بهترین عکسهای علمی سال ۲۰۲۲؛ از مرکز کهکشان تا اعماق بینی انسان!
از اعماق بینی انسان تا بستر اقیانوس و مرکز کهکشان؛ در اینجا بهترین عکسهای علمی سال را از نگاه مجلۀ معتبر نیچر (Nature) ملاحظه میکنید.
فرادید | امسال با آغاز کار تلسکوپ فضایی جیمز وب دریچۀ تازهای رو به شگفتیهای کیهان برای انسان گشوده شد. تصاویر جیمز وب که زیبایی و عظمت حیرتانگیز کهکشانها و اجرام آسمانی دوردست را نشان میدادند، توجه همۀ مردم دنیا را به خود جلب کردند.
به گزارش فرادید؛ اما امسال در روی زمین هم کشفها و شگفتیهای علمی تازه کم نداشتیم. تصاویر زیادی از این اکتشافات تازه در طول سال منتشر شدند که هر کدام به نوبۀ خودش خیرهکننده و هیجانانگیز بود؛ تصاویری از عمق اقیانوسها تا دنیای موجودات میکروسکوپی.
در اینجا تعدادی از این تصاویر برگزیده را خواهیم دید که مجلۀ معتبر نیچر آنها را به عنوان بهترین عکسهای علمی سال انتخاب کرده است.
۱. مرجانهای گلمانند. محققان یک تپۀ مرجانی ۳ کیلومتری را در عمق ۳۰ متری ساحل تاهیتی کشف کردند. این یکی از بزرگترین تپههای مرجانی است که در چنین عمقی کشف شده است؛ با مرجانهایی بسیار عظیم و شبیه به گل رز که در شرایطی بکر و دست نخورده قرار دارند.
۲. پنج انگشت. گریگوری تیمین، زیستشناس تکاملی، امسال با استفاده از ابزارهای عکاسی میکروسکوپی این عکس خیرهکننده و با جزئیات را از دست جنین یک مارمولک ثبت کرد. این عکس با ترکیب صدها عکس جداگانه به دست آمده است.
۳. مغاک کیهانی. این تصویری از یک سیاهچالۀ بسیار عظیم در مرکز کهکشان راه شیری است که دومین عکس مستقیم از یک سیاهچاله به حساب میآید. این تصویر با استفاده از امواج رادیویی و توسط تلسکوپ «ایونت هوریزون» گرفته شده است که در حقیقت مجموعهای از رصدخانههای مبتنی بر امواج رادیویی است.
۴. غبارهای کهکشانی. در این تصویر ثبت شده توسط جیمز وب، انگار این تودۀ عظیم از غبارهای کیهانی که به «ستونهای آفرینش» معروف است، دارد با انگشتهایش به اعماق فضای نامتناهی اشاره میکند. این غبارهای کیهانی همان چیزی است که به تدریج باعث شکل گرفتن ستارهها میشوند. این منظره، ۶۵۰۰ سال نوری از زمین فاصله دارد.
۵. ساختار استخوان. این عکس که با میکروسکوپ الکترونی ثبت شده است، تصویری بسیار نزدیک و خیرهکننده از اجزای سازندۀ استخوان یک ستارۀ دریایی را نشان میدهد. این ساختار بسیار منظم و شبکه مانند باعث میشود که استخوان این جانور هم نرم باشد و هم در عین حال بسیار محکم و مقاوم.
۶. شلیک ستارهای. یک ستارۀ دریایی غولپیکر در حال تخمریزی؛ جانور روی پاهایش بلند شده و تخمها را به درون آب شلیک میکند. این عکس که جزء برندگان مسابقۀ «عکاس سال حیات وحش» هم شد، منظرهای شبیه به منظرههای کیهانی را در عمق دریا ثبت کرده است.
۷. مگس زامبی. این عکس یک قارچ زامبی را نشان میدهد که در درون بدن یک مگس رشد کرده و از آن بیرون زده است. قارچ زامبی بعد از ورود به بدن میزبان مغز او را به نوعی تحت کنترل میگیرد و مجبورش میکند به محلی برود که برای رشد قارچ مناسبتر است.
۸. انرژی بیپایان. در ماه فوریه، فیزیکدانان در رآکتوری در نزدیکی آکسفورد انگلستان، توانستند طولانیمدتترین پالس انرژی را با ترکیب اتمها ایجاد کنند. آنها امیدوارند که این رآکتور بتواند با مهار کردن ترکیب هستهای، منبعی بینهایت از انرژی پاک را در اختیار بشر بگذارد.
۹. موج سلولی. برگۀ مسطحی از سلولها که به صورتی منحنی درآمده است. دانشمندان در تلاش هستند تا واکنش سلولها به انحنا یافتن را کشف کنند. این میتواند منجر به توسعۀ ساخت بافتهای سهبعدی سلولی شود که در تحقیقات زیستی و پزشکی کاربرد دارند.
۱۰. فوران عظیم. در ماه ژانویۀ ۲۰۲۲ فوران عظیمی در آتشفشان هونگا تونگا در اقیانوس آرام جنوبی اتفاق افتاد. عظمت خارقالعادۀ این فوران توسط ماهوارههای رصد کنندۀ زمین نیز به ثبت رسید. این فوران، بزرگترین غبار آتشفشانی که تا به حال ثبت شده را ایجاد کرد و نظریات موجود دربارۀ فیزیکِ فورانهای آتشفشانی را به چالش کشید.
۱۱. گرداب دماغی! این عکس تصویری از سلولهای بینی انسان را نشان میدهد که اجسام خارجی را گیر میاندازند و مانع از ورود آنها به درون مجاری تنفسی میشوند. این عکس در جریان تحقیقات برای درمان بیماری کرونا به ثبت رسید.
۱۲. شاخههای رسوبی. این مجراهای آبی که شبیه به یک درخت به نظر میرسند، به وسیلۀ عبور آب باران از زیر یک جاده در منمطقۀ تبت شکل گرفتهاند. این عکس با استفاده از پهپاد ثبت شده و برندۀ جایزۀ بزرگ رقابت عکاسی «حفاظت از طبیعت» شده است.