(اینفوگرافیک) پیشبینی تورمِ کشورهای مختلف جهان و ایران در ۲۰۲۳
خبر خوب این است که انتظار میرود تورم دو رقمی که تقریباً نیمی از جهان در سال ۲۰۲۲، تجربه کرد، امسال کمتر باشد. از سوی دیگر، با نگاهی به کشورهایی مانند زیمبابوه، ونزوئلا، ترکیه و لهستان، نمیتوان شاهد کاهش تورم در تمام نقاط جهان، بود.
تورم در مقیاس جهانی در سال ۲۰۲۲ افزایش یافت و در بسیاری از کشورها به بالاترین سطح خود رسید. در اینفوگرافیک پایین، با استفاده از گزارش چشم انداز اقتصاد جهانی توسط صندوق بین المللی پول (IMF)، به دنبال پاسخ به این سوال هستیم که آیا تورم جهانی در سال ۲۰۲۳ کاهش مییابد؟
در حالی که صندوق بین المللی پول ادعا میکند که تورم جهانی در اواخر سال ۲۰۲۲ به اوج خود رسیده است، انتظار میرود نرخ تورم در سال ۲۰۲۳ در بسیاری از نقاط جهان بالاتر از حد معمول باقی بماند. به دنبال نرخ تورم جهانی ۸.۸ درصدی در سال ۲۰۲۲، صندوق بین المللی پول نرخ ۶.۶ درصدی را برای سال ۲۰۲۳ و نرخ ۴.۳ درصدی را برای سال ۲۰۲۴، پیش بینی کرده است.
خبر خوب این است که انتظار میرود تورم دو رقمی که تقریباً نیمی از جهان در سال ۲۰۲۲، تجربه کرد، امسال کمتر باشد. از سوی دیگر، با نگاهی به کشورهایی مانند زیمبابوه، ونزوئلا، ترکیه و لهستان، نمیتوان شاهد کاهش تورم در تمام نقاط جهان، بود.
کشورهایی با بالاترین نرخ تورم در سال ۲۰۲۳
در حالی که کشورهای فوق برای حفظ قدرت خرید خود میجنگند، اما برخی از نقاط جهان در این شرایط بحرانی در وضعیت فوقالعاده خوبی هستند. پیش بینی میشود بسیاری از کشورهای آسیایی، به ویژه ژاپن، تایوان و چین، همگی در سال آینده شاهد تورم کمتر از ۳ درصد باشند. وقتی صحبت از تورم پایین میشود، ژاپن بیشتر به چشم میآید. انتظار میرود این کشور با کنترل شدید قیمتها، نرخهای بهره منفی و جمعیت سالخورده، شاهد نرخ تورم ۱.۴ درصد در سال ۲۰۲۳ باشد.
محرکهای تورم
در حالی که افزایش قیمت مواد غذایی و انرژی، عامل اصلی تورمی است که در سال ۲۰۲۲، جهان شاهد آن بود، چشم انداز اقتصاد جهانی صندوق بین المللی پول نشان میدهد که تورم اصلی که قیمت غذا، انرژی، حمل و نقل و مسکن را شامل نمیشود، در حال حاضر نیز یکی از عوامل اصلی افزایش نرخ تورم در جهان است.
چه کشورهایی بیشترین نرخ تورم را در سال ۲۰۲۳ خواهند داشت؟
دقیقا چه چیزی بر تورم جهانی اثر میگذارد؟
مواردی مانند فشارهای هزینه زنجیره تامین و اثرات قیمتهای بالای انرژی است که به آرامی به صنایع و روندهای متعدد در بازار کار مانند در دسترس بودن مشاغل و افزایش دستمزدها، میرسد و این عوامل اقتصاد کلان در طول سال ۲۰۲۳، بر تورم جهانی تاثیر میگذارد.
درگیری روسیه و اوکراین و آثار ماندگار همهگیری کرونا نیز در پیشبینیهای تورم امسال نقش دارد. در حالی که آثار ماندگار همهگیری کرونا در سال ۲۰۲۲، عمدتاً در چین بیشتر به چشم میخورد، اما احیای احتمالی سویههای جدید کرونا، همچنان بهبود اقتصادی را در سراسر جهان تهدید میکند و جنگ همچنان در سطح بین المللی اثر خود را بر جای میگذارد.
تلاقی عوامل اقتصاد کلان در حال حاضر بر خلاف آنچه در مدت زمان طولانی دیده ایم است. اگرچه تخصص پیشبینیکنندگان میتواند به ما دیدی کلی بدهد، اما اینکه در واقعیت این عوامل چه تاثیری میگذارند، باید منتظر بمانیم و ببینیم.
منبع: روزیاتو