"ترامپ" با "برجام" چه خواهد کرد؟

کد خبر : ۲۹۲۳۸
بازدید : ۱۶۳۵
پنج دلیل پیروزی
فرادید | فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: توافق هسته‌ای با ایران (برجام) توافقی دوجانبه میان تهران و واشنگتن نیست که آقای ترامپ بتواند آن را برهم بزند، بلکه توافقی چندجانبه است که در چارچوب قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل قرار گرفته است.

موگرینی در گفتگو با شبکه سی ان ان افزود: «توافق هسته ای با تهران، یک توافق چندجانبه است که از راه مذاکره به‌ دست آمده و خود من هم شخصا مسئولیت مستقیم در آن دارم و هم‌اکنون رئیس کمیسیون مشترکی هستم که بر اجرای آن نظارت دارد تا اجرای آن از سوی همه طرف‌ها تضمین شود.»

در اولین موضع‌گیری ایالات متحده پس از پیروزی دونالد ترامپ نیز، مارک تونر سخنگوی وزارت خارجه این کشور در پاسخ به پرسشی درباره احتمال لغو توافق هسته‌ای با ایران توسط دولت ترامپ گفت: «همه چیز ممکن است.»

کاخ سفید: دولت اوباما تا 20 ژانویه متعهد است
جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید نیز در رابطه با آینده توافق هسته‌ای ایران و ۱+۵ گفت: دولت فعلی آمریکا متعهد به اجرای آن سیاست‌ها [اجرای برجام] تا بیستم ژانویه است و ما به تعهداتی که در این خصوص داده‌ایم عمل خواهیم کرد همان طور که تاکنون عمل کرده‌ایم.»

ارنست افزود: "در رابطه با توافقات و قراردادهایی که قوه مجریه آمریکا امضا می‌کند سنتی وجود دارد که روسای جمهور بعدی برخی از عناصر تداوم در این توافقات را حفظ می‌کنند. البته من نمی‌دانم که آیا در این مورد همین طور خواهد شد یا خیر، اما به‌عنوان بخشی از این انتقال آرام و هموار قدرت، رئیس جمهور اوباما این فرصت را خواهد داشت تا با ترامپ رئیس جمهور منتخب درباره برخی از این سیاست‌ها و منافع آنها صحبت کند.

وی افزود: تیم رئیس جمهور منتخب نیز فرصت خواهد داشت تا کارشناسان امنیت ملی دولت اوباما که روی اجرای این سیاست‌ها کار می‌کرده‌اند، توضیحات و گزارش‌هایی به آنها بدهند، اما در نهایت این رئیس جمهور منتخب است که مسئول تعیین مسیر سیاست خارجی آمریکا برای چهار سال آینده خواهد بود.»

اساس سیاست خارجی ترامپ چه خواهد بود؟
رسانه ها می گویند که سیاست خارجی دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب آمریکا مشخص نیست چرا که او چیز زیادی درباره جهان نگفته است و پوشش ضعیف خبری درباره سیاست خارجی کاندیداها در این انتخابات مزید بر علت شده و مجال چندانی برای پرداختن به آن از سوی نامزدها را فراهم نیاورد.

نشریه «آمریکن کانزرواتیو» می نویسد آنچه که می دانیم این است که ترامپ دور خود را با افرادی محافظه کار و قدرت طلب پر کرده و برخی از همین افراد را برای پست های مهم کابینه در نظر گرفته است. این نشریه می گوید با وجود نام هایی چون جولیانی، گینگریچ، فلین، و بولتون می توانیم انتظار داشته باشیم که رفتار با ایران آسان نخواهد بود.

نیویورک تایمز می نویسد دونالد ترامپ چه به وعده های انتخاباتی اش در ترک تعهد آمریکا به اتحادهای امنیتی بین المللی مانند ناتو عمل کند و چه نکند، پیروزی او کشورهای جهان را وادار به آماده شدن برای روزی می کند که دیگر نتوانند روی آمریکا حساب کنند.

به نوشته نیویورک تایمز این وضع خطری را خلق می کند که بیش از تکیه بر سخنان اغلب متناقض او، بر دشواری پیش بینی عمل او و یا واکنش دیگر کشورها به آن مبتنی است.

این عدم اطمینان بر متحدانی فشار می آورد که حتی قبل از انتخاب ترامپ خود را در موقعیتی در مقابل جهانی می دیدند که در آستانه از دست دادن یکی از ستون های اصلی خود است.

نیویورک تایمز می گوید انتخاب ترامپ در زمانی است که قدرت های نوظهور در مقابل نظم مورد نظر آمریکا مقاومت می کنند: چین در آسیا، ایران در خاورمیانه، و روسیه ولادیمیر پوتین در اروپا؛ این قدرت ها به آزمایش حد و حدود خود ترغیب خواهند شد.

نشریه بیزنس اینسایدر می گوید دونالد ترامپ وعده داده تا توافق اتمی با ایران را در روز اول رئیس جمهوری خود پاره کند و آن را «یکی از بدترین توافق هایی خوانده که در عمرش دیده است.»

او در مجمع ملی جمهوریخواهان در کلیولند گفت: «سیاست خارجی اوباما-کلینتون داعش را آزاد کرده، خاورمیانه را بی ثبات کرده، و ایران را در موقعیتی برتر در منطقه ساخته است.»

دونالد ترامپ گفته داعش را نابود می کند، جلوی ورود مسلمانان به آمریکا از کشورهای تروریستی را می گیرد، ولادیمیر پوتین را رهبری بهتر در مقایسه با اوباما خوانده، از اسرائیل حمایت کرده و گفته به حل مناقشات اسرائیل و فلسطینی ها کمک خواهد کرد.
۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید