«دیانای» مصنوعی؛ راهی جدید برای نابودی سرطان
دی انای تولیدی مصنوعی به شکل سنجاقسر با میکرو آر انای در سلولهای سرطانی تراکنش انجام میدهد و به این ترتیب یک پاسخ ایمنی را فعال میکند. این شیوه در تستهای آزمایشگاهی به طور موثری سلولهای سرطانی گردن رحم (cervical) و سینه در انسان و همچنین سلولهای بدخیم سرطان پوست در موشها را هدف قرار داد و نابود کرد.
محققان دانشگاه توکیو در ژاپن با استفاده از «دی انای مصنوعی» به پیشرفتی در مبارزه با سرطان دست یافتند که امید میرود آغازگر دوران تازهای در تولید داروهای این بیماری باشد.
به نقل از تارنمای سای تک دیلی، دی انای تولیدی مصنوعی به شکل سنجاقسر با میکرو آر انای در سلولهای سرطانی تراکنش انجام میدهد و به این ترتیب یک پاسخ ایمنی را فعال میکند. این شیوه در تستهای آزمایشگاهی به طور موثری سلولهای سرطانی گردن رحم (cervical) و سینه در انسان و همچنین سلولهای بدخیم سرطان پوست در موشها را هدف قرار داد و نابود کرد.
این گروه تحقیقاتی ۲ گروه از دیانای سنتز شده (مصنوعی) شیمیایی به شکل سنجاقسر (hairpins) را به طور خاص برای حمله به سلولهای سرطانی طراحی کردند. زمانی که این (زوج دی انای مصنوعی) به درون سلولهای سرطانی تزریق میشود به مولکولهای میکروآرانای (miRNA) متصل میشود. مولکولهای میکرو آر انای در برخی سرطانهای خاص بیش از حد تولید میشوند.
زوجهای دیانای مصنوعی پس از اتصال به میکرو آر ان ای، گسیخته شده و ترکیب میشوند و زنجیرههای طولانیتری از دیانای را تشکیل میدهند که یک پاسخ ایمنی را فعال میکند. این پاسخ ایمنی نه تنها سلولهای سرطان را از بین میبرد بلکه همچنین از ادامه رشد سرطانی نیز جلوگیری میکند. این رویکرد نوآورانه متمایز از درمانهای دارویی سنتی سرطان است و امید میرود که دوران تازهای را در تولید داروهای سرطان آغاز کند.
سرطان یک بیماری نگران کننده آشنای جهانی در بخش بهداشت و سلامتی است و شیوههای کنونی درمان آن محدودیتهای خود را دارند. با این حال، داروهای مبتنی بر اسید نوکلئیک (nucleic acids) - به طور مشخص «دی ان ای» و «آر ان ای» یعنی مولکولهای حیاتی حامل اطلاعات - میتوانند عملکرد بیولوژیک سلولها را کنترل کنند و انتظار میرود که آینده داروها را متحول کند و پیشرفت مهمی در زمینه تلاشها برای غلبه بر سرطان و سایر بیماریهای صعبالعلاج حاصل کنند.
یک گروه تحقیقاتی در دانشگاه توکیو درصدد تولید یک داروی جدید ضدسرطان با استفاده از «دی ان ای» مصنوعی برآمده است. دکتر آکیمیتسو اوکاموتو گفت: فکر کردیم اگر بتوانیم داروهای جدیدی تولید کنیم که با مکانیسم متفاوتی نسبت به داروهای قبلی کار کنند، ممکن است در برابر سرطانهایی که تا کنون درمان نشدنی بوده اند، موثر باشند.
کاربرد داروهای اسیدنوکلوئیک برای درمان سرطان از این لحاظ چالش بر انگیز بوده که دشوار میتوان اسید نوکلوئیکها را وادار به مشخص کردن بین سلولهای سرطانی و سایر سلولهای سالم واداشت.
در این صورت این ریسک وجود دارد که در صورت حمله به سلولهای سالم تاثیر منفی بر سیستم ایمنی بیمار وجود داشته باشد، اما برای اولین بار، این تیم تحقیقاتی توانست که یک نوع دیانای مصنوعی به شکل سنجاقسر تولید کند که میتواند پاسخ ایمنی طبیعی را برای هدف گرفتن و کشتن سلولهای سرطانی بر انگیزد.
آزمایشهای اولیه این شیوه موثر بوده است و به گفته اوکاموتو سرپرست این گروه تحقیقاتی، نتایج این تحقیق خبر خوبی برای پزشکان، محققان کشف دارو و بیماران سرطانی است.
وی افزود: ما در مرحله بعدی قصد داریم داروهایی بر اساس این تحقیقات کشف و تاثیرگذاری داروها و شیوه مصرف را بطور دقیق بررسی کنیم.
بر اساس این گزارش، این تحقیقات پیش از آنکه یک روش درمانی جدید در دسترس قرار گیرد باید مراحل بیشتری را طی کند، اما این تیم تحقیقاتی به مزایای اسیدنوکلوئیکها برای کشف داروی جدید اطمینان دارد.
منبع: ایرنا