چرا رشد کودکان موقف میشود؟
شایعترین علل توقف رشد، تغذیه ناکافی (غذا خوردن ناکافی یا خوردن غذاهایی که فاقد مواد مغذی محرک رشد هستند)، عفونتهای مکرر یا مزمن یا بیماریهایی است که باعث کاهش دریافت یا جذب ضعیف مواد مغذی میشوند.
یکی از معیارهای مهم در بررسی سلامت کودکان، ارزیابی رشد آنها است. داشتن وزن و قد مطلوب برای کودکان به ویژه در ۲ سال اول زندگی بسیار حائز اهمیت است.
شایعترین علل توقف رشد، تغذیه ناکافی (غذا خوردن ناکافی یا خوردن غذاهایی که فاقد مواد مغذی محرک رشد هستند)، عفونتهای مکرر یا مزمن یا بیماریهایی است که باعث کاهش دریافت یا جذب ضعیف مواد مغذی میشوند.
همچنین مراقبت ناکافی از کودک نیز در رشد کودک تاثیرگذار است. در این جا به شایعترین علل رشد نامطلوب در کودکان میپردازیم.
۱ عوامل مربوط به خانواده
الف) علل مربوط به مادر
تغذیه نامناسب در زمان قبل از بارداری، بارداری و شیردهی
کوتاه قدی مادرزادی
عفونت و بیماری
بارداری در نوجوانی به دلیل نیازهای مراقبتی رشد مادر، باعث اختلال در دسترسی به مواد مغذی برای جنین میشود.
سلامت روان
تاخیر رشد داخل رحمی و تولد نوزاد نارس
فاصله کم تولد دو کودک (فاصله کم بین دو بارداری خطر کمبود ذخایر مادر را در بارداریهای بعدی افزایش میدهد و پیامدهای منفی برای مادر و کودک دارد.)
فشارخون بالا
ب) محیط خانه
فعالیت ناکافی کودک (فعالیت ناکافی کودک میتواند با تغذیه نامناسب تداخل داشته باشد.)
شیوه مراقبتی ضعیف
تامین نامناسب آب و سرویس بهداشتی
عدم امنیت غذایی
تخصیص نامناسب غذا بین اعضای خانواده (غذا ممکن است در خانواده در دسترس باشد، اما ترجیحاً به اعضای خاصی اختصاص داده شود که پیامدهای مضری برای گروههای سنی/جنسی آسیب پذیر دارد.)
آموزش ناکافی مراقبین کودک (دریافت غذا ممکن است تحت تأثیر غفلت یا غیبت مراقب قرار گیرد.)
۲. غذای ناکافی
الف) کیفیت ضعیف غذا
دریافت نامناسب ریزمغذیها (ویتامینها و موادمعدنی)
تنوع غذایی پایین و دریافت ناکافی غذاهایی با منبع حیوانی
موادی که باعث عدم جذب مواد مغذی میشود مانند فیتات و و پلی فنولها
دریافت پایین انرژی از مواد غذایی
ب) شیوه نادرست غذا دادن به کودک
تغذیه ناکافی نسبت به نیازهای بدن
غذا دادن ناکافی در حین و بعد از بیماری
دادن غذای رقیق به طور مداوم (به خاطر ترس از خفگی نوزاد و...)
مقادیر ناکافی غذا
پ) ایمنی آب و غذا
اقدامات بهداشتی ضعیف
ذخیره سازی و آماده سازی نامناسب (آمادهسازی غذا مانند تمیز کردن ناکافی و یا زمان پخت ناکافی میتواند خطر آلودگی را افزایش دهد.)
۳. شیردهی نامناسب
شروع با تاخیر شیردهی
عدم شیردهی انحصاری با شیر مادر
توقف زودهنگام شیردهی
۴. بیماری و عفونت
عفونت روده ای: اسهال، انتروپاتی محیطی، انگل
عفونت تنفسی
مالاریا
کاهش اشتها در اثر بیماری
التهاب
بیماری و عفونت
عفونت روده ای: اسهال، انتروپاتی محیطی، انگل
عفونت تنفسی
مالاریا
کاهش اشتها در اثر بیماری
التهاب
شروع با تاخیر شیردهی
عدم شیردهی انحصاری با شیر مادر
توقف زودهنگام شیردهی
آب و غذای آلوده
اقدامات بهداشتی ضعیف
ذخیره سازی و آماده سازی نامناسب
تغذیه ناکافی
غذا دادن ناکافی در حین و بعد از بیماری
دادن غذای رقیق به طور مداوم
مقادیر ناکافی غذا
تغذیه ناکافی نسبت به نیازهای بدن
دریافت نامناسب ریزمغذیها (ویتامینها و موادمعدنی)
تنوع غذایی پایین و دریافت ناکافی غذاهایی با منبع حیوانی
موادی که باعث عدم جذب مواد مغذی میشود مانند فیتات
دریافت پایین انرژی از مواد غذایی
فعالیت ناکافی کودک
شیوه مراقبتی ضعیف
سرویس بهداشتی و تامین آب نامناسب
عدم امنیت غذایی
تخصیص نامناسب غذا بین اعضای خانواده
آموزش ناکافی مراقبین کودک
تغذیه نامناسب در زمان قبل از بارداری، بارداری و شیردهی
کوتاه قدی مادرزادی
عفونت و بیماری
بارداری در نوجوانی
سلامت روان
تاخیر رشد داخل رحمی و تولد نوزاد نارس
فاصله کم تولد دو کودک
فشارخون بالا
سخن پایانی: والدین گرامی میتوانید با مراجعه به نزدیکترین مرکز بهداشتی به محل سکونت خود وضعیت رشد فرزندتان را بررسی نمایید و در صورتی که فرزندتان دچار کوتاه قدی یا کم وزنی بود با مراجعه به پزشک و کارشناس تغذیه آموزشها و درمانهای لازم را جهت بهبود رشد کودک خود دریافت نمایید.
منبع: ایسکانیوز