۱۸ فیلم علمی تخیلی جذاب با بودجه اندک که بسیار بهتر از بلاک باسترهای هالیوودی هستند
یک فیلم علمی تخیلی با بودجه اندک باید تماماً روی داستان خود سرمایه گذاری کند و همزمان از تکنیکهای هوشمندانه فیلمسازی برای ایجاد حس رازآلودگی در مورد دنیا و شخصیتهایی که عرضه میکند استفاده کند.
وقتی خوب ساخته شوند، فیلمهای علمی تخلیه پرهزینه میتوانند یک داستان تعمق برانگیز و هوشمندانه را در ترکیب با جلوههای بصری خارق العاده به مخاطب عرضه کنند. در حالی که نمونههای بسیاری از فیلمهای علمی تخیلی پرهزینه متعددی وجود دارند که به چنین جایگاهی رسیده اند، به همان اندازه نیز فیلمهایی با بودجههای سنگین، شکست خورده اند، فیلمهایی که اغلب به کلیشههای داستان چسبیده و جلوههای ویژه بصری باکیفیتی نیز تولید نکرده اند.
زیبایی پشت یک فیلم علم تخیلی کم هزینه، اما فوق العاده این است که سرمایه زیادی برای پوشاندن نقص هایش با اکشنهای پرسروصدا و جلوههای ویژه کامپیوتری ندارد.
یک فیلم علمی تخیلی با بودجه اندک باید تماماً روی داستان خود سرمایه گذاری کند و همزمان از تکنیکهای هوشمندانه فیلمسازی برای ایجاد حس رازآلودگی در مورد دنیا و شخصیتهایی که عرضه میکند استفاده کند.
۱- Moon (۲۰۰۹)
دانکن جونز، پسر دیوید بووی، اولین فیلم خود را در ساال ۲۰۰۹ ساخت، فیلمی علمی تخیلی با بودجهای اندک به نام Moon. این فیلم سم راکول را در نقش تنها بازیگر اصلی فیلم دارد که بیشتر لحظات فیلم تنهاست. او نقش یک فضانورد به نام ساموئل بل را بازی میکند که بر اساس یک قرارداد کاری سه ساله باید در یک ایستگاه فضایی در ماه باشد و اکنون در آستانه پایان قرارداد و بازگشت به زمین قرار دارد. اما او رفته رفته دچار توهم شده و فکر میکند که غیر از او کسان دیگری نیز در پایگاه فضایی هستند.
با تنها یک بازیگر که حضوری شخصی در فیلم دارد و صدای کوین اسپیسی در نقش هوش مصنوعی ایستگاه، بخش زیادی از بودجه این فیلم صرف جلوههای ویژه شد. بودجه ساخت این فیلم تنها ۵ میلیون دلار بود، اما چیزی که جونز ساخته بسیار بیشتر از اینها ارزش دارد. او در نهایت از این فیلم ارزان قیمت و باکیفیت برای بدست آوردن پروژههای بزرگتر استفاده کرد، از جمله فیلم Warcraft. اما هنوز هم منتقدان فیلم Moon را بهترین اثر سینمایی او میدانند، علیرغم اینکه بودجه اندکی داشت.
۲- Monsters (۲۰۱۰)
گرت ادواردز با کارگردانی Rogue One: A Star Wars Story، در ساخت فرانچایز جنگ ستارگان همکاری داشت و با فیلم دیگری در سال ۲۰۱۴ نقش مهمی در بازگشت فرانچایز گودزیلا داشت. اما فیلمی که باعث شد او چنین فرصتهایی را بدست بیاورد، اولین فیلمش بود، فیلمی علمی تخیلی و بسیار کم هزینه به نام Monsters که علیرغم بودجه اندکش بسیار تاثیرگذار و جذاب بود.
این فیلم در مورد یک سری هیولاهای غول پیکر با پاهای دراز است که بخشهایی از زمین را به تسخیر خود درآورده و یک روزنامه نگار به این منطقه فرستاده میشود تا دختر رییسش را نجات دهد. اکثر فیلمهای هیولایی علمی تخیلی میلیونها دلار صرف جلوههای ویژه دیجیتالی برای خلق این هیولاها میکنند، اما در Monsters ادواردز خودش همه کار را انجام میدهد و با بودجهای کمتر از ۱۰۰،۰۰۰ دلار که ثابت میکند که با کسری از بودجه هنگفت فیلمهای علمی تخیلی هم میتوان یک فیلم با کیفیت ساخت.
۳- Primer (۲۰۰۴)
فیلمهای علمی تخیلی زیادی در مورد سفر در زمان با بودجههای هنگفت در تاریخ سینما ساخته شده است، اما گاهی اوقات هر چه کوچکتر بهتر. با بسیاری از فیلمهای بلاک باستر در تاریخ این ژانر، سخت است که فیلمی بهتر از Primer در ژانر سفر در زمان پیدا کرد. این فیلم در سال ۲۰۰۴ ساخته شده و علاوه بر کارگردانی، نویسندگی و تدوین آن را نیز شین کاروت بر عهده داشت.
به لطف همه کاره بودن کاروت، بودجه این فیلم بسیار اندک و تنها ۷،۰۰۰ دلار بود و وقتی که جایزه هیئت داوران جشنواره ساندس را بدست آورد، همه را حیرت زده کرد. داستان این فیلم بسیار پیچیده بوده و در مورد دو مهندس است که یک ماشین سفر در زمان میسازند، اما در ادامه میفهمند که اثرات جانبی ویرانگری برای سفر در زمان وجود دارد. در حالی که اکثر فیلمهای پرهزینه در مورد سفر در زمان بسیار سرگرم کننده هستند، این یکی از آن فیلمهای هوشمندانه و دقیق است که دانش مخاطبان را به چالش کشیده و با گذشت زمان چیزی از اعتبار آن کاسته نشده است.
۴- A Boy And His Dog (۱۹۷۵)
فیلم A Boy And His Dog با بازی دان جانسون، بر اساس داستانی نوشته هارلان الیسون و با بودجه تنها ۴۰۰،۰۰۰ دلاری در سال ۱۹۷۵ ساخته شد. در جریان اکران اولیه، این فیلم موفقیت تجاری چندانی کسب نکرد، اما در حوزه فروش خانگی توانست این فروش کم را جبران کند.
در این فیلم، جانسون نقش ویک را بازی میکند، نوجوای که سعی دارد در جنوب غرب ایالات متحده و در دنیایی که بر اثر حمله اتمی ویران شده زنده بماند. در این ماجراجویی، سگش، بلاد، نیز او را همراهی میکند. این دو با هم یک جامعه زیرزمینی را پیدا میکنند که در ابتدا مهمان دوست به نظر میرسند، اما خیلی زود چهره واقعی شان را نشان میدهند. حال و هوای یک کمدی سیاه را میتوان در این فیلم دید.
۵- Mad Max (۱۹۷۹)
جرج میلر بزرگ تنها به ۳۰۰،۰۰۰ دلار نیاز داشت تا مل گیبسون را به ستاره سینما تبدیل کرده و یک فرانچایز علمی تخیلی چند میلیارد دلاری را راه اندازی کند. اما تصمیم گیری در مورد اینکه Mad Max را یک فیلم تخیلی بدانیم یا نه کمی دشوار است، زیرا حال و هوای پساآخرالزمانی فیلمهای بعدی اش را ندارد.
با پیشرفت داستان فیلم، مخاطب متوجه زندگی مکس در جامعهای میشود که به دلیل نبود سوختهای فسیلی در حال از هم پاشیدن است. در فیلمهای بعدی این فرانچایز شرایط بسیار سختتر و هولناکتر نیز میشود.
۶- The Ice Pirates (۱۹۸۴)
رابرت اوریخ در دوران حضورش در سینما فیلمهای زیادی نساخت، اما فیلمهای او همواره مورد استقبال مخاطبان قرار میگرفتند. در اینجا میخواهیم در مورد کمدی علمی تخیلی او در سال ۱۹۸۴ به نام The Ice Pirates صحبت کنیم.
این فیلم که با بودجه تنها ۹ میلیون دلار ساخته شده در مورد دزدان فضایی است که کالای بسیار کمیاب مکعبهای یخی را خرید و فروش کرده و سود خوبی بدست میآورند. اوریخ که در ساخت کمدی نیز به اندازه فیلمهای درام مهارت داشت، با لحن نیشدار نقشش را در این فیلم بازی میکند و به همین خاطر است که The Ice Pirates هنوز هم یک فیلم کالت کلاسیک است.
۷- Deep Impact (۱۹۹۸)
Deep Impact در همان تابستانی منتشر شد که فیلم Armageddon اکران شد. در حالی که فیلم دوم به یک بلاک باستر تابستانی با ۱۴۰ میلیون دلار فروش تبدیل شد، Deep Impact تنها ۷۵ میلیون دلار فروش داشت. این فیلم که ستارگان بسیاری در آن حضور دارند، یک فیلم علمی تخیلی پیچیده با مقداری تئوری توطئه بود. فعالیتهای دولت و واکنشهای جامعه به این اقدامات بسیار واقع گرایانهتر از کابویهای فضایی فیلم Armageddon بود و برخلاف فیلم بروس ویلیس، Deep Impact پایان خوشی نیز نداشت.
۸- The Butterfly Effect (۲۰۰۴)
اشتون کوچر در این فیلم نقش دراماتیک یک مسافر زمان مردد و بدشانس را ایفا میکند. بدون شک این نقش تغییری بزرگ برای بازیگری بود که سالها نقش کودنی دوست داشتنی را در That ۷۰s Show بازی کرده بود. شاید به همین دلیل باشد که فیلم The Butterfly Effect با بودجه ۱۰ میلیون دلاری توانست در باکس آفیس ایالات متحده نزدیک به ۶۰ میلیون دلار فروش داشته باشد.
در این فیلم، کوچر نقش ایوان تربورن را بازی میکند، دانشجویی که بعد از خواندن بخشهایی از دفترچه خاطراتش توانایی سفر در زمان را پیدا میکند. در این بازگشتها به گذشته، ایوان تلاش میکند تا لحظات تروماتیک متعددی که او و دوستانش را تحت تاثیر قرار داده اند تغییر دهد. The Butterfly Effect فیلمی سرگرم کننده، جذاب و گاهی اوقات ترسناک است که باید با دقت بالا به تماشایش بنشینید.
۹- Circle (۲۰۱۵)
فیلم تریلر علمی تخیلی Circle در مورد گروهی از ۵۰ نفر است که در اتاقی گرد بیدار میشوند بدون اینکه بدانند چطور به اینجا آمده و توانایی بیرون رفتن نیز ندارند. خیلی زود مشخص میشود که هر دو دقیقه یک بار، یکی از آنها کشته میشود و در نهایت میفهمند که میتوانند تصمیم بگیرند که کی کشته شود و کی زنده بماند.
فیلم Circle یک وضعیت ترسناک را به تصویر میکشد که در آن میتوان کنترل زندگی دیگران را در دست داشت و باید تصمیم گرفت که کدام را زنده نگه داشت و کدام را کشت. Circle فیلمی است که مخاطب را در شرایطی بسیار عجیب و ناخوشایند قرار میدهد، اما فیلمی تاثیرگذار است و در تمام طول روایت داستان شما را روی صندلی تان نیم خیز نگه میدارد.
۱۰- The Endless (۲۰۱۷)
فیلم The Endless داستان دو برادر را روایت میکند که بعد از کشف یک نوار ویدیویی با پیامی قدیمی مربوط به گذشته شان، تصمیم میگیرند تا این پیام را دنبال کرده و اتفاقات مربوط به فرارشان از دست یک فرقه مرگبار در دوران کودکی را بازنگری نمایند.
ماجراجویی این دو برادر آنها را به مسیری پیچ در پیچ وارد میکند در شرایطی که رازی ترسناک را فاش میکنند و این موضوع باعث میشود که این دو برادر باورهای خود را به چالش بکشند. The Endless یک فیلم تریلر علمی تخیلی با بودجه اندک و آرام سوز است که ایدههای جاه طلبانهای دارد، فیلمی که توجه کامل مخاطب را میطلبد، زیرا وارد دنیایی میشود که توضیح آن ساده نیست. همانند شخصیتهای اصلی فیلم، مخاطب نیز وارد دنیایی با اتفاقات مرموز میشود و باید سعی کنند بفهمند که چه چیزی واقعی است و چه چیزی نیست.
۱۱- The Discovery (۲۰۱۷)
فیلم The Discovery یکی از بهترین فیلمهای علمی تخیلی نتفلیکس است که بسیاری آن را ندیده اند، فیلمی که در آن به دنیای پس از مرگ پرداخته میشود. پی بردن به زندگی پس از مرگ باعث میشود دنیای وارد هرج و مرج میشود در شرایطی که انسانها سعی دارند شانس ریست کردن و تجربه یک زندگی دوباره در آن سوی جهان کنونی را ممکن سازند.
دانشمندی که این کشف بزرگ را کرده، با پسرش و یک زن مرموز مواجه میشود، در شرایطی تلاش میکند معنای عمیقتر پشت این پیشرفت علمی بزرگ را کشف نماید. فیلم The Discovery حاوی یکی از منحصربفردترین داستانهای سالهای اخیر ژانر علمی تخیلی است، با تمهایی پرتنش که بعد از پایان فیلم باعث بحث و مجادله میشوند. این فیلم تعمق برانگیز مخاطب را به درون نگری و تفکر کردن به مرگ ترغیب میکند و نتیجه فیلم نادری است که در سطح احساسی به خوبی با مخاطب ارتباط برقرار میکند.
۱۲- Prospect (۲۰۱۸)
فیلم Prospect داستان تیم پدر و دختری را روایت میکند که برای جمع آوری یک گنج به قمری دوردست میروند و در ادامه در مییابند که تنها ساکنان این سیاره ناآشنا نیستند. دختر داستن مجبور میشود کنترل همه چیز را در دست بگیرد وقتی ماجراجویی آنها به سرعت به نبرد برای بقا تبدیل میشود.
فیلم Prospect یک مثال بی نقص از فیلمی است که با بودجهای اندک یک دنیای جذاب علمی تخیلی میسازد و موفق میشود مخاطبش را به خوبی وارد این دنیا کند. نقطه قوت فیلم در رابطه بین شخصیتها و شخصت پردازیها نهفته است در حالی که مقدار مناسبی هیچان و تعلیق نیز تولید میکند. داستان فیلم یک تم جهانشمول است که در هر فضای دیگری نیز به همین خوبی کار میکرد.
۱۳- Safety Not Guaranteed (۲۰۱۲)
همه فیلمهای علمی تخیلی با بودجه اندک حاوی تصاویر تاریک و ناراحت کننده نیستند و این موضوع در مورد درام کمدی عجیب کالین تروورو به نام Safety Not Guaranteed صدق میکند. این فیلم علمی تخیلی جذاب در مورد سه کارمند یک مجله است که به یک تبلیغ سری عجیب از مردی که به دنبال کسی است که با او به گذشته سفر کند پاسخ مثبت میدهند.
جنبه علمی تخیلی داستان در استانداردترین اندازه ممکن قرار دارد و بیشتر شبیه یک داستان بلوغ با روایتی قابل درک و شخصیت محور است. این فیلم روی تمهای عمیق تری مرتبط با سفر در زمان تمرکز دارد، تمهایی مانند فرصتهای از دست رفته و شانسهای دوم و این کار را به شیوهای بامزه و هوشمندانه انجام میدهد.
۱۴- Sound Of My Voice (۲۰۱۱)
یک فرقه مرموز کانون اصلی این درام مستقل به نام Sound Of My Voice است که در آن گروهی از مستندسازان تلاش دارند تا به عمق این فرقه مذهبی نفوذ کرده و رهبر مرموز آن را ببینند که مدعی است از آینده آمده است. اما آنها نیز در خطر مسحور شدن توسط او قرار میگیرند.
فرقهها در فیلمهای سینمایی همیشه موضوع پیچیدهای بوده اند، زیرا مخاطبان همواره متحیر بوده اند که چه چیزی باعث میشود مردم به این فرقهها پیوسته و چنین دیوانه وار به دام رهبران کاریزماتیک آنها بیفتند. این همان چیزی است که فیلم Sound of My Voice به آن میپردازد و پیچش علمی تخیلی داستان، رازآلودگی بیشتری به ماجرای مبهم پشت این فرقه اضافه میکند.
۱۵- Another Earth (۲۰۱۱)
Another Earth یک فیلم علمی تخیلی عاشقانه با تمهای عمیقی در مورد مرد و زنی است که درست در همان شبی که زمین دومی در منظومه شمسی پیدا میشود، به شکلی تراژیک با هم آشنا میشوند. این دو به خاطر حادثه تراژیک مشترکی که برایشان رخ داده با هم رابطه برقرار میکنند، اما فرصتی برای رفتن به زمین دوم باعث میشود رابطه شان دچار چالش شود. فیلم Another Earth شبیه یک ضربه مشت سهمگین است، اما مخاطب را به فکر فرو برده و بعد از پایان فیلم تا مدتها به آن فکر خواهید کرد. این فیلم یکی از آن فیلمهایی است که جذابیت ژانرهای مختلفی را دارد و انتخاب خوبی برای علاقمندان به ژانر عاشقانه، فیلمهای مستقل و علمی تخیلی است.
۱۶- Predestination (۲۰۱۴)
Predestination در مورد ماجراجویی یک افسر پلیس در سفر در زمان است که نقش آن را ایتان هاوک در یکی از کمتر دیده شدهترین فیلم هایش بازی میکند. ماموریت او متوقف کردن قاتلان بالفوه پیش از وقوع جنایت هایشان است. آخرین ماموریت این شخصیت بزرگترین آزمایش برای اوست، زیرا قصد دارد قاتلی را پیدا کند که برای مدتهای طولانی توانسته از دست او فرار کند.
Predestination دارای کلیشههای علمی تخیلی بسیاری مرتبط با ژانر فرعی سفر در زمان است، اما به هیچ عنوان کلیشهای به نظر نخواهند رسید. یک عنصر رازآلود جذاب در فیلم وجود دارد که مخاطب را سرگرم نگه میدارد، با پیچشی که مخاطبان را شوکه میکند که باعث میشود این فیلم یکی از سرگرم کننده ترین، اما نادیده گرفته شدهترین فیلمهای علمی تخیلی دهه ۲۰۱۰ باشد.
۱۷- Coherence (۲۰۱۳)
Coherence داستان ۸ دوست را در یک مهمانی شام روایت میکند که بعد از یک ناهنجاری نجومی با رفتارهای هولناکی همراه میشود. رابطه این اشخاص مورد آزمایش قرار گرفته و هوش آنها به چالش کشیده میشود در شرایطی که سعی دارند بفهمند چه چیزی باعث وقوع این اتفاقات عجیب شده است.
این شاهکار کمتر شناخته شده یک نمونه بی نقص از فیلمسازی مینیمالیستی است که بر شخصیتهای اندک، اما به خوبی پرداخت شده و داستان مملو از تعلیقش برای سرگرم کردن مخاطب تکیه میکند. فیلمهایی که مانند این فیلم در یک لوکیشن واحد روایت میشوند در جذب مخاطب با دشواریهایی مواجه میشوند، اما این توانایی فیلمساز است که باعث میشود این فیلم به شدت درگیر کننده و جذاب باشد.
۱۸- The Man From Earth (۲۰۰۷)
اگر تنها یک فیلم باشد که در فیلمسازی مینیمالیستی به اوج کیفیت برسد، آن فیلم The Man From Earth است. در این فیلم، یک محقق همکارانش را در طول شب به کلبهای در جنگل دعوت میکند، جایی که فاش میشود که او یک نامیرای ۱۴،۰۰۰ ساله است که در فازهای مهمی در تاریخ بشر زیسته است. این افشاگری باعث بحثهای بیشاری بین گروه مهمانان میشود که به تمهایی مانند فلسفه، دین و علم میپردازند.
فیلم The Man from Earth دارای یک داستان پردازی استادانه با موضوعی جذاب است که چشم مخاطب را به صفحه نمایش میدوزد. این فیلم در مورد گروهی از افراد در حال بحثهایی چنان عمیق و تفکر برانگیز است که آن را بسیار سرگرم کنندهتر از هر فیلم علمی تخیلی با بودجه اندک دیگری میسازد.
منبع: روزیاتو