جانوران عجیبی که در آبهای قطب جنوب صید شدند

دانشمندان در یک کشتی یخشکن، مجموعهای از جانوران عجیب و غریب را از بستر اقیانوس جنوبگان جمعآوری کردهاند، از جمله موجودی عجیب که شبیه خوک است.
فرادید| این جانوران عجیب که گویی از دل یک فیلم علمیتخیلی بیرون آمدهاند، شامل «خوکهای دریایی» صورتی و پفکرده، عنکبوتهای دریایی به اندازه دست انسان و پروانههای دریایی ظریف میشوند که توسط تیمی از پژوهشگران استرالیایی، در یک سفر ۶۰ روزه به یخچال دِنمَن در اقیانوس جنوبی کشف شدهاند.
به گزارش فرادید، برخی از این جانوران ممکن است گونههایی باشند که تاکنون برای علم ناشناخته بودهاند. به گفته پروفسور جان استراگنِل، زیستشناس دریایی: «ما مجموعهای بسیار متنوع از جانوران دریایی را جمعآوری کردهایم که احتمالاً شامل گونههایی جدید برای علم میشود.»
کشتی RSV Nuyina در چارچوب مأموریت تحقیقاتی دِنمَن مِراین عازم سفر شده تا اثرات گرم شدن دمای دریا بر یخچال دِنمن را بررسی کند؛ یخچالی که در حدود ۵۰۰۰ کیلومتری جنوب استرالیا قرار دارد و بین سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۱۷/۲۰۱۸ حدود ۵ کیلومتر عقبنشینی داشته است. این یخچال سریعترین نرخ ذوب در شرق جنوبگان را دارد.
در طول مسیر، دانشمندان با استفاده از تورهای ماهیگیری در پشت کشتی (ترالکشی یا صید ترال)، انواع بینظیری از موجودات عجیب اعماق دریا را جمعآوری کردهاند.
یکی از عجیبترین این موجودات «خوک دریایی» بود. این جانوران نوعی خیار دریایی هستند که اندازه آنها بین ۴ تا ۱۵ سانتیمتر است. آنها به خاطر بدن پفکرده و پاهای کوتاه خود، به خوک شباهت دارند. خوکهای دریایی در اعماق ۱ تا ۶ کیلومتری بستر اقیانوس زندگی میکنند و از مواد آلی که از لایههای بالایی دریا به پایین میریزند (معروف به برف دریایی) تغذیه میکنند.
دانشمندان عنکبوتهایی دریایی به بزرگی کف دست و ستارههای دریایی به اندازه بشقاب غذاخوری هم پیدا کردهاند.
عنکبوتهای دریایی جمعآوریشده توسط تیم به اندازه دست انسان هستند
عنکبوتهای دریایی برخلاف نامشان عنکبوت واقعی نیستند، بلکه به گروهی دیگر از بندپایان تعلق دارند که به خرچنگها نزدیکترند تا به عنکبوتهای خشکیزی. این موجودات هشت پای دراز و بدنی بسیار کوچک دارند و برخی گونههای آنها بین پاها تا ۵۱ سانتیمتر فاصله دارند.
بیش از ۱۳۰۰ گونه عنکبوت دریایی وجود دارد که در بستر دریا و در محیطهای بسیار متنوعی یافت میشوند، از جمله در اعماقی تا حدود ۴ کیلومتر. بدن این جانوران به قدری کوچک است که برخی از اندامهای آنها از جمله بخشهایی از دستگاه گوارش و تولیدمثل در پاهایشان جای گرفتهاند.
پژوهشگران میگویند بسیاری از نمونههایی که از بستر اقیانوس جمعآوری شدهاند، ممکن است برای علم ناشناخته و گونههایی جدید باشند.
پژوهشگران توانستهاند موجودات بسیار ظریف و کوچک را با کمک محفظهی ویژهای به نام وِت وِل (wet well) زنده نگه دارند. این محفظه پر از آب دریاست و برای زنده نگهداشتن جانوران دریایی در شرایط خوب پس از جمعآوری طراحی شده است.
یکی از جانورانی که به لطف این محفظه مطالعه شد، پروانهی دریایی بود، نوعی حلزون دریایی که گویی در آب پرواز میکند. نمونهای از آن که دانشمندان آن را کلیو (Clio) نامیدهاند، در یکی از آکواریومهای کشتی تخمریزی کرد و این نخستین بار بود که دانشمندان موفق شدند فرآیند رشد تخمهای این جانور را از نزدیک مشاهده کنند.
یک پروانهی دریایی که توسط تیم جمعآوری شده بود، پس از انتقال به عرشه کشتی شروع به تخمریزی کرد و این امکان را برای پژوهشگران فراهم کرد که برای نخستینبار رشد تخمها را مشاهده کنند.
به گفته لورا هرایز بورِگرو، اقیانوسشناس: «تیم ما بسیار هیجانزده است که این موجود کوچک را دارد و میتواند آن را زیر نظر بگیرد و از آن مراقبت کند تا بتواند اسراری را آشکار کند که تاکنون پنهان بودهاند.»
هدف این مأموریت، مطالعهی اثرات افزایش دمای آب دریا بر یخچال دِنمَن در جنوبگان است
این مأموریت شامل ۶۰ دانشمند از چهار سازمان تحقیقاتی مختلف در استرالیا میشود.
این مأموریت که شامل ۶۰ دانشمند از چهار سازمان تحقیقاتی مختلف استرالیایی میشود، افزون بر جمعآوری جانوران اعماق دریا، به نمونهبرداری از آب دریا در نزدیکی یخچال دِنمن نیز میپردازد تا دما، شوری، میزان اکسیژن و فلزات اعماق مختلف را بررسی کند.
بورِگرو در این باره گفته: «برای اینکه بفهمیم چه میزان گرما وارد قفسه یخی میشود، باید تا حد امکان به آن نزدیک شویم و این فرایندها و ویژگیهای اقیانوس را بررسی کنیم.»
«این سامانه در حال تغییر است و بسیار اهمیت دارد که این تغییرات را رصد کنیم تا بتوانیم مدلهای اقلیمی که برای راهبردهای کاهش و سازگاری به آنها وابستهایم، بازبینی کنیم و به چالش بکشیم.»
مترجم: زهرا ذوالقدر