"سبزه" عید ایرانیان چقدر آب هدر می‌دهد؟

مدیرعامل انجمن انسان و زمین کرمانشاه گفت: "سبزه" عید ایرانیان باعث هدررفت 6 میلیارد لیتر آب می‌شود.

کد خبر : ۱۲۱۳۹
بازدید : ۱۲۵۳
مدیرعامل انجمن انسان و زمین کرمانشاه گفت: "سبزه" عید ایرانیان باعث هدررفت 6 میلیارد لیتر آب می‌شود.

حشمت الله یارحقی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه روح و جسم انسان آمیخته با طبیعت است، گفت: با آغاز فصل بهار، طبیعت دوباره سرسبز می‌شود و در سنت سفره نوروز ما ایرانیان رسم است که سبزه را به عنوان نماد این سرسبزی و طراوت سر این سفره بگذاریم.

وی تصریح کرد: از زمان‌های گذشته رسم بر این بوده که دانه‌های حبوباتی مانند گندم، نخود، عدس و ماش را چند روز مانده به نوروز در ظرفی می‌گذاشتند تا سبز شود و آن را به عنوان نماد سرسبزی و طراوات بر سفره نوروز قرار می‌دادند.

وی با بیان اینکه این رسم بسیار پسندیده است، گفت: آن زمان که از حبوبات برای سبزه استفاده می‌شد جمعیت زیادی نداشتیم و از طرفی هم کمبودهایی که امروزه در بحث منابع داریم وجود نداشت.

یارحقی افزود: امروزه که جمعیت زیاد شده و بسیاری زمین‌های قابل کشت بایر شده و همچنین با توجه به کمبود منابع آبی که داریم، قطعا استفاده از حبوبات برای کشت سبزه موجب هدررفت بسیار آب و حبوبات بسیار ارزشمندی مانند گندم می‌شود.

وی با بیان اینکه هر خانوار ایرانی برای سبزه عید 200 تا 300 گرم بذر گندم یا دیگر حبوبات می‌کارد و هر کیلو بذر حبوبات هم برای تبدیل شدن به سبزه نیاز به 1500 لیتر آب دارد، گفت: با این حساب سالیانه چهار تا شش میلیارد لیتر آب برای کاشت سبزه عید هدر می‌دهیم.

یارحقی تصریح کرد: از طرفی سبزه‌های به دست آمده هم غیرقابل استفاده است و پس از پایان "سیزده بدر" باید دور ریخته شود که خود این مسئله هدررفت بسیار حجم بذور حبوبات ارزشمندی مانند گندم را به دنبال دارد.

وی افزود: همچنین این سبزه‌ها با رها شدن در طبیعت با گندیده شدن، آلودگی‌های میکروبی و قارچی ایجاد می‌کند و منظره بدی به طبیعت می‌دهد.

مدیرعامل انجمن انسان و زمین گفت: بهتر است گزینه‌هایی جایگزین سبزه حبوبات شود که علاوه بر اینکه سرسبزی را به سفره نوروز ایرانیان می‌دهد، قابل استفاده هم باشد.

وی تصریح کرد: در همین راستا برخی دوستدران محیط زیست در استان، طرح کاشت بلوط را پیشنهاد داده‌اند که بذور آنها را بین دانش آموزان و مهدکودک‌ها توزیع می‌کنند و بعد از سبز شدن این بذور که زمانی 10 روزه می‌خواهد و استفاده آن بر سر سفره عید نوروز، این سبزه‌های بلوط را مجددا از سطح مدارس و مهدکودک‌ها جمع آوری کرده و در دل طبیعت و مناطقی که بیابانی شده‌اند، می‌کارند.

یارحقی افزود: علاوه بر بلوط افراد می‌توانند دانه خرما، پرتقال و نارنگی هم بکارند که البته دانه اینها زمان بیشتری برای جوانه زدن و سبز شدن نیاز دارد.

وی تصریح کرد: علاوه بر اینها کاشت انواع سبزی مانند تره تیزه هم می‌تواند جایگزین خوبی برای سبزه حبوبات باشد که افراد باید برای این‌کار بذر سبزی‌ها را در ظرفی که یک وجب خاک دارد قرار دهند، تا سبز شود.

یارحقی اظهار کرد: با سبز شدن بذور سبزی‌ها بعد از استفاده آنها بر سر سفره عید نوروز می‌توان این سبزی‌های خوراکی را مصرف کرد و اصرافی در این بین رخ نخواهد داد.
۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید