مصرف زیاد مکمل ویتامین دی خطر دارد؟!
مصرف خودسرانه مکملها به هیچ عنوان توصیه نمیشود؛ زیرا ممکن است منجر به ایجاد تداخل با برخی داروها یا بروز عوارض در افراد شود. مصرف بیش از حد ویتامینهای محلول در چربی نیز امکان دارد به مسمومیت فرد منجر شود.
ویتامین D از جمله ویتامینهای محلول در چربی است که به رشد و استحکام استخوانها کمک میکند. همچنین این ویتامین از بدن در مقابل ابتلا به بیماریهایی مانند دیابت، ام اس، سرطان، بیماریهای قلبی و افسردگی محافظت میکند.
ویتامین D از واکنش پوست به نور خورشید و مصرف بعضی از غذاها و قرصهای مکمل تامین میشود. مطالعات متعددی نشان داده اند که مصرف این ویتامین و مکملهای آن نقش بسیار مهمی در پیشگیری از ابتلا به کرونا، جلوگیری از بیماری ام اس، تقویت استخوان ها، کاهش آسیب به چشم ها، بهبود دیابت، رفع اسپاسم عضلانی، کاهش روند افزایش وزن، کاهش درد فیبرومیالژیا نشانههای فیبرومیالژیا (شامل درد و خستگی مزمن عضلات، افسردگی و اضطراب)، کنترل کلسترول بعد از یائسگی، کاهش خطر فیبروم رحم، کاهش ابتلا به سرطان روده بزرگ و کاهش خطر ابتلا به آلزایمر دارد.
اما زیاده روی در مصرف این ویتامین و مکملهای آن باعث افزایش ناگهانی میزان ویتامین D در بدن و مسمومیت میشود و امکان ایجاد عوارضی مانند "افزایش میزان کلسیم خون"، "دل درد، یبوست یا اسهال"، " پوسیدگی استخوان" و " نارسایی کلیوی" دارد لذا باید در مصرف مکملهای ویتامین D احتیاط کرد.
غزاله اسلامیان، متخصص تغذیه، عضو هیات علمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در این خصوص اظهارداشت: مکملها نباید جایگزین دریافت مواد غذایی شوند. افرادی که دچار بیماری، کمبود ماده مغذی یا آلرژی غذایی نیستند و از یک برنامه غذایی سالم پیروی میکنند، نیازی به دریافت مکملهای مولتی ویتامین ندارند. مصرف این مکملها امکان دارد با تجویز پزشک در دوران نوزادی، کودکی، بارداری یا برای افراد مبتلا به بیماریهای مزمن (از جمله دیابت، نارسایی کلیوی)، مبتلایان به سوء تغذیه و آلرژی غذایی، برخی گیاه خوارن و افراد بستری در بخش مراقبتهای ویژه، ضرورت پیدا کند.
وی افزود: مصرف خودسرانه مکملها به هیچ عنوان توصیه نمیشود؛ زیرا ممکن است منجر به ایجاد تداخل با برخی داروها یا بروز عوارض در افراد شود. مصرف بیش از حد ویتامینهای محلول در چربی نیز امکان دارد به مسمومیت فرد منجر شود. مکمل ویتامین D از جمله مکملهایی محسوب میشوند که تنها با تجویز پزشک و پس از انجام آزمایش و سنجش سطح سرمی مصرف آنها مجاز است.
دکتر سیاوش وزیری، متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری و استاد دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه نیز در خصوص مصرف مکمل ویتامین D اظهارداشت: مصرف مکمل ویتامین D در بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن بسیار حائز اهمیت است. مصرف این ویتامین، مکانیسمهای دفاعی بدن را تقویت کرده و شانس ابتلا به عفونتهای مجاری تنفسی را کاهش میدهد. هرچند این ویتامین میتواند اثرات مثبتی در بدن داشته باشد، اما مصرف خودسرانه آن نیز تبعات منفی زیادی دارد.
اگر مصرف این ویتامین به حد مسمویت در بدن برسد، تولید آنتی بادی ها، تکثیر سلولهای موثر سیستم ایمنی و عملکرد برخی از واسطههای فرایند التهابی بدن دچار اختلال میشود بنابراین کسانی که از این ویتامین استفاده میکنند حتما باید از سطح آن در بدن خود مطلع باشند.
منبع: سیناپرس