ویتامین F چیست و چه اثراتی بر سلامتی دارد؟
از آنجایی که ویتامین F، یکی از موادی است که در ساختار سلولی وجود دارد، میتواند در فرایند رشد و نمو نیز تأثیر گذار باشد. کمبود ویتامین F، تقسیم سلولی را کاهش میدهد. در نتیجه سرعت رشد و نمو بدن نیز کند خواهد شد. کمبود ویتامین F، یکی از دلایل رشد کم در کودکان و نوجوانان است.
ویتامین F، یکی از مهمترین ویتامینهایی است که بدن انسان به آن نیاز دارد. به طور کلی، ویتامینها نقش بسیار مهم و اساسی در بدن دارند و برخی از آنها در بدن ساخته میشوند، اما برخی از آنها مانند ویتامین F در بدن ساخته نمیشوند.
ویتامین F، یکی از انواع ویتامینهایی است که در بدن انسان یافت میشود و میتواند نقش بسیار مهمی در برخی از عملکردهای بدن داشته باشد.
به طور کلی، ویتامینها به عنوان آنزیم در بدن انسان کاربرد دارند. در بدن انسان، همواره واکنشهایی انجام میشود که نتیجه آنها، فعالیت و حیات بدن انسان است. انجام شدن برخی از این واکنشها بدون وجود آنزیم ممکن نیست.
ویتامین ها، ساختار آنزیمی دارند. آنزیم ها، میتوانند بر روی واکنشهایی که در بدن انجام میشود، تأثیر بگذارند و سرعت انجام آنها را بیشتر و یا حتی کمتر کنند. ویتامین F یکی از مهمترین ویتامینهایی است که بدن برای انجام واکنشهای مغزی و حتی قلبی به آن نیاز دارد.
بیشتر ویتامینهایی که انسان به آنها نیاز دارد، از غذا به دست میآیند و برخی از آنها در بدن ساخته میشوند. اما ویتامین F، از دسته ویتامینهایی است که در بدن ساخته نمیشود و تنها راه به دست آوردن آن، تغذیه است.
بیشتر افراد، کم و بیش نام برخی از ویتامینها را شنیده اند، اما بسیاری از افراد تا کنون نام ویتامین F را نشنیده اند. دلیل شناخته شده نبودن ویتامین F، این است که ویتامین F به تازگی کشف شده است. در نتیجه، مدت زمانی طول میکشد تا این ویتامین مانند ویتامینهای دیگر، شناخته شود.
ویتامین F، در واقع به دو نوع چربی نسبت داده میشود که وجود آنها برای بدن ضروری است. اسید لینولئیک، یکی از چربیهایی است که به عنوان ویتامین F شناخته میشود. اسید آلفا لینولنیک، اسید دیگری است که آن نیز مانند اسید لینولئیک، به عنوان ویتامین F شناخته شده است.
در سال ۱۹۲۰ میلادی، دانشمندان و زیست شناسان در حال انجام تحقیقاتی بر روی موشهای آزمایشگاهی بودند. آنها دریافتند مواد دیگری نیز هستند که نبودشان، میتواند زندگی موشهای آزمایشگاهی را با خطر مواجه کند. زیست شناسان، دریافتند که این ماده ها، چربیهای لینولئیک و آلفا لینولئیک هستند. این چربی ها، به عنوان آنزیم در بدن مورد استفاده قرار میگرفتند. در نتیجه، آنها را ویتامین F خطاب کردند.
فواید ویتامین F چیست؟
ویتامین ها، به صورت کلی، نقش بسیار مهمی را در بدن ایفا میکنند و عدم وجود آنها، میتواند سبب ایجاد مشکلاتی شود که جبران پذیر نیستند. ویتامین F، جزو اسیدهای چرب ضروری برای بدن است و فواید متعددی برای بدن دارد. در ادامهی مطلب، به معرفی برخی از فواید و خواص ویتامین F در بدن انسان خواهیم پرداخت.
۱. تقسیم سلولی
سلولهای بدن انسان برای تقسیم شدن، به مواد خاصی نیاز دارند که اگر وجود نداشته باشند، فرایند تقسیم سلولی غیر ممکن خواهد شد. ویتامین F، یکی از ویتامینهایی است که برای تقسیم سلولی ضروری است.
ویتامین F، در ساختار سلولی وجود دارد و باعث سیالیت غشا در شرایط خاص میشود. در نتیجه، وجود این ویتامین برای ساخته شدن سلولهای جدید و بیشتر، ضروری است و کمبود آن، میتواند فرایند تقسیم سلولی را با اختلال مواجه کند.
۲. منبع تأمین انرژی
بدن انسان، به طور پیش فرض از کربوهیدراتها و به ویژه گلوکز، برای تأمین انرژی استفاده میکند. اما در صورتی که کربوهیدرات بدن کمتر از حد نیاز باشد، سلولهای بدن به سراغ چربیها و پروتئینها میروند. ویتامین F، شامل دو اسید چرب لینولئیک و آلفا لینولئیک میشود. این اسیدهای چرب، میتوانند در زمانی که سطح گلوکز بدن پایین است، به عنوان منبع تأمین انرژی مصرف شوند.
نکته قابل توجه، این است که بدن نمیتواند در طولانی مدت از پروتئینها و چربیهایی مانند ویتامین F برای تأمین انرژی استفاده کند، زیرا استفاده بیش از حد از پروتئینها برای تأمین انرژی، باعث کاهش سطح ایمنی بدن و فرایندهای بدنی میشود، و مصرف بیش از اندازهی چربیها نیز باعث تولید محصولات اسیدی میشود. تجمع محصولات اسیدی در بدن، میتواند به مرور زمان دچار مرگ انسان شود.
۳. بهبود عملکرد دستگاه عصبی
ویتامین F، یکی از ویتامینهایی است که برای عملکرد صحیح دستگاه عصبی بدن ضروری است. دستگاه عصبی بدن، شامل دو بخش مرکزی و محیطی است. بخش مرکزی دستگاه عصبی، شامل مغز و نخاع است. ویتامین F، میتواند ارتباط صحیح بین سلولهای عصبی موجود در مغز و نخاع را ایجاد کند و باعث بهبود عملکرد آنها شود.
وجود ویتامین F، میتواند فعالیت سلولهای عصبی موجود در سایر بخشهای بدن را بهبود بخشد. در نتیجه، وجود ویتامین F، باعث میشود که پیامهای عصبی، در کوتاهترین زمان به بخشهای مختلف ارسال شوند. کمبود ویتامین F، میتواند باعث ایجاد اختلال در فرایندهای عصبی و مغزی بشود.
۴. ساختن چربیهای مورد نیاز بدن
از آنجایی که ویتامین F، متشکل از دو نوع اسید چرب به نامهای لینولئیک و آلفا لینولئیک است، این ویتامین، میتواند در ساخته شدن چربیهای مورد نیاز بدن نقش ایفا کند. بعضی از چربی ها، برای سلامت بدن ضرورت دارند و نیاز است که همواره به مقدار کافی در بدن وجود داشته باشند.
ویتامین F، میتواند در ساخته شدن این چربیهای مفید، نقش داشته باشد و کمبود آن، میتواند فرایند تولید چربیهای مورد نیاز را با اختلال شدید مواجه کند.
۵. رشد و نمو
از آنجایی که ویتامین F، یکی از موادی است که در ساختار سلولی وجود دارد، میتواند در فرایند رشد و نمو نیز تأثیر گذار باشد. کمبود ویتامین F، تقسیم سلولی را کاهش میدهد. در نتیجه سرعت رشد و نمو بدن نیز کند خواهد شد. کمبود ویتامین F، یکی از دلایل رشد کم در کودکان و نوجوانان است.
۶. تنظیم ترشح ناقلهای عصبی
ناقلهای عصبی، مولکولهایی هستند که در سلولهای عصبی ساخته میشوند و انواع مختلفی دارند. انواع مختلف ناقلهای عصبی، وظایف گوناگونی را بر عهده دارند. برای مثال، برخی از آنها باعث ایجاد حس هیجان در انسان میشوند، در حالی که برخی دیگر، حس آرامش را در انسان ایجاد میکنند.
ویتامین F، میتواند بر روی تولید و ترشح ناقلهای عصبی تأثیر گذار باشد. در نتیجه، وجود آن میتواند ترشح ناقلهای عصبی را تنظیم کند و از ایجاد بیماریهای روانی مانند افسردگی و... جلوگیری میشود. کمبود ویتامین F، میتواند میزان ترشح ناقلهای عصبی را به هم بریزد و بیماریهایی مانند افسردگی، اختلالات روانی و... ایجاد شوند.
۷. کاهش خطر دیابت در افراد مبتلا به آن
دیابت، یک بیماری است که امروزه بسیار گسترش یافته است و اگر در طولانی مدت به آن توجه نشود، میتواند خطرناک باشد و افراد مبتلا به آن را با خطرات جدی مواجه کند. ویتامین F به دلیل داشتن اسید چرب لینولئیک، میتواند قند خون را کنترل کند. در نتیجه کنترل شدن قند خون، افرادی که به دیابت مبتلا هستند، از شرایط پایدار تری برخوردار میشوند و احتمال خطرناک شدن شرایط برای آنها کاهش مییابد.
منابع غذایی برای تأمین ویتامین F
خوشبختانه، ویتامین F از ویتامینهایی است که در بیشتر مواد غذایی مصرفی وجود دارد و کمتر کسی پیدا میشود که دچار کمبود ویتامین F شده باشد. به عبارت دیگر، اسید لینولئیک و اسید آلفا لینولئیک، از چربیهایی هستند که به مقدار فراوان در رژیمهای غذایی گوناگون وجود دارند.
در ادامهی مطلب، برخی از مواد غذایی سرشار از ویتامین F را به شما معرفی خواهیم کرد.
بادام
بادام، یکی از مواد غذایی بسیار محبوب در جهان است و مردم ایران نیز در آجیلها و غذاهای خود، از بادام استفاده میکنند. تحقیقات نشان داده اند که در هر ۳۰ گرم بادام، حدود ۴ گرم ویتامین F وجود دارد. در نتیجه، اگر با کمبود ویتامین F مواجه هستید، مصرف بادام، یکی از بهترین گزینههای پیش روی شما است.
گردو
گردو، یکی دیگر از منابع دریافت ویتامین F است. گردو، در غذاهای ایرانی و آجیلهای گوناگون وجود دارد و خواص فراوانی دارد. اگر با کمبود ویتامین F مواجه شده اید، مصرف ۳۰ گرم گردو، میتواند حدود ۵/۲ گرم ویتامین F را به بدن شما برساند.
روغن زیتون
یکی از مهمترین منابع دریافت ویتامین F، روغن زیتون است. روغن زیتون، سرشار از چربیهای مفید برای بدن، از جمله اسید چرب لینولئیک است. در نتیجه، با مصرف روغن زیتون، میتوان ویتامین F مورد نیاز بدن را تأمین کرد.
منبع: ایسکانیوز