کشف یک گنجینۀ باستانی نقره در عمان
تیمی از باستانشناسان بینالمللی با همکاری و کمک وزارت میراث و گردشگری عمان از یک گور ماقبلتاریخ متعلق به هزارهی سوم پیش از میلاد در دهوی، استان باطنهی شمالی در کشور عمان مجموعهی شگفتانگیزی از جواهرات نقره را کشف کرده است.
فرادید | تیم مشترک عمانی-آمریکایی به سرپرستی پروفسور ناصر الجهواری و پروفسور خالد داگلاس از دانشگاه سلطان قابوس و پروفسور کیمبِرلی ویلیامز از دانشگاه تِمپِلِ فیلادلفیای ایالات متحدهی آمریکا یک سایت متعلق به اوایل عصر برنز را در منطقۀ دهوی در استان باطنهی شمالی حفاری کردند. مجموعهی یافتشده شامل بخشهایی از گردنبندها با مهرهها و چندین حلقه است.
به گزارش فرادید ، جالب اینجاست که یکی از حلقههای نقره منقوش به مُهری است که یک گاومیش هندی را به تصویر میکشد، نمادی که معرف فرهنگِ درهی سِند (یا هاراپا) است که نشان میدهد تاجران آن زمان به تجارت بینمنطقهای مشغول بودند. (تصویر اصلی این مطلب نیز سرِ یک گاومیش هندی را نشان میدهد که سرش را در آخور فرو برده است.)
این تصویر روی مُهرهای سنگیِ گردِ مرتبط با سِند در ایران، بحرین، بین النهرین و عمان کاملاً رایج است، اما نسبتاً در درهی سِند غیرمعمول بوده است. در واقع، این تصویر روی مُهرهای ساختهشده از سنگهای نرم محلی در عمان در سالوت و المیصر کشف شده بود. با این حال، این نخستین باری است که این تصویر روی یک حلقهی انگشتر فلزی کشف شده است.
گور ۱ در دهوی حاوی جواهرات نقره، سفال، ظروف سنگی و تزیینات شخصی دیگر بود.
به گفتهی پروفسور جاناتان مارک کِنویِر کارشناس فناوریهای باستانی از دانشگاه ویسکونسین-مَدیسون آمریکا، حلقههای مُهر مربوط به دورههای بعدی بودند. اما این اکتشاف تایید میکند که مردمان عصر برنز دارای قوهی ابتکار بیشتر و به لحاظ فنی پیشرفتهتر از چیزی بودند که ما قبلاً تصور میکردیم. آنها در یک مرحلهی بسیار ابتدایی، راهحلهای اجرایی ارائه کردند که موجب رشد اقتصادی در هزاره های بعدی شد. چیزی که این یافته را خیرهکنندهتر میکند این حقیقت است که جواهرات یافتشده از جنس نقرهای هستند که به احتمال زیاد از آناتولی (ترکیه) آمده است.
منبع: arkeonews
مترجم: زهرا ذوالقدر