نبرد پارتیزانی شمش علیه سکه

نبرد پارتیزانی شمش علیه سکه

دولت فعلا مایل نیست بازار طلا را مخصوصا در نسبت با بازار جهانی دچار نوسان جدی کند، چون این کار می‌تواند تبعات سنگینی داشته باشد و هدف دولت صرفا این است که با نشان دادن موجودی عرضه حباب قیمت را تحت تاثیر قرار دهد و به مرور و با تزریق‌های کوچک، اما دنباله‌دار با جلب اعتماد بازار حریف حباب قیمت طلا شود.

کد خبر : ۱۱۶۶۴۷
بازدید : ۲۴۹۰

سوم دی ماه در روز‌هایی که طلا با شتاب به سمت گران‌تر شدن پیش می‌رفت سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران یا همان ایمیدروی معروف اعلام کرد که به زودی یک تن طلا با عیار بالا را از طریق بورس کالا به بازار عرضه می‌کند.

امیرصباغ، مدیر اقتصادی و توسعه سرمایه‌گذاری ایمیدرو در مورد ویژگی‌های این عرضه هم گفت که سازمان تصمیم گرفته بخشی از شمش‌های طلای پرعیار خودش را به بازار بریزد.

اینطور که او توضیح داد قرار شد عرضه‌ها در قالب ۳ الگوی مختلف و در تناسب با نیاز بازار از طریق حراج باز بورس کالا و یا بانک کارگشایی صورت بگیرد.

بازار باز هم یعنی اینکه کالایی که عرضه می‌شود دامنه نوسان نخواهد داشت یعنی ممکن است کالایی با قیمت اولیه یک ریال برای مزایده گذاشته شود، اما در نهایت به قیمت چند صد هزار تومان به متقاضی‌ها فروخته شود مثل خودرو که همین چند روز پیش هایما اس هشت چند برابر قیمت عرضه اولیه‌اش ثبت قیمت شد.

در واقع در این روش کشف قیمت نهایی کالا با خود بازار است و متقاضیان تا جایی که برایشان صرفه داشته باشد و حاضر باشند پول پای کالای عرضه شده پرداخت کنند و مشاهده پیشنهاد قیمتی بقیه، قیمت را بالا می‌برند و در نهایت با پایان زمان مزایده یا حراج باز، آن‌هایی که بیشترین پیشنهاد قیمتی را داده بودند صاحب کالای عرضه شده خواهند بود.

روش دوم که صباغ به آن اشاره کرد یعنی عرضه از طریق بانک کارگشایی هم یعنی اینکه ممکن است در عرضه بخشی از این یک تن طلا بانک کارگشایی به عنوان کارگزار معرفی شود و عرضه را بر عهده بگیرد. گویا قرار بوده ۵۰۰ کیلو از این یک تن از طریق حراج باز یا کارگزاری بانک کارگشایی عرضه شود و بقیه از طریق فروش گواهی سپرده کالایی واگذار شود.

این خبر که نزدیک به یک هفته از اعلام آن می‌گذرد سر و صدای زیادی به راه انداخت و همه منتظر بودند که ببینند ایمیدرو این حجم از طلا را به چه شکل و در چه بسته‌هایی عرضه خواهد کرد.

همان موقع که خبر تزریق این طلا‌ها به بازار اعلام شد گفتند که اولین عرضه در چهارم دی ماه صورت خواهد گرفت و ۴۰ کیلو طلا به بازار ریخته خواهد شد.

حراج این ۴۰ کیلو بدون استقبال چندانی به پایان رسید و فقط دو متقاضی برای خرید دو شمش به مرحله خرید رسیدند. خبری هم از کاهش قیمت‌ها در بازار نبود. عده‌ای دلیل عدم استقبال خریداران را بالا تعیین شدن قیمت پایه و دیر خبردار شدن متقاضیان اعلام کردند، اما این اتفاق تقریبا دیروز هم تکرار شد.

دیروز ۸۰ کیلو طلای دیگر از آن یک تن در بازار حراج شد. کسانی که تمایل به شرکت در این حراج داشتند باید حداقل ۱۰درصد قیمت پایه را در موجودی‌شان ذخیره می‌کردند. حداقل میزان خرید هم ۱۰۰۰ گرم تعیین شد یعنی کسی زیر این مقدار خرید نمی‌توانست ثبت سفارش کند.

جالب اینکه حداکثر خرید هم همین مقدار تعیین شد تا نه خریداران خیلی خرد وارد گود حراج شوند و نه خریداران خیلی عمده که می‌توانند با خرید بالا و سازماندهی شده روی بازار تاثیر بگذارند. قیمت پایه هم دو میلیاد و ۴۵۸میلیون و ۲۰۰ هزار تومان اعلام شد آن هم برای هر یک شمش یک کیلویی با عیار ۹۹۹ یعنی طلای خالص. این یعنی دو میلیون و ۴۵۸ میلیون تومان برای هر گرم.

ممکن است با خودتان بگویید این که حتی از قیمت بازار هم بیشتر است، اما لطفا دچار این اشتباه نشوید، چون آنچه در بازار نزدیک به گرمی یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان معامله می‌شود طلا ۲۴ عیار است و بین آن و شمش طلای خالص تفاوت است از زمین تا آسمان و، اما به هر حال خریداران به این عرضه هم چراغ سبز چندانی نشان ندادند و در نهایت چهار شمش فروش رفت.

کارشناسان می‌گویند که قیمت عرضه کاملا کارشناسی شده بوده و در این عرضه‌های سنگین با قیمت واقعی طبیعی است که خرید چندان زیاد نباشد بلکه چنین عرضه‌هایی بیشتر به دنبال ارسال این پیام به بازار هستند که طلا هست زیاد هم هست.

تاثیر یک تن طلا روی بازار چیست؟

جدا از جزئیات تزریق طلا به بورس کالا سوالات زیادی هم در این بین به وجود می‌آید مثلا اینکه چرا ایمیدرو در دوره‌ای که همه طلاداران عمده دست به عصا حرکت می‌کنند باید این حجم طلا را به بازار تزریق کند و اینکه تزریق این مقدار طلا چه تاثیری بر کنترل قیمت آن خواهد داشت و آیا در این کار پیام خاصی برای کسانی که روی آن سرمایه‌گذاری کرده‌اند یا می‌خواهند سرمایه‌گذاری کنند دیده می‌شود؟

پاسخ سوال اول این است که ایمیدرو به عنوان بزرگترین دارنده معادن طلا در ایران شرکتی در واقع دولتی است و از دستورات دولت پیروی می‌کند پس اگر دولت تصمیم گرفته همانطور که برای بازار ارز تصمیم‌های جدیدی گرفته و نرخ بهره را هم افزایش داده برای بازار طلا و سکه هم فکری کند ایمیدرو باید تبعیت کرده و برای بالا بردن کفه عرضه نسبت به تقاضا اقدام کند.

نتیجه هم همین عرضه‌هاست، اما اگر دولت می‌خواهد قیمت را پایین بیاورد چرا قیمت پایه را اینقدر بالا و نزدیک به بازار اعلام می‌کند.

کارشناسان به این سوال اینطور جواب می‌دهند که دولت فعلا مایل نیست بازار طلا را مخصوصا در نسبت با بازار جهانی دچار نوسان جدی کند، چون این کار می‌تواند تبعات سنگینی داشته باشد و هدف دولت صرفا این است که با نشان دادن موجودی عرضه حباب قیمت را تحت تاثیر قرار دهد و به مرور و با تزریق‌های کوچک، اما دنباله‌دار با جلب اعتماد بازار حریف حباب قیمت طلا شود.

منبع: هفت صبح

۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید