وظایف نگهبان و مسئول حراست چیست ؟
یکی از مهمترین وظایف نگهبان، مشاهده و توجه دقیق به جزئیات است. این فرد باید با محیط اطراف محل کار بهخوبی آشنا باشد. همچنین مسئولیت مستندسازی موارد مهم و گزارشدهی آنها به مسئول مربوطه نیز در حیطه وظایف حراست است.
نگهبان یا مسئول حراست نقش مهمی را در همه کسب و کارهای بزرگ و کوچک بازی میکند. افرادی که در این حوزه فعالیت میکنند، وظیفه حفاظت کسب و کار را از سرقت، خرابکاری و سایر جرایم مخرب به عهده دارند.
اگرچه اغلب افراد تصور میکنند وظیفه نگهبان، نظارت و کنترل ورود و خروج افراد به داخل یک ساختمان است، اما باید گفت وظایف افراد در این موقعیت شغلی فراتر از این موارد بوده و متناسب با نوع محیط کار، متفاوت است.
در این مقاله قصد داریم ضمن معرفی انواع نگهبان و شرح وظایف عمومی نگهبان، به این سوال پاسخ دهیم که وظایف نگهبان و مسئول حراست چیست؟
مهمترین وظایف نگهبان و مسئول حراست چیست؟
افرادی که در این حوزه شغلی فعالیت میکنند مسئولیت زیادی به عهده دارند؛ چرا که جان و مال افراد و کسب و کارها در دستان آنها است. از جمله مهمترین وظایف و مسئولیتهای نگهبان عبارت است از:
نظارت و ارائه گزارش
یکی از مهمترین وظایف نگهبان، مشاهده و توجه دقیق به جزئیات است. این فرد باید با محیط اطراف محل کار بهخوبی آشنا باشد. همچنین مسئولیت مستندسازی موارد مهم و گزارشدهی آنها به مسئول مربوطه نیز در حیطه وظایف حراست است.
شناسایی و پیشگیری از وقوع جرم
حضور مشهود انتظامات در محیط میتواند تاثیر زیادی روی پیشگیری از وقوع جرم داشته باشد؛ چرا که وقتی مجرم متوجه حضور نگهبان میشود، کمتر به انجام کارهای مجرمانه فکر میکند. با اینحال وقتی مسئول انتظامات متوجه میشود فردی در حال ارتکاب جرم است، باید بهسرعت با نیروی انتظامی تماس گرفته و اطلاعات مورد نیاز را به آنها بدهد.
روابط عمومی
توانایی برقراری ارتباط مناسب با سایر افراد یکی دیگر از وظایف نگهبان است؛ چرا که این افراد در طول زمان فعالیت خود دائماً با سایر افراد در ارتباط هستند. برای مثال مراجعهکنندگان معمولاً سوالات خود را از نگهبان میپرسند و این فرد باید اطلاعات کافی برای پاسخگویی به سوالات آنها را داشته باشد.
اقدام در موقعیتهای اضطراری
موقعیتهای اضطراری ممکن است در زمانهای مختلفی روی داده و سلامت افراد و تجهیزات ساختمان را به خطر بیندازند. به همین دلیل عکس العمل سریع در برابر این موقعیتها و هدایت افراد جهت پیشگیری از آسیب دیدن، یکی از مهمترین وظایف نگهبان و حراست است.
هر سازمانی رویههای امنیتی و حفاظتی خاص خود را در برابر آتشسوزی، آبگرفتگی، انفجار و ... دارد. نگهبان باید با این رویهها آشنا باشد تا بتواند در کمترین زمان ممکن به حوادث پاسخ داده و جان افراد را نجات دهد.
کنترل دسترسیها و استفاده از سیستمهای هشدار
نگهبان و مسئول حراست معمولاً باید روی رفت و آمد افراد قبل یا بعد از ساعت تعیین شده، وسایل نقلیه و محصولاتی که وارد محل میشوند نظارت داشته باشد. در برخی موارد ممکن است قبل از ورود و خروج به سازمان نیاز به ارائه مدارک شناسایی و تاییدیههای مربوطه باشد که مسئول حراست باید آنها را چک کند.
علاوه بر اینها، نگهبان باید نحوه کار با سیستمهای نظارتی الکترونیکی مثل دوربینهای مداربسته و سیستمهای هشدار را بلد باشد.
کنترل ترافیک
کنترل ترافیک خودروها بسته به محل کار نگهبان، ممکن است یکی از وظایف مهم او باشد. برای مثال نگهبانهایی که در تالارها، هتلها و مراکز خرید بزرگ کار میکنند چنین وظایفی را به عهده میگیرند.
کنترل جمعیت
گاهی لازم است جمعیت زیادی از افراد کنترل شود. در صورتی که به علتهای مختلفی مثل کنسرت، نمایشگاه، مسابقه ورزشی و ... جمعیت زیادی در محل متراکم شده باشند، نگهبان باید بتواند آنها را مدیریت کند.
شناسایی خطرات احتمالی
یکی از مهمترین مسئولیتهای حراست، شناسایی ریسکهای احتمالی در محیط و تلاش برای برطرف کردن آنها است.
نیازمندیهای استخدام مسئول حراست و نگهبان چیست؟
کارفرماها هنگام استخدام مسئول حراست، به موارد زیر اهمیت می دهند:
- سابقه کار بهعنوان نگهبان و حراست
- درک بالا از رویههای حقوقی و امنیتی
- تجربه گزارشنوسی
- توانایی کار با تجهیزات و سیستمهای امنیتی
- آشنایی با مهارتهای دفاع شخصی
- قدرت حل مسئله و تفکر انتقادی
- توانایی انجام کار گروهی
- مهارتهای ارتباطی قوی
- داشتن مدرک حداقل دیپلم
انواع انتظامات و نگهبان
وقتی به آگهیهای استخدام نگهبان در سایتهای کاریابی نگاه میکنیم، با انبوهی از آگهیهایی روبرو میشویم که هرکدام مربوط به یکی از انواع موقعیتهای شغلی انتظامات و نگهبانی است. هر کسب و کاری بسته به اندازه محل کار، تعداد پرسنل، محل ساختمان، بودجه مدنظر برای حفاظت و نگهبانی، نیازهای امنیتی، چالشهای حفاظتی موجود و ... ممکن است نیاز به استخدام یکی از انواع نگهبان را داشته باشد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
نگهبان فروشگاه
خیلی از فروشگاههای طلافروشی، بوتیکها، هایپرمارکتها و همچنین پاساژها، برای حفاظت فیزیکی خود نیاز به استخدام نگهبان دارند. برخی از این فروشگاهها فقط در طول ساعت کاری نیاز به فردی دارند که از فروشگاه، کارکنان و محصولات آن حفاظت کند.
اما برخی دیگر مثل هایپرمارکتها و پاساژها نگهبان شیفت روز و شب استخدام میکنند؛ چرا که تعداد محصولات موجود در آنها بسیار زیاد است و خطر سرقت در طول شب یا روزهای تعطیل وجود دارد. چک کردن فاکتورهای خرید هنگام خروج مشتریان، نظارت بر رفت و آمد افراد در فروشگاه، شناسایی رفتارهای مشکوک افراد و چک کردن دوربینهای مداربسته از جمله مهمترین وظایف نگهبان و حراست فروشگاه است.
انتظامات سیار
یکی دیگر از انواع نگهبانها که شاید عموم افراد کمتر با آنها آشنایی داشته باشند، انتظامات سیار است. این افراد که اغلب با ماشینهای حفاظت رفت و آمد میکنند، میتوانند در هر جایی که نیاز باشد از افراد محافظت کنند. برای مثال موسسات مالی و بانکها هنگام جابجایی پول از این افراد استفاده میکنند.
انتظامات پذیرش و لابی من
نگهبان پذیرش یا لابیمن فردی است که معمولاً تجربه اولین برخورد افراد را با یک کسب و کار رقم میزند. در واقع هر فردی که به ساختمان شرکت یا خانه فرد مراجعه میکند، لابیمن از او استقبال کرده، هماهنگی ورود او را انجام داده و او را راهنمایی میکند. از جمله مهمترین وظایف انتظامات پذیرش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خوشامدگویی به افراد
- پاسخگویی به تماسهای تلفنی
- چک کردن دوربینهای مداربسته امنیتی
- نظارت بر سیستمهای امنیتی در ساختمان
نگهبان مرکز توزیع
نگهبانهای شاغل در مراکز توزیع محصولات، در واقع خارج از محل اصلی یک کسب و کار فعالیت میکنند. انجام مجموعه وظایف زیر از این افراد انتظار میرود:
- چک کردن مدارک شناسایی رانندهها
- نظارت بر دوربینها
- اطمینان از ورود و خروج افراد دارای صلاحیت به ساختمانهای مرکز توزیع
انتظامات انبار
نگهبان انبار در انبارهای داخلی کسب و کار که معمولاً کالاهای گرانقیمتی در آنها نگهداری میشود، فعالیت میکند. از جمله مهمترین وظایف انتظامات انبار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نظارت بر دوربینهای مداربسته انبار
- اطمینان از ورود و خروج افراد دارای صلاحیت به انبار
- کنترل دسترسی افراد به انبارها
نگهبان بیمارستان
نگهبانهای بیمارستان مسئولیت نظارت بر کلیه رفت و آمدها و همچنین حفاظت از محیط بیمارستان را به عهده دارند. این شغل چالشهای زیادی داشته و انجام امور محوله مربوط به آن به علت مسئولیتهای بیشتر فرد، دشوارتر است. از جمله مهمترین وظایف نگهبان بیمارستان عبارت است از:
- نظارت بر رفت و آمد افراد به بیمارستان
- چک کردن مداوم درهای ورودی
- قدم زدن در محیط بیمارستان و اطمینان از رعایت نکات امنیتی
- راهنمایی ارباب رجوع به بخشهای مختلف بیمارستان
- نظارت بر پارکینگهای بیمارستان
- چک کردن تجهیزات امنیتی مثل دوربینها، دزدگیرها و ...
- کنترل افرادی که در محیط بیمارستان دردسر درست میکنند و تماس با نیروی انتظامی برای مهار آنها
- پاسخگویی به تماسهای درخواست کمک اضطراری از بخشهای مختلف
برای آشنایی بیشتر با وظایف مختلف انواع نگهبان میتوانید از این صفحه استفاده کنید.
سوالات مصاحبه استخدام نگهبان و مسئول حراست
برای استخدام در موقعیتهای شغلی این حوزه، باید در جلسات مصاحبه استخدامی شرکت کنید. اگرچه نوع سوالاتی که در این جلسات پرسیده میشوند معمولاً به مصاحبهکننده بستگی دارد، اما برخی از سوالات این جلسات مشترک هستند. با مطالعه این سوالات میتوانید خود را از قبل آماده کرده و در جلسه مصاحبه موفقتر عمل کنید. در ادامه به برخی از سوالات رایجی که در جلسه مصاحبه استخدام نگهبان پرسیده میشود اشاره خواهیم کرد.
- سوال ۱: چرا برای این شغل درخواست استخدام دارید؟ (هدف از پرسیدن این سوال، ارزیابی انگیزه فرد برای موقعیت شغلی و توضیحات او درباره اهداف شغلیاش است.)
- سوال ۲: مسئولیتهای اصلی یک نگهبان چیست؟
- سوال ۳: درباره سوابق کاری مرتبط خود توضیح دهید.
- سوال ۴: چطور از پس انجام شیفتهای طولانی کاری برمیآیید؟
- سوال ۵: چه نوع همکاری مدنظر شما است؟ (پارهوقت، تماموقت، شیفت شب و ...)
- سوال ۶: مهمترین نقطه قوت خود را در شغل نگهبانی چه میدانید؟
- سوال ۷: در موقعیتهای خطرناک چه واکنشی نشان میدهید؟
- سوال ۸: چطور جمعیت زیاد افراد را کنترل میکنید؟
- سوال ۹: چطور از روی ظاهر افراد، خطرناک بودن یا نبودن آنها را تشخیص میدهید؟
- سوال ۱۰: چقدر با تجهیزات امنیتی الکترونیکی و نحوه کار با آنها آشنایی دارید؟
- سوال ۱۱: آیا تجربه موفقی از کنترل یک سرقت یا مورد خطرناک داشتهاید؟
- سوال ۱۲: چطور با افراد عصبانی و پرخاشگر برخورد میکنید.
- سوال ۱۳: آیا مدارک حرفهای در زمینه حفاظت دارید؟
- سوال ۱۴: فکر میکنید چرا باید شما را استخدام کنیم؟
جمعبندی
یکی از مهمترین موقعیتهای شغلی در یک سازمان، نگهبان یا مسئول انتظامات و حراست است. این موقعیت شغلی از آن جهت اهمیت دارد که سازمانها برای حفاظت از افراد، محیط فیزیکی و تجهیزات خود نیاز به فردی کارآزموده دارند که بهخوبی با قوانین و مقررات امنیتی و حفاظتی آشنایی داشته باشد.
در این مقاله به بررسی مهمترین وظایف نگهبان پرداختیم. شناسایی و پیشگیری از وقوع جرم، اطلاع رسانی موارد امنیتی مهم به مسئولین مربوطه، ارتباط با ارباب رجوع، کنترل دسترسیهای کارکنان، اتخاذ اقدامات لازم در زمان بروز حوادث، کنترل جمعیت افراد، کنترل ترافیک پارکینگ، شناسایی خطرات احتمالی و ... از جمله مهمترین مواردی است که در شرح وظایف نگهبان میآید.