بورس در مسیر صعود میماند؟!
در نهایت برآیند دادوستدهای این روز معاملاتی افزایش ۰۷/ ۰درصدی دماسنج بورس بود که شاخصکل را به محدوده یکمیلیون و ۴۴۵هزار واحدی سوق داد.
شاخصکل بورس اوراقبهادار تهران معاملات روز دوشنبه را تحتتاثیر افزایش تحرک متقاضیان در مدار مثبت شروع کرد، هر چند تا ساعت ۱۱ توانست برخلاف روند چند روز گذشته بیش از ۲۴۰۰واحد افزایش را به ثبت برساند، اما همین شیب کند صعودی نیز چندان دوامی نداشت و فروشندگان سهام بهطور مجدد بر کلیت بازار غلبه کردند و بخش عمدهای از رشد دیروز پسگرفته شد.
در نهایت برآیند دادوستدهای این روز معاملاتی افزایش ۰۷/ ۰درصدی دماسنج بورس بود که شاخصکل را به محدوده یکمیلیون و ۴۴۵هزار واحدی سوق داد.
شاخصکل هم وزن (از تمام نمادهای معاملاتی به یک میزان تاثیر میپذیرد) وضعیت نسبتا مطلوب تری را تجربه کرد بهطوری که این نماگر با رشد ۵۱/ ۰درصدی توانست عملکرد بهتری را در این روز معاملاتی به ثبت برساند. آنطور که بهنظر میرسد ورود پول سرمایه گذاران خرد به رقمی بالغ بر ۳۳میلیارد تومان بهطور مجدد توانست جریان دادوستدهای بازار سهام را به سمت حقیقیها کانالیزه کند.
بدین ترتیب در ۱۰۳روز معاملاتی که از ابتدای سال۱۴۰۱ تاکنون سپری شده است، ۲۵ روز معاملاتی بازار سهام حقیقی و ۷۸ روز دیگر حقوقی بوده است. بهعبارتی بازار از ابتدای سال۱۴۰۱ تاکنون ۳/ ۲۴درصد روزهای کاری حقیقی و ۷/ ۷۵درصد خروج پول حقیقی را تجربه کرده است.
ارزش معاملات خرد بورس تهران نیز مجددا پس از ۴ روز معاملاتی به رقمی کمتر از ۲هزارمیلیاردتومان بازگشت، بنابراین بهرغم ورود پول حقیقی ارزش معاملات خرد بورس (سهام و حقتقدم) نیز توانست رقم ۱۹۵۶میلیاردتومانی را به خود اختصاص دهد.
بررسی جزئیات آمار تغییر مالکیت صنایع بورسی در هفتم شهریورماه به شکل محسوسی گردش پول را میان صنایع نمایان میکند. صنایعی که در روز یک شنبه عمدتا با فرار پول از سوی سهامداران خرد مواجه بودند در روز دوشنبه با حجمهای قابلتوجهی از ورود پول این قشر از سرمایه گذاران همراه شدند.
به باور کارشناسان بازار سرمایه این نوع از جابهجایی پول در بازار سهام بیشتر میتواند جنبه نوسان گیری داشته باشد. مگر در یک شبانهروز چه رویداد حائزاهمیتی میتواند در یکسری از شرکتها بهوقوع بپیوندد که به یک باره سهام مورد استقبال سرمایه گذاران قرار بگیرد و حجم عظیمی از نقدینگی با ورود به شرکت باعث تشکیل صفهای طولانی خرید شود و دقیقا در روز معاملاتی بعد فرارسرمایه با سنگینترین صفوف فروش برای همان شرکتها در تالار شیشهای سعادتآباد شکل بگیرد؟
هر چند ابهامات در حوزه سیاست خارجی و اساسا نبود چشم انداز شفاف از آینده اقتصاد توام با گستردهبودن سایه دستورالعملهای یک شبه و مداخلات دولتی همچنان پابرجاست، اما در حالحاضر برجام در جریان معاملات بازار از وزن بیشتری برخوردار است، بنابراین اثرات هر سیگنال و اظهارنظری از سوی طرفهای مذاکره سریعا در بازار سرمایه مشاهده میشود. در ادامه نماگرهای دلار و سکه نیز انعکاس رویدادهای تازه به لحاظ قیمتی را نمایان خواهند کرد.
روز دوشنبه صنعت فلزات اساسی ۱۱میلیاردتومان ورود پول حقیقی داشت. صنایعی نظیر زراعت ۹میلیاردتومان، خودرو و ساخت قطعات ۸میلیارد تومان، چندرشتهای صنعتی ۴میلیارد تومان جذب نقدینگی از سوی سرمایه گذاران خرد داشتند.
بهنظر میرسد سهامداران خرد در حالحاضر ترکیبی از صنایع دلاری و ریالی را در سبد سرمایهگذاری خود جای داده اند. رویدادی که تحت هر شرایطی (توافق یا عدمتوافق) میتواند تا حدودی یک حاشیه امن برای معامله گران بازار سهام ایجاد کند.
خالص خرید حقوقیهای بازار نیز به صنایعی اعم از بانکها با ۷میلیاردتومان، کانه فلزی با ۶میلیاردتومان، اطلاعات و ارتباطات با ۵میلیاردتومان، حملونقل با ۵میلیاردتومان و... اختصاص یافت. از رویدادهای حائزاهمیت دادوستدهای روز دوشنبه گشایش دامنهنوسان بود.
برای نخستینبار دامنهنوسان در بازارهای اول بورس و فرابورس بهصورت متقارن به مثبت و منفی ۷درصد افزایش یافت که در این میان برخی از شرکتها نیز توانستند تا سقف مجاز قیمت روزانه پیشروی کنند.
هر چند در چنین حالتی هم بودند شرکتهایی که در پایان زمان معاملاتی بهرغم گشایش صورتگرفته با صف خرید بسته شدند. گفتنی است، در بازار روز دوشنبه نمادهای معاملاتی «فولاد»، «فملی» و «فارس» بیشترین تاثیر منفی را در روند حرکتی شاخصکل بورس تهران داشتند.