درمان سرفه و سرماخوردگی با ۱۰ اسانس روغنی
طی یک مطالعه معتبر محققان به این نتیجه رسیدند که استنشاق اسانس روغنی دارچین به مدت کوتاه میتواند جهت متوقف ساختن رشد پاتوژنهای دستگاه تنفسی مفید باشد.
استفاده از اسانسهای روغنی یا روغنهای فرار میتواند به واسطه کیفیت طبیعی آنها برای بسیاری از افراد جذاب باشد. این ترکیبات از گیاهانی که در گوشه و کنار جهان رشد میکنند، استخراج میشوند. هنگامی که از روغنهای فرار برای تسکین علائم مربوط به یک اختلال سلامتی استفاده شود، این روش به عنوان درمان جایگزین مکمل شناخته و خارج از درمانهای پزشکی معمول در نظر گرفته میشود.
اما کدامیک از روغنهای فرار برای این منظور مناسب هستند؟
تمامی مواردی که در ادامه ذکر میشوند، از طریق مقالات منتشر شده توسط مرکز ملی اطلاعات زیست فناوری آمریکا قابل دسترسی هستند. همچنین گفتنی است که امکان تهیه این دسته از اسانسها از عطاریها و داروخانههای سراسر کشور وجود دارد.
اسانس اکالیپتوس: بر اساس یافتههای مطالعات معتبر، اسانس روغنی اکالیپتوس به دلیل توانایی خود در درمان سرفه و بیماریهای تنفسی مرتبط مانند فارنژیت، برونشیت و سینوزیت شناخته شده است. تجزیه و تحلیل Eucalyptus grandis اثرات تقویت کننده سیستم ایمنی را به اثبات رسانده است. این گیاه به عنوان یک مهارکننده پمپ افلاکس عمل میکند و بر توانایی بدن در مقابله با باکتریها تاثیر میگذارد.
اسانس روغنی اکالیپتوس به عنوان یک داروی ضد سل نیز در حال بررسی است. امروزه بسیاری از محصولات موجود در داروخونه حاوی روغن اکالیپتوس برای از بین بردن احتقان هستند، از جمله برخی قطره ها، قلمهای بینی و اسانسها برای استفاده در دستگاه رطوبت ساز. یک مطالعه روی کودکان خردسال نشان داد که بخار حاصل از قرار گیری اسانس در دستگاه رطوبت ساز و همچنین مالش اسانس روی پوست، سرفه و احتقان شبانه کودکان را کاهش میدهد و به آنها کمک میکند تا خواب شبانه بهتری را تجربه کنند.
برای استفاده از مزایای این ترکیب فوق العاده تنها کافیست ۱۲ قطره از اسانس را در ۳/۴ فنجان آب جوش ریخته و سه بار در روز استنشاق کنید.
اسانس دارچین: دارچین که اغلب به عنوان ادویه در آشپزی و پخت و پز استفاده میشود، سابقه تسکین برونشیت را نیز در کارنامه خود دارد. طی یک مطالعه معتبر محققان به این نتیجه رسیدند که استنشاق اسانس روغنی دارچین به مدت کوتاه میتواند جهت متوقف ساختن رشد پاتوژنهای دستگاه تنفسی مفید باشد.
اسانس رزماری: رزماری گیاهی است که به راحتی در سراسر جهان یافت میشود. این گیاه ماهیچههای نای را آرام میکند و به فرد احساس تسکین تنفسی میدهد. بر اساس مطالعات مختلف، این گیاه با درمان آسم نیز مرتبط است. رزماری معمولا با روغن حامل مخلوط شده و روی پوست استفاده میشود. مانند روغن دارچین، روغن رزماری رقیق شده را هم میتوان برای تسکین سرفه استنشاق کرد.
اسانس جوز هندی: شاید تاکنون متوجه شده باشید که استنشاق اسانس روغنی جوز هندی سبب بهبود برخی از اختلالات تنفسی میشود. یک مطالعه معتبر نشان داده که استنشاق روغن فرار جوز هندی باعث کاهش مایعات دستگاه تنفسی در خرگوشها میشود. برای این منظور باید اسانس مورد نظر را به دستگاه رطوبت ساز خود اضافه کنید تا ببینید که آیا به سرفه شما کمک میکند یا خیر. مقدار استفاده از روغن جوز هندی را بر اساس نتایج رفع احتقان به دست آمده تنظیم کنید. جوز هندی به شل شدن ترشحات (خلط) و خروج راحتتر آن کمک میکند.
اسانس ترنج: روغن فرار ترنج احتقان را برطرف میکند و حاوی مولکولی به نام کامفن است. بر اساس مطالعات، استنشاق کامفن به تسکین دستگاه تنفسی یاری میرساند. در این راستا اسانس روغنی ترنج را به دستگاه رطوبت ساز افزوده و بخار حاصل را تنفس کنید.
اسانس سرو: روغن فرار سرو نیز مانند جوز هندی و ترنج حاوی کامفن است. این اسانس ممکن است در صورت استنشاق به کاهش احتقان تنفسی کمک کند. یک کاسه را با آب گرم پر کنید و چند قطره روغن سرو به آن اضافه کنید. بخار حاصل را برای مدت کم به داخل ریههای خود وارد کنید.
اسانس آویشن: یافتههای یک مطالعه معتبر نشان میدهند که آویشن میتواند به عنوان یک عامل ضد میکروبی برای بیماریهای تنفسی استفاده شود. محققان آویشن و سایر روغنهای فرار را مورد مطالعه قرار دادند تا بهترین روش استفاده از آنها را برای مبارزه با پاتوژنهای دستگاه تنفسی مشخص کنند. طی این مطالعه روشن شد که اسانس روغنی آویشن باید به سرعت و در غلظت بالا برای مدت زمان کوتاهی در هوا پخش شود.
اسانس شمعدانی: روغن فرار شمعدانی به عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی از جمله برونشیت کمک میکند. محققان چندین مطالعه را بررسی کرده اند که تاثیر اسانس روغنی شمعدانی را بر سرفه اندازه گیری کنند. همه به جز یک مطالعه ارتباط میان استفاده از شمعدانی و تسکین علائم سرفه را تایید کردند. مطالعه دیگری نشان داد که تجویز اسانس روغنی شمعدانی علائم سرماخوردگی معمولی را تسکین میدهد و طول مدت بیماری را کوتاه میکند. برای دست یابی به این هدف چند قطره روغن فرار شمعدانی را به دستگاه رطوبت ساز خود اضافه کرده و یا مقداری روغن رقیق شده را در وان حمام امتحان کنید.
اسانس نعناع فلفلی: این گیاه حاوی منتول است و بسیاری از مردم از روغن فرار آن برای تسکین احتقان استفاده میکنند، هرچند شواهد قطعی و مشخصی برای این عملکرد در دست نیست. بر اساس یک مطالعه معتبر با وجود آن که استنشاق منتول علائم را تسکین نمیدهد، اما افرادی که آن را مصرف میکنند به هر حال احساس بهتری دارند. برای تسکین سرفه میتوان اسانس روغنی نعناع فلفلی را به دستگاه رطوبت ساز یا صرفا یک کاسه آب جوشیده اضافه کرد.
اسانس اسطوخودوس: سرفه ممکن است از علائم ابتلا به آسم باشد. جالب است بدانیم که اسانس روغنی اسطوخودوس به علائم آسم کمک میکند. پژوهشی نشان داده که استنشاق روغن اسطوخودوس مقاومت راههای هوایی ناشی از آسم را مهار میکند.