بورس شوک زده
در روزی که شاخص کل بورس تهران با افت ۷۴/ ۱درصدی مواجه شد، از ۳۳۷ نماد معامله شده، قیمت پایانی ۳۴ سهم (۱۰درصد) مثبت بود و در مقابل ۲۹۱ سهم (۸۶درصد) در سطوح منفی دادوستد شدند.
در ادامه شوک قطعی برق و گاز برخی از صنایع، خبر مالیاتستانی از درآمد صادراتی پتروشیمیها ضربه نهایی را به بورسیها و بازار سهام زد تا شاخص کل سهام ۷۴/ ۱ درصد دیگر کاهش ارتفاع دهد.
کارشناسان میگویند این شکل مالیاتستانی ضمن تهدید سودآوری پتروشیمیها، به افزایش ریسک سرمایهگذاری در جهت توسعه این صنعت و کاهش مزیت رقابتی آنها در منطقه میانجامد.
بازار سهام در سومین روز هفته همچنان مسیری کاهشی را پیمود و به سبب کاهش ۷۴/ ۱ درصدی میانگین وزنی قیمتها شاهد افت ۲۱هزار واحدی شاخص کل بورس بود. در ادامه شوک قطعی برق و گاز برخی از صنایع و توقف فعالیت آنها روز یکشنبه خبر مالیات ستانی از درآمد صادراتی پتروشیمیها نیز پاتک نهایی را به بورسیها و بازار سهام زد تا شاهد تشدید فشار عرضهها در تالار شیشهای باشیم.
در چنین شرایطی ۳۰۳میلیارد تومان دیگر از سرمایه حقیقیها از گردونه معاملات سهام خارج شود و ارزش معاملات خرد میزانی بهتر از ۱۶۰۴میلیارد تومان اختیار نکرد.
تحولات بازار سهام در روز دوشنبه همچنان شامل رویدادهای تکراری بود. در این روز هم شاخص اصلی بازار سهام موفق به بازگشت به مدار صعود نشد و تقابل عرضه و تقاضا سبب شد مجددا شاهد کاهش نسبی قیمتها نسبت بهروز معاملاتی قبل باشیم.
همین امر موجب شد میانگین وزنی قیمتها که روز یکشنبه نیز حدود ۲درصد افت کرده بود، ۷۴/ ۱درصد کاهش یافت. پیگیری روند تحولات بازار سهام در روزهای اخیر نشان میدهد که با توجه به شدت گرفتن شیب ریزش شاخص نسبت به دورههای ریزشی در ماههای قبل اگر قرار باشد فروش سهام به همین روال فعلی ادامه پیدا کند، تقریبا دیگر فاصله زیادی تا رسیدن به کف ابرکانال ۲/ ۱میلیون واحدی باقی نمانده است. چرا که نسبت به گذشته تقاضای کمتری در بازار وجود دارد تا بتواند با سطح عرضه فعلی مقابله کند.
سایه سنگین دولت بر سر بورس
نکته مهمی که هماکنون در بازار رخ داده این است که عقبگرد بورس تنها محدود به نمادهای شاخصساز بازار سهام نیست و نمادهای کوچکتر نیز هرچند با شدتی کمتر مسیر فعلی را دنبال میکنند، اما به هر روی آنها هم مغلوب وضعیت کنونی شاخص شدهاند.
بر همین مبنا روز گذشته شاخص هموزن به میزان ۳/ ۱درصد کاهش یافت که این امر نشان از رویگردانی تقاضا از نمادهای کوچک و ناشی از نبود فرصتهای معاملاتی در سهامی است که مطابق با شرایط معمول مزیتهای بیشتری برای نوسانهای کوتاهمدتی دارند.
بسیاری بر این باور هستند که با بهبود مواضع طرفهای مختلف در مذاکرات احیای برجام، بازار به دلیل امکان افت قیمت ارز نسبت به ماههای اخیر اندکی دست به عصاتر از قبل عمل کرده و همین امر توانسته بازار را با کاهش بیشتر قیمتها روبهرو کند. با این حال به نظر میآید که این عامل را به تنهایی نمیتوان دلیل حال آشفته بورس دانست.
یکی از مسائلی که توانسته در روز گذشته تاثیری قابلتوجه بر بورس تهران داشته باشد خبر وضع مالیات بر صادرات محصولات پتروشیمی است که مجددا ضربهای سنگین به اعتماد عمومی در بازار سهام وارد کرده است. بر این اساس مقرر شده بر اساس آنچه در تبصره ۶ لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ آمده، از محل صادرات تمامی محصولات پتروشیمی عوارض اخذ شود.
اینطور که به نظر میآید دستاندازی دولت بر دارایی مردم و دخالت ناپایان آن بر سازوکار بازارها بار دیگر در بودجه خودنمایی کرده و همین امر سبب شده اذهان عمومی در بازار سهام بار دیگر نسبت به ریسک بیحد و اندازهای که دولت به بازار وارد میکند بدبین شود.
به نظر میرسد برخلاف همه تصوراتی که در ابتدای روی کار آمدن دولت نسبت به حمایت از بازار سهام وجود داشت، فقدان منابع لازم برای بودجه سبب شده بورس قربانی اصلی کسری بودجه دولت باشد. بر اساس آنچه که هادی بیگی نژاد عضو کمیسیون انرژی مجلس و عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ به مطبوعات گفته است، اعضای کمیسیون تلفیق تصمیم گرفتهاند موادی همچون قیر، متانول، اوره و پلی اتیلن را با ذکر نام در تبصره ۶ لایحه بودجه اضافه کنند تا این مواد نیز در کنار فهرست دولت، مشمول مالیات بر درآمد صادراتی شوند.
همین امر سبب شد در روز گذشته نمادهای فعال در صنعت پتروشیمی که یکی از اثرگذارترین نمادها در شاخص بورس هستند با افت قیمت جدی روبهرو شوند. فشار عرضهها در این روز به حدی بالا بود که حتی نماد معاملاتی پتروشیمی جم که یکی از نمادهای تقریبا کم تحرک بازار است نیز در این روز به صف فروش برسد و برخلاف بسیاری از روزهای قبل که افت چند صدمدرصدی را تجربه میکرد به یکباره ۵درصد از بهای خود را از دست داد.
سایر نمادها نظیر «شپدیس»، «تاپیکو» و «نوری» هم که جزو نمادهای شاخصساز بازار سهام هستند تقریبا از همین روال تبعیت کردند. بر این اساس میتوان گفت که در روز گذشته صنعت پتروشیمی، صنعتی به کلی قرمزپوش بود و تمامی نمادهایی که طی این روز در گروه شیمیایی با افزایش قیمت اندک روبهرو شدند هم متعلق به شرکتهای فعال در صنعت پتروشیمی نبودند. به این ترتیب طی دو روز کاری گذشته، میانگین وزنی قیمت سهام در زیرمجموعههای پتروشیمی ۸/ ۵ درصد نزول کرد.
بورس شوک زده
اما تعداد شوکهای وارده به بازار سهام در روزهای اخیر تنها به تصمیم مسوولان در مورد وضع عوارض و مالیات بر صادرات محصولات پتروشیمی محدود نمیشود. ترکیب قیمت بسیار پایین انرژی در ایران در کنار کافی نبودن سرمایهگذاری در حوزه برق و گاز کشور سبب شده مسوولان این حوزه هم مانند مسوولان اقتصادی هیچ دیواری کوتاهتر از دیوار شرکتهای بورسی در ایران پیدا نکنند.
خبرها حکایت از آن دارند که قطع شدن برق و گاز در روزهای گذشته همزمان با افزایش برودت هوا در صنایع مختلف کشور سبب شده در زمینه گاز و برق شاهد کمبودهای جدی باشیم. با توجه به اینکه بیشتر صنایع بزرگ کشور در بورس درج نماد شده و معامله میشوند، باید توجه داشت که چنین تصمیمی میتواند زیانهای جدی را به جریان عادی تولید و در نتیجه فروش این صنایع وارد کند.
از این رو باید صبر کرد و دید که در صورت طولانی شدن این وضعیت، عملکرد شرکتهای یاد شده در گزارشهای مالی بهمن ماه چگونه خواهد بود. در صورتی که برق و گاز صنایع پرمصرفی نظیر فولاد و سیمان با وقفهای طولانی قطع شود، با توجه به زمانبربودن از سرگیری فعالیت در آنها، ممکن است وقفه ایجاد شده در تولید، عملکرد صنایع مذکور را در زمستان با مخاطره جدی روبهرو کند.
این در حالی است که اگر قیمتگذاری دستوری موجب زیان سرمایهگذاری در بخشهایی نظیر برق نشده بود احتمالا بازار سهام نیز وضعیت بهتری داشت.
در حال حاضر امید بازار سهام در صنایع آسیب دیده از مداخلات یاد شده برگشتن از تصمیمات غلط گرفته شده است. در روزهای اخیر نامه مجید عشقی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار به رئیس کمیسیون تلفیق سبب شد امیدها نسبت به بهبود شرایط در بازار به طور کلی از بین نرود.
در این نامه عشقی درخواست کرد دریافت مالیات بر صادرات برخی محصولات معدنی و پتروشیمی به بعد از بررسی جوانب بر جامعهمیلیونی سهامداران موکول شود. از این رو همچنان احتمال تضعیف نشدن صنایع بهخصوص پتروشیمی در روزهای پیش رو وجود دارد.
در آینه ارقام
در روزی که شاخص کل بورس تهران با افت ۷۴/ ۱درصدی مواجه شد، از ۳۳۷ نماد معامله شده، قیمت پایانی ۳۴ سهم (۱۰درصد) مثبت بود و در مقابل ۲۹۱ سهم (۸۶درصد) در سطوح منفی دادوستد شدند. در این بازار ۴ نماد (یکدرصد) صف خریدی به ارزش ۷میلیارد تومان تشکیل دادند.
اما در مقابل شاهد شکل گیری صف فروش در ۱۰۰ نماد بورسی (۳۰درصد) به ارزش ۲۳۵میلیارد تومان بودیم. در این روز جریان مداوم خروج نقدینگی حقیقی از بورس یک روز دیگر نیز ادامه پیدا کرد تا در این روز ۳۰۳میلیارد تومان از پول سرمایهگذاران خرد از چرخه معاملات بورس به مقاصد دیگر برود که بیشترین خروج سرمایههای خرد از زیرمجموعههای پتروشیمی رقم خورد.
در فرابورس ایران که آیفکس نیز کاهش ۶۴/ ۰درصدی را ثبت کرد، ۱۳۶ نماد معامله شدند که در این میان قیمت پایانی ۱۵ سهم (۱۱درصد) مثبت و ۱۲۰ سهم (۸۸درصد) منفی بودند. در این بازار ۲نماد (یکدرصد) صف خریدی به ۴/ ۵ میلیارد تومان تشکیل دادند و در مقابل شاهد شکل گیری صف فروش در ۵۴ نماد فرابورسی (۴۰درصد) به ارزش ۷۱میلیارد تومان بودیم.