با ۱۰ قدم، تصمیمهای سخت زندگی را آسان کنید!
رویارویی با تصمیمگیریهای سخت در زندگی اجتناب ناپذیر است اما با طی کردن گامهایی که در این مطلب با آنها آشنا خواهید شد، فرایند تصمیمگیری برای شما آسانتر خواهد شد.
فرادید | تصمیمگیری کار هر روزهی ماست، از آنچه که برای ناهار میخوریم گرفته تا مسیر رفت و آمد از خانه به محل کار و برعکس. اما وقتی صحبت از «تصمیمات سخت» میشود، ذهن شما روی تصمیماتی مهمتر از اینها متمرکز میشود، تصمیماتی مانند پذیرفتن یک پیشنهاد شغلی جدید، خرید خانه یا درخواست افزایش حقوق.
تصمیمات سخت در زندگی از نظر مقیاس هم اهمیت دارند و میتوانند مسائل مربوط به سلامتی یا مراقبت از یکی از عزیزان شما را شامل شوند.
به گزارش فرادید؛ شاید تعریف شما از تصمیمات سخت، برنامهریزی برای یک آیندهی ایمن، سالم و مطمئن به لحاظ مالی باشد. اما این تعاریف به تعداد انسانهای مختلف متفاوت است. شاید چیزی که برای شما تصمیم سختی باشد برای بهترین دوست شما آنقدر واضح باشد که نیازی به فکر کردن نداشته باشد.
فارغ از اینکه هر یک از شما چگونه سطح این تصمیمات را تعیین میکنید، در ادامهی این مطلب گامهای قابلاجرایی را معرفی میکنیم که برای آمادهسازی شما هنگام رویارویی با تصمیمات سخت زندگی مفید واقع میشوند.
۱. نتایج دلخواه را تجسم کنید
پیش از آغاز به انجام تکالیف و کندوکاو دادهها، نتیجهای را که میخواهید در پایان کار ببینید تجسم کنید. تجسم یک کار عجیب و اسرارآمیز نیست بلکه یک کار عمدی است. سازمانها حول چشماندازی که دارند برنامههای استراتژیکشان را طرحریزی میکنند.
رهبران، اینفلوئنسرها، افراد مشهور و ورزشکاران موفقیتشان را مدیون تجسمهایشان میدانند. کافیست از هر برندهی مدال طلای المپیک یا یک روانشناس ورزشی بپرسید که تجسم کردنِ بهترین نتایج چگونه در موفقیت نهایی آنها نقش داشته است.
قطعاً برای بهره بردن از این استراتژی لازم نیست هنگام تصمیمگیریهای سخت در سطح این افراد مشهور باشید. پس، لحظهای عقب بروید و زمانی را به فکر کردن دربارهی نتیجهی مطلوب و دلخواهتان اختصاص بدهید.
۲. شروع به آماده سازی کنید
پیش از هر تصمیمگیری سخت یا کلاً هر تصمیمی، کارتان را با جمعآوری دادههای مرتبط که به شما در یافتن گزینههایتان کمک خواهد کرد شروع کنید. نقشِ مهم «جزئیات» را دست کم نگیرید.
بیایید تصور کنیم که شما مشغول فکر کردن به این هستید که کدام کالج یا دانشگاه را انتخاب کنید (برای خودتان یا فرزندتان). نرخ کاریابی، شهریه، هزینههای اتاق و اغذیه، شرایط زندگی در محیط دانشگاه و البته شهرت آنها در مسیر تحصیلیتان را ارزیابی کنید.
گام جمعآوری دادهها در کمک به شما برای خلاصه کردن انتخابها و رسیدن به بهترین گزینه حیاتی است. در غیر اینصورت نگاهتان به شانسهای پیشرو از یک موضع ضعیف خواهد بود.
۳. به هر گزینه با دقت فکر کنید
شاید این نکته واضح به نظر برسد، اما اگر فقط روی یک گزینه تمرکز کنید ممکن است با مشکل مواجه شوید. به جای این کار، سعی کنید تمام گزینهها و مسیرهای هر انتخاب را مشخص کنید. مثل یک رَوَندنما (یا فلوچارت) به آن فکر کنید. اگر قرار باشد یک راه را انتخاب کنید، آن راه به کجا منتهی خواهد شد؟
اگر نیاز دارید دربارهی یک پروسهی پزشکی تصمیم بگیرید، به احتمال بسیار زیاد صلاح شما در این است که از تمام گزینههایتان مطلع باشید. در نظر گرفتن طب جایگزین، یک گزینهی دوم یا نوع دیگری از پروسه یا درمان به شما در راه انتخاب نهاییتان قوت قلب بیشتری میدهد.
۴. مزایا و معایب را شناسایی کنید
فهرست مزایا و معایب «مدرسهی قدیمی» خودتان خاطرتان هست؟ فهرستی که ما از آن صحبت میکنیم به آن اندازه که شاید شما فکر کنید قدیمی یا بیمحتوا نیست. یادداشت کردن گزینهها به شما کمک میکند نتایجتان را به معنای واقعی کلمه بسنجید.
برای مثال، شغل جدیدی به شما پیشنهاد شده است و شما مطمئن نیستید که آیا باید شغل فعلیتان را به خاطر این فرصت جدید ترک کنید یا نه. بالای هر صفحه بنویسید «بمان» یا «برو» و زیر این دو عنوان تمام مزایا و معایب هر عنوان را بنویسید. اینجا جایی است که شما دادههای تحقیقاتی، نظرات، مزایا و خطرات مربوط به هر تصمیم را وارد میکنید.
اساساً، ستونی که فهرست طولانیتر داشته باشد، گزینهی بهتری برای شماست. با این حال، شما برای تکمیل چیزی که در تصمیمگیری سختِ پیش رو به شما احساس اطمینان بیشتری بدهد، هنوز باید چند گام دیگر بردارید.
۵. عقاید دیگران را در نظر بگیرید
با کسانی که قبلاً راه کنونی شما را پیمودهاند صحبت کنید. برای چنین صحبتی با آنها آمادگی داشته باشید، به عبارت دیگر پرسشهایی را مطرح کنید که نه تنها ادای احترام به وقت آنهاست، بلکه در اخذ عقاید و توصیههای واقعی آنها به شما کمک خواهد کرد. این گفتگوها باید در سطوح دیگری هم مطرح شود، مثلا در سطح خانواده، دوستان، همکاران، مربیان و البته هر کسی که متاثر از این تصمیم سخت است.
این افراد نه تنها بینش فوقالعادهای به شما میدهند، بلکه میتوانند مانند چراغ راهنما از شما پشتیبانی کنند و این اطمینان را به شما بدهند که در این پروسه تنها نیستید.
به یاد داشته باشید که تمام تصمیمگیریها متضمن راهنمایی گرفتن از دیگران نیست و شاید شما ناچار شوید به تنهایی تصمیم سخت خود را بگیرید. اما اگر دیگران تحت تاثیر تصمیم سخت شما قرار داشته باشند، اگر عقاید آنها را در پروسهی تصمیمگیری بگنجانید آنها نیز نسبت به پیامد تصمیمگیری شما، هر چه که باشد، احساس بهتری خواهند داشت.
۶. انتظار واکنش منفی را داشته باشید
شما هیچ وقت نمیخواهید روی پیامدهای منفی تمرکز کنید، اما هر تصمیمی مقداری واکنش منفی به همراه خواهد داشت. کسانی خواهند بود که با انتخاب شما مخالف باشند و بدون شک شما را از مخالفت خود باخبر خواهند کرد.
به خاطر داشته باشید که شما نمیتوانید همه را راضی نگه دارید، حتی برای راضی نگه داشتن همه نباید تلاش کنید، چون اگر این طور باشد اجازه میدهید احساسات جای حقایق را بگیرند که در این صورت قضاوت صحیح شما تحت تاثیر این احساسات قرار میگیرد. درست است که اندکی احساسات در هر تصمیمگیری وجود دارد، اما شما باید به سختکوشی خودتان تا رسیدن به جایی که هستید، دادهها و عقایدی که گرد آوردهاید، متکی باشید.
وقتی دیگران اعتراضاتشان را به گوش شما میرسانند، بگذارید بدانند اعتراضشان را شنیدهاید و به نظراتشان احترام میگذارید، چرا که از این طریق میتوانید از شدت نگرانیهای آنها بکاهید و در آینده از آنها مشورت بگیرید.
۷. نسبت به اصلاح مسیر منعطف باشید
اگر در ابتدا موفق نشدید، دوباره تلاش کنید. هیچکس کامل نیست. شما انسان هستید و ممکن است مرتکب اشتباه شوید، اما وقتی اشتباهتان را بپذیرید احتمال دریافت حمایت دیگران در صورت نیاز شما به اصلاح مسیر بسیار بیشتر خواهد شد.
سرزنش دیگران (و خودتان) به خاطر اشتباهات رفتار ناسالمی است. به جای این کار، به خاطر تلاشی که برای انجام کار درست کردهاید به خودتان افتخار کنید و به یاد داشته باشید که شما پیش از این به انتخابها، مسیرها و نتایج اندیشیدهاید و آنها را طرحریزی کردهاید و میتوانید در تلاش دوم آنها را دوباره امتحان کنید. از آنجا که قبلاً برای اصلاح مسیر هم برنامهریزی کردهاید، این آمادگیِ از پیش تعیین شده به شما سطح بالاتری از اطمینان خواهد داد.
۸. به تصمیمتان اطمینان داشته باشید
پس از پشت سر گذاشتن مراحل تا به این جا، شما آمادهی تصمیمگیری سخت خودتان هستید. شما باید نسبت به تصمیمی که گرفته اید اطمینان داشته باشید. شما باید به خاطر تمام کارهای دشواری که تا رسیدن به این مرحله انجام دادهاید به خودتان افتخار کنید.
اگر به این اطمینان نرسیدهاید، دست به کار شوید و تردید و نگرانی نسبت به تصمیمی که به آن رسیدهاید را از وجودتان خارج کنید. اگر احساس میکنید کارهای بیشتری را تا قبل از تصمیمگیری باید انجام دهید یا این که در مورد تصمیمتان مطمئن نیستید به مرحله نخست بازگردید و دوباره نتایج را تجسم کنید.
۹. به خودتان اعتماد کنید
رهبران شناخته شده، غولهای کسبوکار و کارشناسان صنعت مشهور همگی یک وجه اشتراک دارند: آنها به خودشان اعتماد دارند. آنها از صمیم قلب باور دارند زمانی که به مرحلهی تصمیمگیریهای سخت میرسند باید به خودشان اعتماد کنند.
این اصطلاح را شنیدهاید که میگوید: «به غریزهات اعتماد کن!» شهود (درک ناگهانی) در پروسهی تصمیمگیریهای سخت میتواند نقش مهمی ایفا کند. شواهد علمی نشان میدهد که چگونه نشانههای بدنی (آن احساسات درونی نظیر بالا رفتن ضربان قلب) همسو با احساسات معمولاً شما را در پروسهی تصمیمگیری هدایت میکنند.
وقتی بهترین نتیجهی بالقوه نامشخص به نظر میرسد، کشف کنید که هر انتخاب در نهایت چه حسی به شما خواهد داد. در برخی موارد غریزهتان کاملاً درست میگوید مانند نخستین غریزههایی که در پاسخ به سوالات آزمونها احساس میکنید. احساس اضطراب و استرس درباهی یک تصمیم سخت کاملاً طبیعی است، اما نه در حدی که توانایی شما در تصمیمگیریهای سخت را تحتالشعاع خود قرار دهد.
استیو جابز بیدرنگ اقرار کرده است که همیشه از پاسخها مطلع نبوده یا همیشه تصمیمات درست نگرفته، اما هنگام تصمیمگیریهای سخت همیشه این باور را داشته: «باید به چیزی اعتماد کنید، به غریزهتون، سرنوشت، زندگی، کارما یا هر چیزی. این رویکرد هیچ وقت منو ناامید نکرده و در زندگی من تاثیر زیادی داشته!»
۱۰. حالا وقت تصمیمگیری سخت شماست
تصمیمگیریهای سخت در زندگی چالشهای دشواری هستند و قرار نیست انجام آنها سرگرمکننده باشد. شما زمانی نفس راحت میکشید که تصمیم سخت خود را گرفته باشید. پس برای قدردانی از تلاش، سختکوشی و دقتی که در این راه از خود نشان دادهاید شک نکنید.
تا رسیدن به این نقطه چیزهای زیادی درون شما رخ داد، بنابراین باید نسبت به مسیری که طی کردید حس خوبی داشته باشید. حالا وقت تعهد و اقدام است.
سخن پایانی
شما در تمام طول زندگی با تصمیمگیریهای سخت مواجه خواهید شد، اما با طی کردن گامهایی که در این مطلب به آنها اشاره شد، فرایند تصمیمگیری برای شما آسانتر خواهد شد، اعتماد و شفافیت دیدگاه شما با تجسم بخشیدن به نتایج مثبت و جمعآوری اطلاعات مورد نیاز برای ارزیابی انتخابهایتان افزایش خواهد یافت.
فراموش نکنید که پذیرفتن اشتباهات و اصلاح مسیر کار درستی است، اما اگر دیگران را در فرایند تصمیمگیری خود دخیل کنید، از حمایت و طرافداری آنها در صورت برخوردن به مشکل یا اشتباه برخوردار خواهید بود. در زندگی تصمیمات بیشماری بدون برنامهریزی قبلی گرفته میشوند، اما این کار اشتباهی است. حالا که با گامهای درست فرایند تصمیمگیری آشنا شدهاید سعی کنید با بکار بستن آنها تصمیمات سخت را آسان کنید!
منبع: Lifehack