خواص شگفت‌انگیز «پیاز» برای بدن

خواص شگفت‌انگیز «پیاز» برای بدن

پیاز یکی از پر مصرف‌ترین و پر طرفدارترین مواد غذایی موجود در هر آشپزخانه‌ای است.

کد خبر : ۱۳۱۰۴۷
بازدید : ۴۵۴۱

پیاز بسیار مغذی است و با چندین فواید از جمله بهبود سلامت قلب، کنترل بهتر قند خون و افزایش تراکم استخوان همراه بوده است. اگرچه همه سبزیجات برای سلامتی مهم هستند، اما انواع خاصی از آن‌ها فواید منحصر به فرد خود را دارند.

پیاز عضوی از جنس گیاهان گلدار آلیوم است که این گروه شامل سیر، موسیر، تره فرنگی و پیازچه نیز می‌شود. این سبزیجات حاوی ویتامین‌ها، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی قوی هستند که ثابت شده است به طرق مختلف سلامت ما را تضمین خواهند کرد. خواص دارویی پیاز نیز از زمان‌های قدیم، زمانی که از آن برای درمان بیماری‌هایی مانند سردرد، بیماری‌های قلبی و زخم‌های دهان استفاده می‌شد، شناخته شده است. در اینجا مزیت‌های قابل توجه پیاز برای سلامتی آورده شده است.

پیاز سرشار از مواد مغذی است: پیاز دارای مواد مغذی متراکم است، به این معنی که کالری کمی دارد، اما سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی است. یک پیاز متوسط فقط ۴۴ کالری دارد، اما دوز قابل توجهی از ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر را ارائه می‌دهد. این سبزی به ویژه سرشار از ویتامین C است، یک ماده مغذی که در تنظیم سلامت ایمنی، تولید کلاژن، ترمیم بافت و جذب آهن نقش دارد.

ویتامین C همچنین به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی در بدن شما عمل می‌کند و از سلول‌های شما در برابر آسیب‌های ناشی از مولکول‌های ناپایدار به نام رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کند. پیاز همچنین سرشار از ویتامین‌های B، از جمله فولات و ویتامین B ۶ است که نقش کلیدی در متابولیسم، تولید گلبول‌های قرمز خون و عملکرد عصبی دارند. در نهایت، آن‌ها منبع خوبی از پتاسیم هستند، ماده معدنی که بسیاری از مردم فاقد آن هستند. بدن برای عملکرد طبیعی سلولی، تعادل مایعات، انتقال عصبی، عملکرد کلیه و انقباض عضلانی همگی به پتاسیم نیاز دارد.

پیاز ممکن است برای سلامت قلب مفید باشد: پیاز حاوی آنتی اکسیدان‌ها و ترکیباتی است که با التهاب مبارزه می‌کند، تری گلیسیرید را کاهش می‌دهد و سطح کلسترول را کاهش می‌دهد؛ همه این‌ها ممکن است خطر بیماری قلبی را کاهش دهند. خواص ضد التهابی قوی آن‌ها همچنین ممکن است به کاهش فشار خون بالا و محافظت در برابر لخته شدن خون کمک کند.

کوئرستین یک آنتی اکسیدان فلاونوئیدی است که در پیاز بسیار متمرکز است. از آنجایی که این ماده یک ضد التهاب قوی است، ممکن است به کاهش عوامل خطر بیماری قلبی، مانند فشار خون بالا کمک کند. یک مطالعه روی ۷۰ نفر با اضافه وزن و فشار خون بالا نشان داد که دوز ۱۶۲ میلی گرم در روز عصاره پیاز غنی از کورستین به طور قابل توجهی فشار خون سیستولیک را به میزان ۳ تا ۶ میلی متر جیوه (mmHg) در مقایسه با دارونما کاهش می‌دهد.

پیاز سطح کلسترول را کاهش می‌دهد: یک مطالعه در سال ۲۰۱۴ روی ۵۴ زن مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) نشان داد که مصرف مقادیر زیادی پیاز قرمز خام (۸۰ تا ۱۲۰ گرم در روز) به مدت ۸ هفته باعث کاهش کلسترول کل و LDL (بد) در مقایسه با گروه کنترل شد. علاوه بر این، شواهد حاصل از مطالعات حیوانی نشان می‌دهد که مصرف پیاز ممکن است عوامل خطر بیماری قلبی، از جمله التهاب، سطوح بالای تری گلیسیرید و تشکیل لخته خون را کاهش دهد.

پیاز سرشار از آنتی اکسیدان است: آنتی اکسیدان‌ها ترکیباتی هستند که اکسیداسیون را مهار می‌کنند، فرآیندی که منجر به آسیب سلولی می‌شود و به بیماری‌هایی مانند سرطان، دیابت و بیماری قلبی منجر می‌شود. پیاز منبع عالی آنتی اکسیدان است. در واقع، آن‌ها حاوی حداقل ۱۷ نوع مختلف از آنتی اکسیدان‌های فلاونوئیدی هستند. پیاز قرمز به ویژه حاوی آنتوسیانین است که رنگدانه‌های گیاهی از خانواده فلاونوئید‌ها می‌باشند که به پیاز قرمز رنگ عمیق می‌دهند.

مطالعات متعدد نشان داده است افرادی که غذا‌های غنی از آنتوسیانین بیشتری مصرف می‌کنند، خطر ابتلا به بیماری قلبی در آن‌ها کاهش پیدا کرده است. به عنوان مثال، مطالعه‌ای بر روی ۴۳۸۸۰ مرد نشان داد که مصرف روزانه ۶۱۳ میلی گرم آنتوسیانین به طور معمول با ۱۴ درصد کاهش خطر حملات قلبی غیر کشنده مرتبط است. به طور مشابه، یک بررسی در سال ۲۰۱۸ به این نتیجه رسید که مصرف مقادیر بالاتر غذا‌های غنی از آنتوسیانین با خطر کمتر بیماری قلبی و مرگ و میر بیماری قلبی مرتبط بوده است. علاوه بر این، آنتوسیانین‌ها در برابر انواع خاصی از سرطان و دیابت محافظت می‌کنند.

پیاز حاوی ترکیبات ضد سرطان است: خوردن سیر و پیاز با کاهش خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان از جمله سرطان معده و روده بزرگ مرتبط است. بررسی ۲۶ مطالعه نشان داد که افرادی که بیشترین میزان سبزیجات آلیوم را مصرف می‌کنند، ۲۲ درصد کمتر از افرادی که کمترین مقدار را مصرف می‌کنند، به سرطان معده مبتلا می‌شوند.

علاوه بر این، بررسی ۱۶ مطالعه در سال ۲۰۱۴ بر روی ۱۳۳۳۳ نفر نشان داد که افرادی که بیشترین مصرف پیاز را داشتند در مقایسه با افرادی که کمترین میزان مصرف را داشتند، ۱۵ درصد کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ داشتند. این خواص مبارزه با سرطان با ترکیبات گوگرد و آنتی اکسیدان‌های فلاونوئید موجود در سبزیجات آلیوم مرتبط است. پیاز آنیونین A را فراهم می‌کند، یک ترکیب حاوی گوگرد که در مطالعات نشان داده شده است که رشد تومور را کاهش داده و گسترش سرطان تخمدان و ریه را کند می‌کند. پیاز همچنین حاوی فیستین و کورستین، آنتی اکسیدان‌های فلاونوئیدی است که ممکن است رشد تومور را مهار کنند.

پیاز قند خون را کنترل می‌کند: خوردن پیاز ممکن است به کنترل قند خون کمک کند که برای افراد مبتلا به دیابت یا پیش دیابت بسیار مهم است. یک مطالعه قدیمی روی ۴۲ فرد مبتلا به دیابت نوع ۲ نشان داد که خوردن ۳.۵ اونس یا ۱۰۰ گرم پیاز قرمز خام به طور قابل توجهی سطح قند خون ناشتا را پس از ۴ ساعت کاهش می‌دهد. علاوه بر این، چندین مطالعه حیوانی نشان داده است که مصرف پیاز ممکن است برای کنترل قند خون مفید باشد. اگر می‌خواهید قند خون خود را کنترل کنید پیاز را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

یک مطالعه نشان داد که موش‌های مبتلا به دیابت که با غذای حاوی ۵ درصد پودر پیاز خشک به مدت ۸ هفته تغذیه می‌شدند، سطح قند خون ناشتا در آن‌ها کاهش پیدا کرد و سطح تری گلیسیرید و کلسترول پایین‌تری نسبت به گروه کنترل داشتند. ترکیبات خاصی که در پیاز یافت می‌شوند، مانند ترکیبات کوئرستین و گوگرد نیز دارای اثرات ضد دیابتی هستند. به عنوان مثال، نشان داده شده است که کورستین با سلول‌های روده کوچک، پانکراس، ماهیچه‌های اسکلتی، بافت چربی و کبد برای کنترل تنظیم قند خون کل بدن تعامل دارد.

پیاز ممکن است تراکم استخوان را افزایش دهد: اگرچه لبنیات اعتبار زیادی برای تقویت سلامت استخوان دارند، بسیاری از مواد غذایی دیگر، از جمله پیاز نیز ممکن است به تقویت استخوان‌ها کمک کنند. مطالعه‌ای بر روی ۲۴ زن میانسال و یائسه نشان داد که کسانی که روزانه ۳.۴ اونس (۱۰۰ میلی لیتر) آب پیاز به مدت ۸ هفته مصرف می‌کردند، تراکم استخوان و فعالیت آنتی اکسیدانی آن‌ها در مقایسه با گروه کنترل بهبود یافته بود.

یک مطالعه قدیمی دیگر روی ۵۰۷ زن یائسه نشان داد که افرادی که حداقل یک بار در روز پیاز می‌خورند، ۵ درصد تراکم استخوان بیشتری نسبت به افرادی دارند که آن را یک بار در ماه یا کمتر می‌خورند. به علاوه مطالعه نشان داد که افراد مسن‌تری که اغلب پیاز مصرف می‌کردند، خطر شکستگی لگن در آن‌ها بیش از ۲۰ درصد در مقایسه با افرادی که هرگز آن را نخوردند، کاهش داشته است. پیاز به کاهش استرس اکسیداتیو، افزایش سطح آنتی اکسیدان و کاهش تحلیل استخوان کمک می‌کند که ممکن است از پوکی استخوان جلوگیری کند و تراکم استخوان را افزایش دهد.

پیاز خاصیت آنتی باکتریال دارند: پیاز می‌تواند با باکتری‌های بالقوه خطرناکی مانند اشریشیا کلی (E. coli)، سودوموناس آئروژینوزا، استافیلوکوکوس اورئوس (S. aureus) و باسیلوس سرئوس مبارزه کند. علاوه بر این، نشان داده شده است که عصاره پیاز از رشد Vibrio cholerae، یک باکتری که یک نگرانی عمده برای سلامت عمومی در برخی از نقاط جهان است، جلوگیری می‌کند.

به نظر می‌رسد کوئرستین استخراج شده از پیاز یک راه بسیار قوی برای کاهش رشد باکتری‌ها باشد. برخی از مطالعات نشان می‌دهد که کورستین می‌تواند از رشد چندین گونه از باکتری ها، از جمله هلیکوباکتر پیلوری (H. pylori)، نوعی باکتری مرتبط با زخم معده و برخی سرطان‌های گوارشی جلوگیری کند.

پیاز سلامت گوارش را تقویت می‌کند: پیاز منبع غنی فیبر و پری بیوتیک است که برای سلامتی مطلوب روده ضروری است. پری بیوتیک‌ها انواع غیرقابل هضم فیبر هستند که توسط باکتری‌های مفید روده تجزیه می‌شوند. باکتری‌های روده از پری بیوتیک‌ها تغذیه می‌کنند و اسید‌های چرب با زنجیره کوتاه از جمله استات، پروپیونات و بوتیرات ایجاد می‌کنند. تحقیقات نشان داده است که این اسید‌های چرب با زنجیره کوتاه سلامت روده و ایمنی را تقویت می‌کنند، التهاب را کاهش می‌دهند و هضم را تقویت می‌کنند.

علاوه بر این، مصرف غذا‌های غنی از پری بیوتیک‌ها به افزایش پروبیوتیک‌ها مانند سویه‌های لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریا کمک می‌کند که برای سلامت دستگاه گوارش مفید است. یک رژیم غذایی غنی از پری بیوتیک‌ها ممکن است به بهبود جذب مواد معدنی مهم مانند کلسیم کمک کند که ممکن است سلامت استخوان‌ها را بهبود بخشد. پیاز به ویژه سرشار از پری بیوتیک‌های اینولین و فروکتولیگوساکارید است که به افزایش تعداد باکتری‌های دوست در روده شما و بهبود عملکرد سیستم ایمنی کمک می‌کنند.

آیا پیاز برای رگ‌های خونی مفید است؟

اگر چه این خاصیت پیاز به پای سیر نمی‌رسد، اما باید بدانید که پیاز به گردش خون بهتر کمک زیادی می‌کند. نتایج یک پژوهش انگلیسی نشان می‌دهد افرادی که روزانه سوپ پیاز می‌خورند کمتر دچار انباشتگی جرم در رگ‌های خونی‌شان می‌شوند. البته مطالعات در این زمینه همچنان ادامه دارد.

در واقع پیاز حاوی آنتی‌اکسیدان‌ها و ترکیبات سولفیدی (گوگرددار) است و برای همین برای رگ‌ها مفید است. همچنین باید بدانید که این ماده غذایی مفید حاوی امگا ۳ نیز هست که میزان کلسترول خون را پایین می‌آورد. پتاسیم موجود در آن، نمک بیش از اندازه‌ی بدن را دفع می‌کند و برای همین قلب و رگ‌های خونی را در سلامت نگه می‌دارد. حتماً سر سفره پیاز خام داشته باشید. در تهیه‌ی سالادهایتان از این ماده‌ی غذایی غافل نشوید. توجه داشته باشید پیاز خام حاوی آنتی‌اکسیدان‌های بیشتری است.

پیاز همیار لاغری: اصلاً هر ماده‌ی غذایی که باعث لاغری شود عزیزتر است. اگر می‌خواهید لاغر شوید پیاز را وارد برنامه‌ی غذایی‌تان بکنید. اول به خاطر این که پیاز حاوی فیبر است. فرقی نمی‌کند که خام باشد یا پخته! فیبر‌های موجود در آن داخل دستگاه گوارش حجیم می‌شود و برای همین احساس گرسنگی را کاهش می‌دهد.

این ماده‌ی غذایی همچنین ادرارآور است و به دفع سموم بدن کمک می‌کند. در نهایت باید بگوییم که پیاز میزان تری گلیسیرید خون را کاهش می‌دهد. تری گلیسیرید‌ها چربی‌های انباشته شده در بافت‌های چربی بدن هستند که در شکم، ران‌ها و ... انباشته می‌شوند. فرقی نمی‌کند چه پیازی باشد! اگر می‌خواهید لاغر شوید پیاز سفید، قرمز، زرد، خام و پخته میل کنید. توجه داشته باشید که در پخت آن از روغن بیش از حد استفاده نکنید.

به راحتی پیاز را به رژیم غذایی خود اضافه کنید

پیاز یک عنصر اصلی در آشپزخانه‌های سراسر جهان است. آن‌ها به غذا‌ها طعم خوبی می‌دهند و می‌توان از آن‌ها به صورت خام یا پخته لذت برد. ناگفته نماند، آن‌ها می‌توانند مصرف فیبر، ویتامین‌ها و مواد معدنی شما را افزایش دهند. در اینجا چند نکته برای اضافه کردن پیاز به رژیم غذایی شما وجود دارد:

پیاز کاراملی شده را به غذا‌های پخته شده اضافه کنید.
برای یک غذای جانبی سالم، پیاز پخته شده را با سبزیجات دیگر ترکیب کنید.
سعی کنید پیاز پخته را به غذا‌های تخم مرغی مانند املت اضافه کنید.
گوشت، مرغ یا توفو را با پیاز سرخ شده روی آن قرار دهید.
پیاز قرمز نازک خرد شده را به سالاد مورد علاقه خود اضافه کنید.
با نخود، پیاز خرد شده و فلفل قرمز یک سالاد غنی از فیبر درست کنید.
از پیاز و سیر به عنوان پایه‌ی سوپ استفاده کنید.
تاکو، فاهیتاس و سایر غذا‌های مکزیکی با پیاز خام خرد شده امتحان کنید.
یک سالسا خانگی با پیاز، گوجه فرنگی و گشنیز تازه درست کنید.
یک سوپ پیاز و سبزیجات مقوی آماده ک مصرف کنید.
پیاز خام را با گیاهان تازه، سرکه و روغن زیتون مخلوط کنید تا یک سس سالاد خانگی خوشمزه تهیه کنید.

با بوی بد دهان بعد از مصرف پیاز چه کنیم؟

خیلی‌ها از ترس بوی دهان از مصرف پیاز خام خودداری می‌کنند. با این حال مقابله با بوی بد دهان بعد از خوردن پیاز خام کار چندان سختی نیست. کافی است مقداری جعفری، موز یا کیوی میل کنید. بعد از مصرف سیر یا پیاز مقداری جعفری خام بجوید. خواهید دید که موثر واقع می‌شود.

منبع: سلامت نیوز

۱
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید