ساحل آرامش در انتظار بورس؟
با توجه به پیشبینیهای موجود از تورم، افزایش قیمت جهانی نفت، افزایش قیمت دلار در بازار غیررسمی و همچنین رسیدن دلار به مرز ۴۰هزار تومان در بورس کالا، حالا بودجه پررنگترین عامل تهدیدکننده برای بازار سرمایه است.
بازار سرمایه بعد از پشت سر گذاشتن یک شوک مثبت و سپس منفی، حالا هفتهای را پیش رو دارد که اگر اتفاق غیرمترقبهای در آن رخ ندهد، میتوان گفت به مثابه رسیدن به ساحل آرامشی است.
یکی از مهمترین موضوعات تاثیرگذار بر بورس - وضعیت عرضه خودرو در بورس کالا - در اواخر هفته گذشته تعیینتکلیف شد و با توجه به واکنش بازار سهام به این موضوع در انتهای هفته گذشته، به نظر میرسد هفته جاری نیز هفتهای مثبت یا در بدبینانهترین حالت خنثی برای بورس باشد.
با توجه به پیشبینیهای موجود از تورم، افزایش قیمت جهانی نفت، افزایش قیمت دلار در بازار غیررسمی و همچنین رسیدن دلار به مرز ۴۰هزار تومان در بورس کالا، حالا بودجه پررنگترین عامل تهدیدکننده برای بازار سرمایه است.
با این وجود کارشناسان خوشبیناند چنانچه بازار به حال خود رها شود و ریسک جدیدی خارج از بورس به آن تحمیل نشود، بتوان به وضعیت بازار امیدوار بود؛ چرا که علاوه بر همه مواردی که به آنها اشاره شد، وضعیت بنیادی شرکتها نیز مطلوب بوده و پتانسیل رشد دارند.
ثبات، نویددهنده رشد
مریم محبی، تحلیلگر بازار سهام، در این خصوص گفت: بازار سهام باید یک بازار کارآ باشد و هیچ مداخله، مقابله و نیرویی خارج از عرضه و تقاضا نباید در این بازار سهام مشاهده شود تا بازاری پیشبینیپذیر داشته باشیم؛ لذا متاسفانه درحالحاضر نمیتوانم به موضوع خوشبینانه نگاه کنم و بگویم سهوا اتفاقاتی در بورس میافتد و بهتدریج این باور که این رفتارها تعمدی است پررنگ شده است.
وی ادامه داد: چرا شورای رقابت باید دقیقا زمانی که بازار سهام روال صعودی خود را آغاز کرده با مداخله غیرکارشناسی روال بازار را بر هم بزند؟ بازار سهام روال عادی خود را شروع کرده بود و کفهای قیمتی را دیدیم و شاخص کل از مقاومت ۶/ ۱میلیون واحد نیز گذشت. اما مجددا شاهد مداخله آن هم در بدترین زمان ممکن بودیم، انگار که این رفتارها هدفمند و برنامهریزیشده است و به محض اینکه بازار کمی جان میگیرد بازار را به هم می ریزند.
من هیچ دلیلی جز مداخلههای غیرکارشناسانه و تعمدانه در روال منفی بازار نمیبینم. این کارشناس بازار سهام اظهار کرد: بحث بودجه در کنار گزارش صندوق بین المللی پول این موضوع را مشخص میکند که تورم در بهترین حالت ممکن بیش از ۴۰درصد است. بازار سهام بازاری تورمدوست است و با توجه به این موضوع باید گفت بورس پتانسیل رشد دارد؛ البته پتانسیل رشد نه از منظر بهبود عملکرد شرکتها، بلکه از منظر کاهش قدرت پول ملی که باعث میشود افراد قیمت بالاتری را برای خرید کالای یکسان با ارزش ثابت پرداخت کنند؛ بنابراین چنانچه ما مداخلههایی از جنس شورای رقابت و شرکت فرابورس - افزایش کف سفارش قیمتی - نبینیم بازار سهام با توجه به شرایط بنیادی پتانسیل رشد دارد.
وی در خصوص وضعیت بازار سرمایه در هفته پیش رو نیز گفت: به نظر من بازار سهام در هفته پیش رو وضعیت خنثی خواهد داشت و به بازیابی خود میپردازد. به هر حال بازار شوک مثبت قابلتوجهی داشته و پس از آن شوکی منفی به بازار رسیده است. این هفته بازار چنانچه تحتتاثیر عوامل خارجی قرار نگیرد، به ثبات خواهد رسید که نویددهنده پتانسیل رشد در آیندهای نزدیک خواهد داد.
محرکات بورس در هفته پایانی بهمن
محمد خبریزاد، دیگر تحلیلگر بازار سهام، نیز در خصوص وضعیت بورس در هفته گذشته گفت: در هفته گذشته بازار سهام بیشتر تحتتاثیر عرضه یا عدم عرضه خودرو در بورس کالا بود. منفیهای بازار در ابتدای هفته گذشته نیز کاملا تحتتاثیر دستورالعمل انتشاری شورای رقابت بود و بازار منتظر این بود که سرانجام عرضه خودرو در بورس کالا چه میشود.
وی ادامه داد: نهایتا دوشنبه هفته گذشته که مشخص شد عرضهها تا انتهای سال ادامه پیدا میکند و در کنار این موضوع خبری از مصوبه کمیسیون تلفیق مجلس مبنی بر اینکه تمام خودروها در سال آینده در بورس کالا عرضه خواهند شد، نیز با ذکر این نکته که ۸۵درصد از قیمت رقابتشده از قیمت پایه به خدمات و حملونقل عمومی اختصاص پیدا کرده و ۱۵درصد به خودروسازان میرسد، منتشر شد.
این خبر باعث شد در دو روز پایانی هفته بازار مخصوصا در گروههای خودرو و قطعات مثبت باشد و بازار با این خبر تمام شد. خبریزاد اظهار کرد: در هفته جدید سه موضوع مدنظر بازار است. موضوع اول قیمتهای جهانی است. در هفته گذشته نرخ نفت صعودی بوده و میتوان انتظار داشت پالایشیها در هفته جاری به کمک شاخص بیایند.
در کنار این موضوع معاملات در بورس کالا بهشدت رونق پیدا کرده و در هفته گذشته خیلی از شرکتها از نظر ارزش و میانگین نرخ معاملات رکورد قیمتی داشتند. نرخ دلار ۴۰هزار تومانی در رقابتهای بورس کالا نشست و این نکته مثبتی برای بورس در هفته پیش روست.
وی افزود: علاوه بر این، در تعطیلات گذشته نرخ دلار در بازار غیررسمی برای اولینبار از سد ۴۵هزار تومان گذشت و این موضوع نیز موتور محرکی برای بازار سهام است. نکته سوم نیز که البته بر اساس شنیدههای غیررسمی است، این است که به دلیل ثابت نگه داشتن نرخ دلار نیما در کانال ۲۸هزار و ۵۰۰ تومان، عرضه بسیاری از شرکتهای پتروشیمی و فولادی بورسی در سامانه نیما کم شده و ثابت نگه داشتن دلار نیما این شرکتها را به سمتی سوق میدهد که به هر روشی تلاش کنند عرضه خود را در این سامانه کمتر کنند تا خود و سهامدارانشان کمتر آسیب ببینند. چنانچه این خبر درست باشد خبر خوبی است.
این تحلیلگر بازار سهام عنوان کرد: تنها نکته منفی آغازکننده این هفته برای بورس این است که قیمت برخی از محصولات جهانی بهجز نفت افت پیدا کرده. البته این افت زیاد نبوده، اما بههرحال قیمت مس، روی و ... نسبت به هفته گذشته حدود ۶درصد افت داشته است. در برآیند هفته پیش رو باید گفت چنانچه اتفاق خاصی مخصوصا از سمت مجلس و در ارتباط با بودجه رخ ندهد، کلیت بازار سهام مثبت است. البته این مثبت قوی نیست، اما چون نگرانیهای بازار به جز بودجه رفع شده بازار به سمت مثبت شدن پیش خواهد رفت.
بورس در کف معتبر
علی عصاری، دیگر تحلیلگر بازار سهام، نیز با اشاره به اینکه بورس در هفتهای که گذشت جریان رنجی داشت و دستخوش مثبت و منفیهای زیادی بود، گفت: بورس در هفته گذشته بیشتر تحت تاثیر اخبار خودرویی بود؛ خودرویی که بالاخره در بورس کالا تثبیت شد. این اتفاق چهارشنبه تاثیر خود را در بازار سرمایه نشان داد و به رغم اینکه دو سهم بزرگ خودرویی ایرانخودرو و سایپا بسته بودند، اما شاهد تحرکات مثبت در این گروه بودیم.
وی ادامه داد: سایر سهام نیز حرکتهای خوبی در انتهای هفته گذشته داشتند و میتوان گفت بازار به کف تقریبا معتبری رسیده است. در این میان نرخ بهره مجددا افزایشی شده که این موضوع را میتوان به عنوان ریسک بازار در نظر گرفت. عصاری اظهار کرد: به طور کلی هفته پیش رو را هفتهای سبز پیشبینی میکنم، البته سبزی که همچنان دستخوش اخباری است که وارد بازار خواهد شد. علاوه بر روند صعودی، حرکات مثبتی نیز در سهام شاخصساز پیشبینی میشود.
منبع:دنیای اقتصاد