حمله لفظی شدید ترکیه به اروپا

«ترکیه از رفتار اتحادیه اروپا در مذاکرات برای پیوستن به این کشور خسته شده است»، این را مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه در انتقاد به سیاست‌های اروپا در مورد وضع حقوق بشر کشورش گفته است.

کد خبر : ۲۹۶۰۴
بازدید : ۱۴۵۰
«ترکیه از رفتار اتحادیه اروپا در مذاکرات برای پیوستن به این کشور خسته شده است»، این را مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه در انتقاد به سیاست‌های اروپا در مورد وضع حقوق بشر کشورش گفته است.

سخنان بی‌پرده چاووش اوغلو در کنفرانس خبری مشترک با همتای آلمانی خود، فرانک والتر اشتان‌مایر منعکس‌کننده سرخوردگی و احتمالا ناامیدی ترکیه از وضع بلاتکلیف این کشور بعد از ١١‌سال مذاکرات جهت پیوستن این کشور به اتحادیه اروپاست. چیزی که اکنون و خصوصا در ماه‌های پس از کودتای نافرجام ترکیه و بازداشت‌های گسترده و سخنان مقامات این کشور از بازگرداندن حکم اعدام بیش از همیشه دور می‌نماید.

به گزارش رویترز، چاووش اوغلو گفته است: «ما حقیقتا از چنین صحبت‌های توهین‌آمیز به ترکیه خسته شده‌ایم. معیارها روشن است، اما استانداردهای دوگانه و رویکرد مبتنی بر دورویی وجود دارد. این چیزی است که ما نمی‌پسندیم».

وزیرخارجه ترکیه به حملات لفظی خود ادامه داد و گفت كه ترکیه از این رفتار خسته شده است و خواستار به رسمیت شناخته شدن به‌عنوان شریکی برابر است، نه شریکی درجه دو: «اگر می‌خواهید در تمام حوزه‌ها روابط خودتان را با ما ارتقا دهید، باید ترکیه را شریکی برابر ببینید نه یک کشور درجه دوم. ما چنین نگاهی به شرکایمان نداریم. ما هیچ وقت از بالا به پایین نگاه نمی‌کنیم. ما اهمیت زیادی به روابطمان با آلمان می‌دهیم. مسأله‌ای که وجود دارد این است که نمی‌توان چالش‌ روند عضویت در اتحادیه اروپا را تنها از طریق گام‌های مبتنی بر اعتماد پیمود.»

اتحادیه اروپا نیازمند کمک آنکارا در موضوع سیل عظیم پناهندگان و مهاجران خصوصا از سوریه است؛ اما شکاف میان اروپا و ترکیه از زمان سرکوب مخالفان بعد از کودتای شکست‌خورده در ماه جولای رابطه آنها را کمی خراب کرده است.

مقامات اروپایی و آمریکایی بارها به ترکیه در مورد سرکوب مخالفان هشدار داده و از عدم آزادی بیان و رسانه‌ها و همچنین بازگشت مجازات اعدام در این کشور ابراز نگرانی کرده‌اند.

این نخستین سفر اشتاین‌مایر پس از بیش از یک‌ سال به ترکیه است. وزیر امور خارجه آلمان پیش از عزیمت به ترکیه در گفت‌وگو با مجله «بیلد» گفته بود: تا جایی که امکان داشته باشد برای تداوم روند گفت‌وگوها تلاش می‌کنم، اما بخش زیادی از این موضوع به دولت ترکیه بازمی‌گردد که به‌طور مثال می‌توان به مجازات اعدام و اصرار رئیس‌جمهوری در این‌باره اشاره کرد. چاووش اوغلو اما می‌گوید: «این به مردم ترکیه بستگی دارد که بخواهند مجازات اعدام را بازگردانند یا نه».

اشتاین‌مایر نیز مانند بسیاری دیگر از سیاستمداران اتحادیه اروپا بر این نکته تأکید ورزید که قصد رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه برای احیای مجدد مجازات اعدام در این کشور به معنای پایان پذیرفتن مذاکرات با ترکیه برای پیوستن به اتحادیه اروپا خواهد بود.

در ‌سال ۲۰۰۴، اعدام در ترکیه در تمامی جرایم و در همه شرایط (اعم از جنگ یا صلح) لغو شده است؛ گر چه پیش از آن نیز، به‌طور مشخص، از اکتبر ۱۹۸۴ که مجلس ترکیه تصمیم‌‌ برای اجرای احکام اعدام را به «دادگاه‌‌ عالی» سپرد، هیچ حکم اعدامی اجرا نشده است.

اشتاين‌مایر در مواجهه با سیل انتقادات صریح و بی‌پرده چاووش اوغلو گفت که آنها نگران وضع بازداشت‌ها و رفتار دولت با رسانه‌ها هستند، گرچه آلمان همچنان شریک خود در ناتو را در مقابله با تروریسم حمایت می‌کند: اشتاين‌مایر به خبرنگاران گفت: «رفتار ترکیه در مقابل نمایندگان مخالف و شهروندان، روزنامه‌ها، رادیو و تلویزیون و شمار زیادی از معلمان و مأموران دولتی با استانداردهای قانونی ما مطابقت ندارد». به دنبال کودتا در ترکیه، بیش از ١١٠‌هزار نفر اخراج یا تعلیق از کار و حدود ٣٦‌هزار نفر بازداشت شده‌اند. بسیاری از رسانه‌ها نیز تعطیل شده‌اند.

مولود چاووش ‌اوغلو در ادامه در مورد این‌که آلمان به هزاران عضو حزب کارگران کردستان ترکیه (پ‌.ک‌.ک) پناه می‌دهد و مانع از استرداد وابستگان به جنبش گولن به ترکیه می‌شود، سخن گفت. او رفتار آلمان در قبال طرفداران پ‌.ک‌.ک را به باد انتقاد گرفت و گفت: «در آلمان ۴۵۰۰ پرونده در رابطه با اعضای پ‌.ک‌.ک تشکیل شده، اما تاکنون تنها ٣ مجرم به ترکیه پس فرستاده شده‌اند.» فرانک‌ والتر اشتاین‌مایر در مقابل اتهام‌های مکرر کمک به تروریسم واکنش تندی نشان داد و گفت: «ما اصلا از این اتهام علنی مطرح در ترکیه که «آلمان ساحل امن تروریست‌هاست»، سر درنمی‌آوریم.» این امری روشن است که در آلمان با پ‌.ک‌.ک همچون سازمانی تروریستی رفتار می‌شود.

از زمانی که پ.ک.ک مبارزات مسلحانه خود را در‌ سال ١٩٨٤ به منظور خودمختاری در جنوب شرقی ترکیه آغاز کرده، بیش از ٤٠‌هزار نفر کشته شده‌اند. پ.ک.ک در ترکیه، آمریکا و اتحادیه اروپا به‌عنوان یک گروه تروریستی شناخته می‌شود. از سوی دیگر، رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه نیز پیش از سفر رسمی خود به پاکستان در جمع خبرنگاران گفت: «اسناد مقامات آلمان ثابت می‌کند که سازمانی در آلمان برای شبه‌نظامیان پ.ک.ک پول دریافت می‌کند.»
این درحالی است که در برلین، رئیس سازمان اطلاعاتی آلمان، ادعای ترکیه مبنی بر پناه دادن آلمان به شبه‌نظامیان پ.ک.ک را رد کرد و آنها را «کاملا غیرموجه» خواند. «هانس جرج ماسن»، روز گذشته در مصاحبه‌ای با خبرگزاری رویترز گفته بود: «این سخنان، ادعاهایی کاملا ناموجه است. ما سال‌های زیادی را به فعالیت پرداخته‌ایم تا از این موضوع اطمینان حاصل کنیم که پ.ک.ک نه برای آلمان و نه برای ترکیه، خطری ایجاد نکند.»

اشتاین‌مایر پیشتر نگرانی خود را از رفتار ترکیه در قبال آزادی مطبوعات و رسانه‌ها در این کشور ابراز کرده بود. او گفت ترکیه نباید طرح این خواسته از سوی آلمان را به «خود برتربینی» تفسیر کند، بلکه باید به آن همچون یک نگرانی واقعی بنگرد.

جدال لفظی تا جایی پیش رفت که در کنفرانس مطبوعاتی در آنکارا، زمانی که یک خبرنگار آلمانی پشت میکروفن قرار گرفت تا سوالی بپرسد، میکروفن خاموش شد و چاووش اوغلو به کنایه و به زبان انگلیسی گفت: «این به‌خاطر فقدان آزادی رسانه‌ها در اینجاست.»

ترکیه برای کمک به کنترل سیل مهاجران به اروپا در ازای سفر بدون ویزای ترک‌ها به اروپا، موافقت کرده است. اما دولت بلژیک پیش از همه از آنکارا می‌خواهد که قوانین ضدتروریستی خود را که بسیار گسترده است، تغییر دهد. اما ترکیه بارها از پذیرش تغییر قانون سر باز زده است و می‌گوید که این قوانین برای مبارزه با «تهدیدات امنیتی متعدد» ضروری است.

بنعالی ییلدریم، نخست‌وزیر ترکیه در پارلمان این کشور روز سه‌شنبه در حضور اعضای حزب خود (حزب عدالت و توسعه) گفته است: «نباید این انتظار را از ما داشته باشند که حملات خود علیه تروریسم را متوقف کنیم یا حتی یک قدم عقب بگذاریم. سفرای اروپایی نمی‌توانند در مورد قانون ترکیه تصمیم‌گیری کنند.»

رجب طیب اردوغان نیز گفته بلژیک مرکز مهم حامیان پ.ک.ک و فتح‌الله گولن است. رئیس‌جمهوری ترکیه پیش از سفر رسمی خود به پاکستان در جمع خبرنگاران درباره روابط برلین- آنکارا گفت: آلمان اشتباه بازی می‌کند. ما نمایش‌ها و حمایت‌هایی که غرب از تروریست‌ها می‌کند را می‌بینیم.

به نظر می‌رسد لفاظی‌های تلخ و گزنده ترکیه از زمان انتشار گزارش اتحادیه اروپا در هفته گذشته بیشتر شده است. گزارشی به شدت منتقدانه که دیدگاه اتحادیه اروپا را در مورد پیوستن ترکیه به این بلوک نشان می‌داد و ترکیه را ناامید کرد. ییلدریم در واکنش به این گزارش گفته است: «آخرین گزارش منتشر‌شده، ما را ناراحت و آشفته کرد.»

با این حال، اشتان‌مایر، وزیر امور خارجه آلمان در کنفرانس مطبوعاتی خود به چاووش اوغلو گفت که تمام تلاشش را خواهد کرد تا رابطه میان این دو کشور بهتر شود. کنفرانس مطبوعاتی نهایتا بسیار زودتر از موعد پایان یافت.

وزیر خارجه آلمان درنهایت با اشاره به فضای پرتنش حاکم بر گفت‌وگوها، صمیمانه از گفت‌وگوی «نه‌چندان ساده» اما «بی‌پرده و صادقانه» با مقام‌های ترک سپاسگزاری کرد.
۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید