار را در وادی یحمیب، حدود ۳۰ کیلومتر از مرز سودان و مصر، پس از اینکه دو بز را کشته بود، تعقیب و سپس با کامیون پیکاپ کشتند. محلی‌ها ردیاب‌های ماهری هستند و با تمام پستانداران بزرگ منطقه آشنا هستند. از دست دادن دام می‌تواند برای مردم منطقه بسیار هزینه‌بر باشد. آن‌ها کنار کفتارهای راه‌راه (Hyaena hyaena) زندگی می‌کنند، اما این کفتارهای کوچک معمولاً به دام حمله نمی‌کنند. 

یک محقق عکسی از کفتار مرده گرفت و آن را برای شناسایی به همکارانش ارسال کرد. عبدالله ناجی، نویسنده اصلی مطالعه و پژوهشگر محیط زیست گفته که از دیدن عکس‌ها شگفت‌زده شده است. 

به گفته ناجی، حدود ۵۰۰۰ سال پیش، مصر شاهد تغییرات زیست‌محیطی عمده‌ای بود، زمانی که صحرای بزرگ آفریقا بخاطر خشکسالی خشک‌تر هم شد. قبلاً این منطقه منظره‌ای سرسبز مشابه آفریقای جنوب صحرا داشت که از طیف گسترده‌ای از پستانداران بزرگ مانند فیل‌ها، زرافه‌ها، پلنگ‌ها و کفتارهای خالدار پشتیبانی می‌کرد. با این حال، خشکسالی تدریجی این اکوسیستم را به صحرا تبدیل کرد، محیطی که دیگر برای این گونه‌ها مناسب نبود.

1

این مطالعه بر تغییرات زیست‌محیطی اخیر تأکید دارد که ممکن است به بازگشت حداقل یک کفتار به مصر کمک کرده باشد. منظور یک چرخه آب و هوایی منطقه‌ای در پنج سال گذشته است که بارش و رشد گیاهی را در منطقه افزایش داده و احتمالاً طعمه‌هایی را برای این کفتار کنجکاو و در حال سفر فراهم کرده است. 

علاوه بر طعمه‌ها، کشتارگاه‌ها نیز ممکن است کفتارها را به منطقه جذب کرده باشند. فرضیه دیگر محققان اینست که بی‌ثباتی سیاسی و جنگ داخلی در سودان نیز ممکن است به افزایش تعداد کفتارهای خالدار در منطقه کمک کرده باشد، زیرا کفتارها به آدم‌خواری پرداخته و در بحران‌های انسانی ممکن است به انسان‌های ضعیف و آسیب‌پذیر حمله کنند. 

آیا کفتار مورد نظر تنها بوده؟ 

کفتارهای خالدار معمولاً در گروه‌های اجتماعی پیچیده زندگی می‌کنند که ممکن است تعدادشان به ۱۰۰ کفتار برسد. یک دسته از کفتارها با کار گروهی قادرند طعمه‌های بزرگی مانند کرگدن‌های جوان، گرازهای وحشی و گورخرها را شکار کنند. با این حال، کفتارها شکارچیان بسیار تطبیق‌پذیری هستند و قادرند به تنهایی شکار کنند و در صورت لزوم از انسان‌ها تغذیه کنند. 

کفتار کشته شده در مصر شاید به تنهایی شکار کرده یا شاید همدستی داشته است. وقتی طعمه کمیاب باشد، کفتار خالدار به تنهایی شکار می‌کند، اما ممکن است کفتارهای دیگری هم آنجا بوده‌اند که شناسایی نشده‌اند.

مترجم: زهرا ذوالقدر

۲
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید