(عکس) شکل فک انسان خردمند در گذشته چگونه بود؟
تجزیه و تحلیل جدید فک پایین نشان میدهد که هیچ شباهتی با سایر بقایای نئاندرتال ندارد. بلکه میتواند متعلق به انسان خردمند باشد و از آنجایی که قدمت آن بین ۴۵۰۰۰ تا ۶۶۰۰۰ سال پیش است، ممکن است قدیمیترین قطعه شناخته شده از آناتومی گونه ما در قاره اروپا باشد.
استخوان فک باستانی که قبلا تصور میشد متعلق به یک نئاندرتال است ممکن است باعث تجدید نظر در تاریخ انسان مدرن در اروپا شود.
تجزیه و تحلیل جدید فک پایین نشان میدهد که هیچ شباهتی با سایر بقایای نئاندرتال ندارد. بلکه میتواند متعلق به انسان خردمند باشد و از آنجایی که قدمت آن بین ۴۵۰۰۰ تا ۶۶۰۰۰ سال پیش است، ممکن است قدیمیترین قطعه شناخته شده از آناتومی گونه ما در قاره اروپا باشد.
خود استخوان در سال ۱۸۸۷ در شهر بانیولز در اسپانیا پیدا شد. از آن زمان، دانشمندان آن را به طور گسترده مورد مطالعه قرار دادند و آن را به یک بازه زمانی در اواخر پلیستوسن (Pleistocene) زمانی که منطقهای که اکنون اروپا است عمدتاً توسط نئاندرتالها (Homo neanderthalensis) پر جمعیت بود، تخمین زده اند.
شکل باستانی استخوان، دانشمندان را به این نتیجه رساند که بانیولها در واقع به گروه نئاندرتال تعلق دارند.
کیلینگ و همکارانش با استفاده از فرآیندی به نام آنالیز مورفومتریک هندسی سه بعدی، تحقیقات کاملی را در مورد استخوان انجام دادند. این یک پروتکل است که شامل بررسی شکل استخوان با جزئیات کامل، نقشه برداری از ویژگیهای آن و مقایسه آنها با باقی ماندههای دیگر است. آنها اسکنهای سه بعدی با وضوح بالا گرفتند و از این اسکنها نه تنها برای مطالعه استخوان، بلکه برای بازسازی قطعات گمشده استفاده کردند. سپس بانیولها را با فک پایین نئاندرتالها و انسانهای مدرن مقایسه کردند.
کیلینگ میگوید: نتایج ما چیز کاملاً شگفتانگیزی پیدا کرد. بانیولها هیچ ویژگی متمایزی از نئاندرتالها نداشتند و در شکل کلی آن با نئاندرتالها همپوشانی نداشتند. به نظر میرسید که استخوانهای فک با شاخه خودمان از شجره خانواده سازگارتر است. از آنجایی که چانه در مقایسه با سایر انسانهای باستانی به عنوان یکی از ویژگیهای تعیین کننده هومو ساپینس در نظر گرفته میشود، این یک مشکل را ایجاد کرد. علاوه بر این، بانیولها ویژگیهای مشترکی با انسانهای باستانی داشتند که صدها هزار سال پیش در اروپا ساکن بودند.
محققان این استخوان را با استخوان یک انسان مدرن اولیه از حدود ۳۷۰۰۰ تا ۴۲۰۰۰ سال پیش مقایسه کردند که بقایای آن در رومانی پیدا شد. به خاطر داشتن ویژگیهای نئاندرتال معروف است، اما چانه هم دارد. تجزیه و تحلیل DNA آن استخوان فک نشان داد که DNA شامل توالیهایی از یک اجداد نئاندرتال منفرد است که چهار یا شش نسل قبل میزیسته است که احتمالاً ویژگیهای ترکیبی آن را توضیح میدهد.
از آنجایی که بانیولها ویژگیهای نئاندرتال را ندارد، پس دو احتمال وجود دارد. یا بانیولها یک گونه انسان خردمند از یک گروه ناشناخته قبلی بود که با نئاندرتالها در اواخر پلیستوسن اروپا همزیستی داشتند. یا ترکیبی بود بین انسان خردمند این گروه ناشناخته و یک انسان باستانی که هنوز شناسایی نشده است.