طرز تهیه ۷ شربت سنتی و شیک ایرانی مخصوص عید نوروز

طرز تهیه ۷ شربت سنتی و شیک ایرانی مخصوص عید نوروز

شربت گونه‌ای نوشیدنی است که با پایه‌ی آب و شهد یا شکر ﺑﻪ ﻋﻨﻮان اﺟﺰای ﭘﺎﻳﻪ و ترکیب افزودنی‌های دیگر تهیه می‌شود. ساده‌ترین نوع شربت آبی است که در آن قند حل شده باشد.

کد خبر : ۱۲۵۲۳۷
بازدید : ۵۷۳

نوشیدنی خوش آمد گویی به مهمانان در ایران اغلب شربت‌های رنگارنگ اصیل ایرانی است.

این شربت‌ها هم در مهمانی‌ها و عید دیدنی‌ها کاربرد دارد هم در فصل تابستان می‌تواند گرما و عطش را کاهش دهد. در ادامه محبوب‌ترین شربت‌های سنتی ایرانی و طرز تهیه آن‌ها را مرور می‌کنیم.

شربت چیست؟

شربت گونه‌ای نوشیدنی است که با پایه‌ی آب و شهد یا شکر ﺑﻪ ﻋﻨﻮان اﺟﺰای ﭘﺎﻳﻪ و ترکیب افزودنی‌های دیگر تهیه می‌شود. ساده‌ترین نوع شربت آبی است که در آن قند حل شده باشد. شربت‌های اصیل ایرانی جایگزین مناسبی برای انواع نوشابه‌های امروزی یا دیگر نوشیدنی‌های صنعتی هستند، این شربت‌ها علاه بر طعم خوب و گوارا از خاصیت و فواید بیشماری برای سلامتی برخوردار هستند. می‌تواین برای سلامت بیشتر، به جای شکر از عسل برای شیرین کردن شربت هایتان استفاده کنید.

۱. شربت خاکشیر زعفرانی

شربت خاکشیر از آن دسته از شربت‌های سنتی ایرانی است که بدون شک همه‌ی ایرانیان دست‌کم یک بار در زندگیشان آن را نوشیده‌اند. نکته‌ی مهم در درست کردن شربت خاکشیر، شستن اصولی خاکشیر است که در ادامه آموزش می‌دهیم.

مواد لازم:
خاکشیر: چهار قاشق غذاخوری
آب ولرم: چهار لیوان
شکر: حدود ۱۰۰ گرم
گلاب: سه قاشق غذاخوری
زعفران دم‌کرده: نصف استکان
یخ: چند تکه

طرز تهیه:
۱. اولین قدم برای تهیه‌ی شربت خاکشیر، شستن خاکشیر است. خاکشیر را در یک کاسه‌ی بزرگ بریزید و کاسه را پر از آب کنید. کاسه را به مدت ۳۰ دقیقه کنار بگذارید. بعد از این مدت می‌بینید که خاکشیر ته‌نشین شده و خش و خاشاک آن روی آب آمده است. با احتیاط آب کاسه را خالی کرده و دوباره آن را آب کنید. این کار را چند بار تکرار کنید تا خاکشیر به‌طور کامل تمیز شود.

۲. آب ولرم و شکر را در یک کاسه با هم مخلوط کنید. حواستان باشد که آب به‌هیچ‌وجه خنک یا یخ نباشد، وگرنه شکر خوب حل نمی‌شود.

۳. خاکشیر را درون پارچ بریزید و مخلوط آب شکر را هم به آن اضافه کنید. شربت را خوب هم بزنید. حالا زعفران دم‌کرده و گلاب را به آن اضافه کنید.

۴. در این مرحله یخ‌ها را به شربت اضافه کنید و شربت را درون لیوان‌ها بریزید. شربت خاکشیر زعفرانی جذاب شما آماده است.

۲. شربت خیار سکنجبین

شربت خیار سکنجبین یکی از شربت‌های سنتی ایرانی است که طرفداران زیادی دارد. با خوردن این شربت بدنتان حسابی خنک می‌شود. سکنجین خواص زیادی برای بدن دارد که از جمله‌ی آن‌ها می‌توانیم رفع عطش، کاهش التهاب ناشی از گرما، افزایش اشتها، درمان سردرد و… را نام ببریم. در این روز‌های گرم تابستانی حتما این شربت خوشمزه را برای خانواده درست کنید و از نوشیدن آن در کنار یکدیگر لذت ببرید.

مواد لازم:
خیار بزرگ: سه عدد
شربت سکنجبین: شش قاشق غذاخوری
آب لیموترش تازه: سه قاشق غذاخوری
برگ نعناع تازه: چند عدد
آب (یا آب گازدار): سه لیوان
یخ: چند تکه

طرز تهیه:
۱. اولین مرحله برای درست کردن شربت ایرانی خیار سکنجبین این است که خیار‌ها را خوب بشویید و پوست آن‌ها را بگیرید. حالا دو‌و‌نیم عدد از خیار‌ها را رنده کنید و آن‌ها را کنار بگذارید. نصف خیار باقیمانده را برای تزیین حلقه‌ای خرد کنید.

۲. یک پارچ بردارید و شربت سکنجبین، آب لیموترش تازه، آب، خیار رنده شده و برگ نعناع را درون آن بریزید و خوب هم بزنید.

۳. حالا یخ را اضافه کنید. اگر دوست دارید شربتتان خیلی خنک باشد، یخ زیادی به آن اضافه کنید.

۴. شربت را درون لیوان‌های سرو بریزید و آن‌ها را با حلقه‌های خیار تزیین کنید.

۳. شربت آبلیموی مجلسی

روش‌های متنوعی برای درست کردن شربت آبلیمو وجود دارد. اگر بعضی فوت‌وفن‌های ظریف را برای تهیه‌ی این شربت بدانید، طعم آن عالی خواهد شد. شر‌بت آبلیمویی که در ادامه طرز تهیه‌ی آن را در اختیارتان قرار داده‌ایم، حاوی زعفران و گلاب است که باعث دو چندان شدن خوشمزگی آن می‌شود.

شربت آبلیمو نسبت به شربت‌های دیگر به میزان شکر بیشتری نیاز دارد. برای اینکه شربت آبلیمو شیرین و لذیذ شود، باید به ازای هر نفر به شربت سه قاشق غذاخوری پر شکر اضافه کنید. دفعه‌ی بعد که خواستید شربت آبلیمو را درست کنید، دستور تهیه‌ی زیر را دنبال کنید. مواد زیر برای تهیه‌ی ۳ لیوان شربت آبلیمو کافی خواهد بود.

مواد لازم:
آب لیموترش تازه: سه قاشق غذاخوری
زعفران دم‌کرده: دو قاشق غذاخوری
شکر: ۹ قاشق غذاخوری
گلاب: نصف قاشق چای‌خوری
آب: سه لیوان
یخ: چند تکه

طرز تهیه:
۱. برای تهیه‌ی شربت آبلیموی زعفرانی، ابتدا شکر را درون یک کاسه بریزید و آب لیموترش تازه را به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید. حالا آب را درون کاسه بریزید و مواد را خوب هم بزنید تا شکر کامل حل شود.

۲. یک پارچ بردارید و مخلوط شکر را درون آن بریزید. حالا زعفران و گلاب را اضافه کنید و شربت را برای بار آخر هم بزنید. یخ‌ها را درون پارچ بریزید و اجازه دهید شربت خنک شود.

۴. شربت بهار نارنج

طبع عرق بهار نارنج گرم و خشک است و یک گزینه‌ی مناسب برای افرادی به شمار می‌رود که طبعشان سرد است. از جمله خواص بهار نارنج می‌توانیم درمان اختلالات گوارشی، کاهش استرس و اضطراب و بهبود خلق‌وخو را نام ببریم. با نوشیدن این شربت خوش‌طعم هم از خواص آن بهره‌مند می‌شوید و آرامش پیدا می‌کنید و هم طعم یک نوشیدنی متفاوت و عالی را می‌چشید.

مواد لازم:
عرق بهار نارنج: یک لیوان
زعفران دم‌کرده: دو قاشق غذاخوری
شکر: هفت قاشق غذاخوری (یا بیشتر)
آب: یک لیتر
آب لیموترش تازه: نصف قاشق چای‌خوری
یخ: چند تکه

طرز تهیه:
۱. اولین کاری که باید برای تهیه‌ی شربت بهار نارنج انجام دهید این است که یک کاسه بردارید و آب و شکر را با هم مخلوط کنید. سپس مخلوط آب و شکر را درون یک پارچ کنید.

۲. عرق بهار نارنج، زعفران دم‌کرده و آب لیموترش تازه را به آب شکر داخل پارچ اضافه کنید و خوب هم بزنید. شربت را بچشید. در صورت نیاز شکر بیشتری به شربت اضافه کنید. حالا چند تکه یخ درون پارچ بریزید. می‌توانید به جای اضافه کردن یخ، پارچ را دست‌کم به مدت ۳۰ دقیقه در یخچال قرار دهید.

۵. شربت تخم‌شربتی زعفرانی

شربت تخم‌شربتی هم یک شربت‌های سنتی ایرانی فوق‌العاده است که طرفداران زیادی دارد. نوشیدن شربت تخم‌شربتی در روز‌های گرم تابستان به کاهش فشار خون بالا، بهبود درد معده، کاهش مشکلات گوارشی و بهبود سلامت پوست و مو کمک می‌کند.

شربت تخم‌شربتی بهترین گزینه برای فرار از گرمای تابستانی است. اگر قصد کاهش وزن دارید، از نوشیدن شربت تخم‌شربتی غفلت نکنید، چون این نوشیدنی تأثیر چشمگیری روی لاغری دارد.

مواد لازم:
آب: چهار لیوان
لیموترش: نصف یک عدد
شکر: به مقدار لازم
زعفران دم‌کرده: یک و نیم قاشق غذاخوری
تخم‌شربتی: چهار قاشق غذاخوری
یخ: چند تکه


طرز تهیه:
۱. اولین قدم برای تهیه‌ی این شربت دلچسب این است که تخم‌شربتی را درون یک کاسه بریزید. کاسه را آب کنید و آن را به مدت ۱۰ دقیقه کنار بگذارید. حالا تخم‌شربتی را از صافی رد کنید.

۲. آب و شکر را درون یک کاسه بریزید و خوب هم بزنید تا شکر حل شود. هسته‌های لیموترش را در بیاورید و آب نصف یک عدد از آن را بگیرید.

۳. یک پارچ بردارید و تخم‌شربتی را به همراه آب شکر درون آن بریزید. آب لیموترش تازه و زعفران دم‌کرده را به پارچ اضافه کنید و شربت را خوب هم بزنید. شربت را بچشید و در صورت نیاز شکر بیشتری به آن اضافه کنید.

۴. پارچ شربت را به مدت ۳۰ تا ۴۵ دقیقه در یخچال قرار دهید تا خنک شود. شربت تخم‌شربتی آماده است. به مقدار دلخواه چند تکه یخ داخل لیوان‌ها قرار دهید و شربت را درون لیوان‌ها بریزید.

۶. شربت آلبالو

آلبالو یکی از میوه‌های تابستانی خوش‌رنگ و محبوب است که می‌توانید با آن خوردنی‌های مختلفی مثل مربا، کیک و پای درست کنید. شربت آلبالو یکی از شربت‌های سنتی ایرانی است که هم رنگ خیلی جذابی دارد و هم حاوی خواص زیادی برای بدن است.

با خوردن این شربت ایرانی می‌توانید از خواص آن از جمله بهبود ریکاوری بعد از ورزش، محافظت از قلب، بهبود علائم آرتریت و نقرس و بهبود کیفیت خواب برخوردار شوید. علاوه بر این مقدار زیادی ویتامین و مواد معدنی مختلف مثل ویتامین K، پتاسیم، ویتامین C، منگنز، مس، پروتئین و فیبر دریافت می‌کنید. طرز درست کردن شربت آلبالو با آلبالوی تازه را در ادامه در اختیارتان قرار داده‌ایم. مواد زیر برای ۱۲ نفر کافی است.

مواد لازم:
آلبالو: ۲۵۰ گرم
شکر: ۵۰۰ گرم
آب ولرم: نصف لیوان

طرز تهیه:
۱. اول از همه آلبالو‌ها را درون یک قابلمه‌ی بزرگ بریزید و قابلمه را پر از آب کنید. اجازه دهید آلبالو‌ها به مدت تقریبا ۵ تا ۱۰ دقیقه در آب بمانند. سپس آب را دور بریزید و آلبالو‌ها را آبکشی کنید.

۲. با یک چاقوی تیز آلبالو‌ها را برش بزنید و هسته‌های آن‌ها را خارج کنید. برای بیرون آوردن هسته‌های آلبالو می‌توانید از هسته‌گیر هم کمک بگیرید. سپس آلبالو‌ها را به یک قابلمه منتقل کنید.

۳. شکر را به آلبالو‌ها اضافه کرده و آرام زیر و رو کنید تا شکر به همه‌ی آلبالو‌ها برسد. قابلمه را به مدت تقریبا ۷ ساعت در یخچال قرار دهید تا آب بیندازد. همچنین می‌توانید اجازه دهید آلبالو‌ها طی شب در یخچال بمانند.

۴. قابلمه را از یخچال خارج کنید و آن را روی حرارت کم بگذارید. آب ولرم را روی آلبالو‌ها بریزید و خوب هم بزنید تا شکر به‌طور کامل حل شود. حواستان باشد که حرارت خیلی پایین نباشد؛ وگرنه رنگ شربت سیاه می‌شود. حرارت خیلی بالا هم نباید باشد، چون باعث می‌شود آلبالو‌ها بسوزند.

۵. زمانی که شکر به‌طور کامل حل شد، حدود ۱۵ دقیقه صبر کنید تا شربت قوام بیاید. کف ایجاد شده روی شربت را با یک کفگیر یا قاشق بگیرید. حالا زیر حرارت را خاموش کنید و اجازه دهید کمی خنک شود. سپس یک کاسه‌ی بزرگ کف سینک بگذارید و صافی را روی آن قرار دهید. شربت آلبالو را از صافی رد کنید.

۶. شربت را به یک بطری تمیز و خشک منتقل کنید. آلبالو‌ها را هم در یک ظرف بریزید و در دمای مناسب نگهداری کنید.

۷. هر زمان که خواستید شربت آلبالو درست کنید، مقدار مناسبی از آب آلبالو را در لیوان بریزید و به آن آب خنک اضافه کنید. در صورت تمایل چند عدد آلبالو و چند تکه یخ درون لیوان شربت بریزید. شربت را هم بزنید و نوش جان کنید. می‌توانید از آلبالو‌ها برای درست کردن مربای آلبالو یا آلبالو پلو استفاده کنید.

۷. شربت گل محمدی

شربت گل محمدی یکی از شربت‌های سنتی ایرانی است که نه تنها بسیار زیباست، بلکه می‌تواند به روش‌های مختلف سلامتی بدن را افزایش دهد. خواص گل محمدی شامل کاهش چین‌وچروک پوست، درمان التهاب، کاهش درد قاعدگی، برطرف کردن بوی بد دهان و درمان عفونت‌های دستگاه ادراری می‌شود.

این گل خوش‌رنگ در رفع گرمازدگی هم مفید است و به همین دلیل یک گزینه‌ی عالی برای تابستان به شمار می‌رود. با درست کردن این شربت در تابستان، لحظات لذت‌بخشی را برای خود و خانواده‌تان رقم بزنید. درست است که تهیه‌ی شربت گل محمدی زمان‌بر است، اما همین که چشمتان به رنگ جذاب این شربت بخورد و طعم آن را بچشید، خستگی از تنتان بیرون خواهد رفت.

مواد لازم:
گل‌محمدی تازه: ۵۰۰ گرم
آب: دو لیتر
آب لیموترش تازه: یک قاشق مرباخوری
شکر: دو کیلوگرم

طرز تهیه:
۱. اولین کاری که باید برای درست کردن شربت گل محمدی انجام دهید، پاک و پر پر کردن گل‌های محمدی است. بعد از این کار یک قابلمه را آب کنید و آن را روی حرارت متوسط قرار دهید تا آب بجوشد.

۲. گل‌های محمدی را درون یک قابلمه بریزید. زمانی که آب به جوش آمد، زیر حرارت را خاموش کنید و بلافاصله آن را روی گل‌های محمدی بریزید. آب باید به اندازه‌ای باشد که روی گل‌ها را بپوشاند. به‌سرعت قابلمه را روی حرارت کم قرار دهید و دم‌کنی را روی درب قابلمه بگذارید. اجازه دهید گل‌ها به مدت تقریبا ۱۲ ساعت روی حرارت باشند تا عصاره‌شان خوب بیرون بیاید.

۳. بعد از ۱۲ ساعت زیر حرارت را خاموش کنید و مایع درون قابلمه را بدون اینکه به گلبرگ‌ها فشار وارد کنید، از صافی رد کنید. حواستان باشد که فشار وارد کردن به گلبرگ‌ها منجر به بد رنگ و کدر شدن شربت می‌شود.

۴. عصاره‌ی گل محمدی را درون یک قابلمه بریزید و شکر را به آن اضافه کنید. مخلوط را خوب هم بزنید. قابلمه را روی حرارت قرار دهید تا آب گل بجوشد و به غلظت مناسب برسد. در این مدت زمان به‌طور مرتب کف روی شربت را بگیرید. در پایان آب لیموترش تازه را به آب گل اضافه کنید.

۵. مقدار مناسبی از شربت گل محمدی را به همراه آب درون لیوان سرو بریزید. در صورت تمایل چند قطره آب لیموترش تازه و چند تکه یخ به شربت اضافه کنید و از نوشیدن آن لذت ببرید.

چند نکته برای تهیه‌ی شربت گل محمدی:
در صورت تمایل می‌توانید کمی رنگ خوراکی به شربت گل محمدی اضافه کنید تا خوش‌رنگ شود.‌
می‌توانید به جای آب لیموترش از جوهرلیمو استفاده کنید. جوهرلیمو از شکرک زدن شربت جلوگیری می‌کند.‌
می‌توانید به شربت گل محمدی مقداری خاکشیر یا تخم‌شربتی اضافه کنید.

منبع: روزیاتو

۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید