زلزله مهیب در بندرعباس؛ سونامی در راه است؟

بررسی سایت مرکز لرزه نگاری دانشگاه تهران نشان میدهد که پس از دو زلزله بزرگ ۶.۴ و ۶.۳ ریشتری استان هرمزگان، تاکنون بیش از ۴۰ پس لرزه اتفاق افتاده است. البته ۳۱ پس لرزه ۲.۷ تا ۴.۴ ریشتری نیز از نخستین دقایق بامداد امروز تا ۱۲ ظهر امروز رخ داده است.
فرادید | دو زمین لرزه به بزرگی ۶.۴ و ۶.۳ ریشتر روز گذشته استان هرمزگان را لرزاندند. البته پس از آن نیز ۹ پس لرزه دیگر با بزرگی ۴ ریشتر و بالاتر در این استان رخ داد. براساس مرکز لرزه نگاری کشوری، این زمین لرزهها در عمق ۱۵ تا ۲۸ کیلومتری زمین در مناطق فین، بندر عباس، قلعه قاضی و قشم به وقوع پیوسته است.
به گزارش فرادید؛ مدیرکل مدیریت بحران هرمزگان در مورد آخرین آمار مصدومان و کشتههای زلزله روز اخیر این استان گفته که تاکنون ۹۹ نفر مصدوم و یک نفر بر اثر زمین لرزه جان خود را از دست داده است.
طبق گفته مهرداد حسن زاده، ۸۸ نفر از مصدومان تا این لحظه از بیمارستان مرخص شده اند و ۱۱ نفر دیگر در بیمارستان بستری هستند. البته حال دو نفر از مصدومان نیز وخیم گزارش شده است.
او میگوید که پس از وقوع زلزله برق ۱۸۲ نقطه در بندرعباس و حوالی این شهرستان بر اثر زلزله دچار آسیب و خسارت شد که با ورود گروههای امداد و عملیات استان، برق شهر بندرعباس و حومه به حالت پایدار برگشته است.
با این حال هنوز برآوردههای اولیه از میزان خسارت ریالی وارد شده به استان هرمزگان اعلام نشده است.
آخرین وضعیت هرمزگان پس از زلزله
بررسی سایت مرکز لرزه نگاری دانشگاه تهران نشان میدهد که پس از دو زلزله بزرگ ۶.۴ و ۶.۳ ریشتری استان هرمزگان، تاکنون بیش از ۴۰ پس لرزه اتفاق افتاده است. البته ۳۱ پس لرزه ۲.۷ تا ۴.۴ ریشتری نیز از نخستین دقایق بامداد امروز تا ۱۲ ظهر امروز رخ داده است.
آخرین پس لرزه نیز ساعت ۱۱ و ۴۸ دقیقه صبح امروز به بزرگی ۲.۹ ریشتر در عمق ده کیلموتری زمین در منطقه فین استان هرمزگان به وقوع پیوسته است.
در پی این زلزلهها و زمین لرزهها بخشی از منازل مسکونی استان هرمزگان بین ۳۰ تا ۱۰۰ درصد تخریب شده اند.
طبق آخرین بررسی سازمان امداد ونجات جمعیت هلالاحمر، ارزیابی ۶۱ روستا از ۱۳۷ روستایی زلزله زده استان هرمزگان انجام شده است.
کریم همتی میگوید تخریب خانههای روستایی بیشتر ترک خوردگی بوده است و تعداد روستاهایی که به طور ۱۰۰ درصدی تخریب شده اند، بسیار اندک است.
البته معاون عمرانی استاندار در مورد تعداد منازل مسکونی آسیب دیده در زلزله اخیر گفته که برآورد کنونی ما این است که حداقل ۳ هزار واحد مسکونی مردم از ۲۰ تا ۸۰ درصد آسیب دیده اند.
همچنین مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای استان هرمزگان گفته که محور ترانزیتی بندر عباس - حاجی آباد به سمت تهران، به علت زلزله در مقاطعی شاهد ریزش سنگها بود که در ۴۵ کیلومتری این مسیر، افتادن سنگ بزرگ در وسط جاده موجب مسدود شدن محور شده بود، اما بازگشایی شد.
اما براساس گفته معاون اول رئیس جمهور، اینترنت همراه اول و ایرانسل در برخی مناطق روستایی هنوز قطع است.
احتمال وقوع سونامی در هرمزگان وجود دارد؟
با وقوع زلزلههای بزرگ در هرمزگان و به دلیل مجاورت این استان با خلیج فارس، برخی از رسانهها احتمال وقوع سونامی را مطرح کردند. اما کارشناسان ژئوفیزیک معتقدند که احتمال وقوع سونامی بسیار کم است.
به اعتقاد کارشناسان، سونامی در زمانی رخ میدهد که مرکز زمین لرزه در عمق دریا، آبهای آزاد نزدیک به ساحل و یا خلیج باشد.
ایرج روحی، رئیس پایگاه اطلاعات لرزهای مرکز لرزه نگاری کشوری مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در این رابطه میگوید:سابقه ندارد که در این منطقه سونامی رخ دهد و احتمال اینکه در این منطقه سونامی رخ دهد کم است. اما اگر این زمین لرزه در دریای عمان بود احتمال سونامی وجود داشت.
علاوه بر این، مهدی دوستی، استاندار هرمزگان نیز معتقد است که به دلیل اینکه کانون زلزله در خلیج فارس نبوده است، احتمال سونامی وجود ندارد.