(اینفوگرافیک) مرتفعترین کوهها در قارههای مختلف جهان
سه قلهی بلند که همگی بیش از ۸،۰۰۰ متر دارند، در آسیا قرار دارند و بلندترین کوههای جهان را از نظر ارتفاع در خود جای داده است.
از هیمالیاهای پوشیده از برف در آسیا گرفته تا آتشفشانهای خفته مائونا کیا در هاوایی، کوهها از دیرباز برای انسانها جذابیت داشته اند. آنها شگفتیهای زمین شناسی، فضاهای مقدس و تاج شکوه طبیعت و ملتها هستند.
در حالی که رشته کوههای بسیاری در سراسر جهان یافت میشود، چند قله به معنای واقعی کلمه از بقیه متمایز هستند. در اینفوگرافیک زیر، از دادههای منابع مختلف استفاده شده تا بلندترین کوههای جهان که هرکدام تاج شکوه یکی از قارههای جهان هستند را نشان دهد.
۱. آسیا
سه قلهی بلند که همگی بیش از ۸،۰۰۰ متر دارند، در آسیا قرار دارند و بلندترین کوههای جهان را از نظر ارتفاع در خود جای داده است.
قله مشهور اورست در مرز چین و نپال که بر فراز هیمالیا خودنمایی میکند، بلندترین قلهی روی زمین است. کوهنوردان برای صعود به این قله چالش برانگیز، ماهها و گاهی سالها تمرین میکنند.
نه چندان دور از قله اورست، در رشته کوه قراقورام، قله کی۲ (K۲) بین پاکستان و چین قرار دارد. در حالی که قله آن نزدیک به ۲۰۰ متر کوتاهتر از قله اورست است، گفته میشود آب و هوای نامساعد محلی آن را برای کوهنوردان بسیار خطرناکتر میکند.
قله کانگچنجونگا، یکی دیگر از قلههای کوههای هیمالیا بین هند و نپال، با ارتفاع ۸،۵۸۶ متر است. این قله، سومین قله بلند جهان است.
۲. آمریکای جنوبی
قلههای آمریکای جنوبی در امتداد رشته کوه آند (Andes) دیده میشوند که با بلندترین قله در نیمکره جنوبی یعنی آکونکاگوا شروع میشود.
آکونکاگوا در آرژانتین واقع شده است و در ارتفاع ۶،۹۶۱ متری از سطح دریا قرار دارد. این قله همچنین بلندترین قله در قاره آمریکا است.
اوخوس دل سالادو در مرز آرژانتین و شیلی از نظر ارتفاع در رتبه دوم قرار دارد. این قله، بلندترین آتشفشان جهان است.
کوه دیگر آرژانتینی، مونت پیسیس، تنها ۱۰۰ متر پایینتر از اوخوس دل سالادو قرار دارد. این کوه با ارتفاع ۶،۷۹۳ متری همچنان سومین کوه مرتفع در نیمکره غربی است.
۳. آمریکای شمالی
بر خلاف قارههای بالا، بلندترین کوههای آمریکای شمالی در چند رشته کوه مختلف پراکنده شده اند.
قله دنالی ایالات متحده در رشته کوه آلاسکا با ۶،۱۹۰ متر، بلندترین کوه در آمریکای شمالی است. گفته میشود که موقعیت و ارتفاع دنالی آن را به سردترین کوه جهان تبدیل کرده است.
کوه لوگن که در قلمرو یوکان کانادا قرار دارد، دومین کوه مرتفع آمریکای شمالی است. به لطف فرآیند تکتونیکی، در واقع هر سال حدود ۰.۳۵ میلی متر ارتفاع آن افزایش مییابد.
آتشفشان پیکو د اوریزابا مکزیکی که یک آتشفشان خاموش است در رتبه سوم قرار دارد. اگرچه بخشی از دامنه دوردست کمربند آتشفشانی ترانس مکزیکی است، اما همه بزرگترین کوههای این قاره بخشی از رشته کوههای متصل به کوردیلرا در آمریکای شمالی هستند.
۴. آفریقا
آفریقا خانه سه تا از مرتفعترین قلههای جهان و برخی از متنوعترین اقلیمهای کوهستانی اطراف آنهاست.
قله کلیمانجارو در تانزانیا بلندترین قله آفریقا و بلندترین کوه مستقل جهان است. صعود از کلیمانجارو یک تجربه منحصر به فرد است، زیرا مسیری شامل پنج منطقه مختلف زیست محیطی شامل جنگلهای بارانی، دشتهای باتلاقی، بیابانهای آلپ و یخچالهای طبیعی دارد.
در همین حال، دومین قله مرتفع آفریقا در کنیا، کوه کنیا، همنام آن، در واقع سه قله مجزا دارد که یک سایت میراث جهانی یونسکو است و زیستگاه گونههای مختلف حیات وحش از جمله فیلها و کفتارها است.
در ادامه، کوه استنلی در رشته کوه رونزوری قرار دارد. این مکان در مرز بین اوگاندا و جمهوری دموکراتیک کنگو واقع شده است و مردم محلی اعتقاد دارند که مکانی مقدسی است و اجدادشان در قلههای کوه زندگی میکنند.
۵. اروپا
کوههای قفقاز در حاشیه اروپای شرقی شامل مرتفعترین کوههای این قاره است.
کوه اِلبروس در روسیه با ارتفاع ۵،۶۴۲ متر، شماره یک است. این کوه یک آتشفشان خاموش با شکل دو مخروطی متقارن است، اما از آنجایی که آخرین انفجار آن در حدود ۵۰ سال قبل از میلاد بوده است، در حال حاضر پوشیده از برف و یخچالهای طبیعی است.
در نزدیکی آن، گورا دیخ-تاو، دومین کوه مرتفع اروپاست که قلهای تیز و هرم مانند دارد که به شدت از پایه خود بالا میرود و در چند کیلومتری شمال مرز گرجستان قرار دارد.
درست در آن سوی مرز در ضلع جنوبی، شخارا، سومین قله مرتفع در قاره اروپا قرار دارد. این قله به دلیل قلههای دوگانه خود، ویژگی منحصر به فردی دارد که قله غربی کمی بالاتر از قله شرقی است.
۶. اقیانوسیه
در حالی که بسیاری از قارههای فوق دارای قلههای بلندی هستند که در کشورهای مختلف واقع شدهاند، قلههای اقیانوسیه تماماً در اندونزی در جزیره گینه نو قرار دارند.
بلندترین قله اقیانوسیه پونچاک جایا است که با نامهای محلی دیگری از جمله هرم کارستنس نیز شناخته میشود، کوهی که پونچاک جایا قله متمایز آن است. این قله به دلیل موقعیت دور و زمین صعب العبور، یک صعود چالش برانگیز است.
چندین دهه پیش سومانتری که به نام نگگا پولو شناخته میشد، بالاتر از پونچاک جایا بود. اما، به دلیل ذوب یخها از دهه ۱۸۵۰ تغییر کرد و به جداسازی قلههای هرم کارستنز کمک کرد. امروزه سومانتری با ارتفاع ۴،۸۷۰ متر، به عنوان دومین قاره مرتفع در اقیانوسیه شناخته میشود.
در شرق در محدوده جایاویجایا، پونچاک ماندالا در جایگاه سوم است. اما به عنوان یک کوه مستقل، گاهی اوقات به عنوان دومین قله مرتفع در اقیانوسیه در نظر گرفته میشود، در حالی که سومانتری به عنوان قله شاخهای از هرم کارستنز رد میشود.
قطب جنوب
اگرچه کوههای قطب جنوب را چندان نمیتوان در میان بلندترین کوههای جهان قرار داد و نسبتاً کم ارتفاع و اغلب کاملاً پوشیده از یخ و برف هستند. اما شناختن آنها خالی از لطف نیست.
توده کوه وینسون شامل بلندترین قله در قطب جنوب است که به نام کوه وینسون شناخته میشود. این کوه که در سال ۱۹۵۸ کشف شد، یک صعود چالش برانگیز با زمینهای یخی فراوان دارد و آخرین قله از هفت قلهای بود که برای اولین بار در سال ۱۹۶۶ صعود شد.
کوه تایری دومین کوه بلند این قاره است و تنها ۱۳ کیلومتر با وینسون فاصله دارد. ارتفاع آن فقط ۴۰ متر کوتاهتر است، اما دسترسی به آن نیز دشوار است.
در مقایسه، کوه شین، سومین قله بلند قطب جنوب، گاهی اوقات توسط کوهنوردان باتجربهای که برای صعود به کوه وینسون به قطب جنوب میآیند، صعود میشود.
منبع: روزیاتو