رکورد کاهشی دلار و سکه
در آخرین روز دیماه، دلار و سکه رکوردهای کاهشی جدیدی را ثبت کردند؛ روز دوشنبه، دلار ۵۵ تومان از ارزش خود را از دست داد و با خروج از کانال ۴هزار و ۶۰۰ تومان روی قیمت ۴هزار و ۵۶۵ تومان قرار گرفت. این کمترین قیمت دلار از ۸ بهمن ماه بود و موجب شد این ارز تنها رشد ۴ دهم درصدی را در یازدهمین ماه سال تجربه کند.
کد خبر :
۵۰۹۸۲
بازدید :
۱۲۴۹
در آخرین روز دیماه، دلار و سکه رکوردهای کاهشی جدیدی را ثبت کردند؛ روز دوشنبه، دلار ۵۵ تومان از ارزش خود را از دست داد و با خروج از کانال ۴هزار و ۶۰۰ تومان روی قیمت ۴هزار و ۵۶۵ تومان قرار گرفت. این کمترین قیمت دلار از ۸ بهمن ماه بود و موجب شد این ارز تنها رشد ۴ دهم درصدی را در یازدهمین ماه سال تجربه کند. این اتفاق در حالی رخ داد که ماه اول زمستان، شاخص بازار ارز نزدیک به ۹ درصد افزایش قیمت را در کارنامه خود ثبت کرده بود.
در آن سو، در بازار سکه، قیمت این فلز گران بها در آخرین روز بهمنماه ۸ هزار تومان افت کرد و با قیمت یک میلیون و ۴۹۵ هزار تومان به کار خود پایان داد. این قیمت به معنای کاهش ۵/ ۱ درصدی سکه در بهمنماه بود، این اتفاق در حالی رخ داد که سکه در دیماه نزدیک به ۱۰ درصد افزایش قیمت را به ثبت رسانده بود. سکه در اوایل بهمنماه تنها سطوح زیر یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان را تجربه کرده بود.
کاهش شدید روزهای آخر دلار
بازدهی ۴ دهم درصدی برای ماهی که دلار تا آستانه ۴ هزار و ۹۵۰ تومان نیز بالا رفت، شاید کمی عجیب برسد، ولی کاهش شدید ۵روز کاری انتهای ماه به اندازهای بود که قیمت را به سطوح انتهایی دیماه ۹۶ نزدیک کرد. قیمت آخرین روز بهمنماه، کمترین نرخ این ارز در این ماه بود و این ارز در تاریخ ۲۹ دی در محدوده قیمتی پایینتری قرار داشت.
قیمت دلار که سهشنبه هفته گذشته به بالای مرز ۴ هزار و ۹۰۰ تومان جهش کرده بود، از روز چهارشنبه وارد موج نزولی شد که ۴ کانال قیمت را پایینتر برد. عوامل متفاوتی برای کاهش دلار در ۵ روز انتهایی بهمنماه عنوان شد؛ عدهای کاهش قیمت دلار در ۲ روز انتهایی هفته گذشته را بیشتر به برخورد نیروهای انتظامی با معاملهگران غیررسمی نسبت دادند، ولی تحلیلگران از آغاز هفته جاری بخشی از ادامه افت دلار را ناشی از شروع به کار رسمی طرحهای سهگانه بانک مرکزی دانستند.اکثر بازیگران ارزی بر این نکته تاکید داشتهاند که میزان تقاضا در بازار به میزان زیادی پایین آمده است.
با کاهش درخواست برای تهیه دلار توسط معاملهگران، صرافیهای رسمی عنوان میکنند که ارز کمتری را از بازارساز تحویل میگیرند. در واقع، در روزهای انتهایی ماه با اینکه میزان عرضه کاهش یافته است، ولی افت تقاضا در اندازهای بوده است که قیمت را ظرف ۴ روز ۵ کانال عقب برده است.
تعقیب کاهش قیمت یا حاکمیت ثبات در بازار؟
با وجود افت حدودا ۳۵۰ تومانی دلار در مدت ۵ روز، عده زیادی از کارشناسان نسبت به نزول این ارز به سطوح پایینتر هشدار دادهاند. از نظر آنها نوسانگیران ارزی بهطور کامل از بازار خارج نشدهاند و ممکن است نزول قیمت به سطوح پایینتر، زمینه ورود این دسته را به بازار فراهم کند. هم اکنون عده زیادی در بازار تصور میکردند که کف قیمت دلار میتواند کانال ۴ هزار و ۵۰۰ تومان باشد.
ممکن است این عده در شرایط فعلی ترجیح دهند در بازار بهدلیل احتمال برخوردهای مالیاتی و انتظامی حضور پیدا نکنند، ولی سایه آنها بر سر بازار است و درصورتیکه شرایط تغییر کند، میتواند جو هیجانی را در بازار بالا ببرند. تحلیلگران روند قیمت دلار در آخرین ماه سال را بیشتر وابسته بازارساز دانستهاند. از نظر آنها، اگر بازارساز مانند روزهای انتهایی بهمنماه دست بالا را در بازار داشته باشد، فرصتی برای نوسانات قیمتی نخواهد بود، ولی درصورتیکه بازارساز اشتباهاتی مانند سیاست تعقیب کاهش بیرویه قیمت به جای حاکمیت ثبات بر بازار را ترجیح دهد، شاهد بازگشت نوسانگیران به بازار خواهیم بود.
۳ عامل اثرگذار بر روند دلار اسفندماهی
به گفته بازیگران ارزی، در کنار نوع برخورد و سیاست بازارساز در مورد نرخ ارز، ۳ عامل دیگر نیز میتوانند شرایط دلار اسفند را تحت تاثیر خود قرار دهند؛ اولین عامل، عرضه سنگین احتمالی شرکتهای پتروشیمی به بازار خواهد بود. در روزهای انتهایی بهمنماه، یکی از شرکتهای پتروشیمی خبر از احتمال عرضه میلیارد دلاری به بازار را داده بود. دومین عامل اثرگذار، تبدیل ارز به ریال از سوی بسیاری از شرکتهای تجاری و دولتی است که در اسفندماه برای پرداخت معوقات خود نیاز دارند.
در این ماه، تنها عامل افزایشی که در بازار بهطور قطعی حضور دارد، تهیه ارز ازسوی مسافران مقصدهای خارجی است. البته میزان این تقاضا در مقایسه با عرضههای بزرگ شرکتها در سالهای گذشته ناچیز بوده است. در کنار این عوامل، وقوع اتفاقات غیرمنتظره و اخبار غیرقابل پیشبینی نیز میتواند نرخها را به سمت و سوهای غیربنیادی هدایت کند. البته بازار در شرایط فعلی روزهای آرامی را پشتسر میگذارد و عوامل افزایشی از آن خارج شدهاند. آغاز عرضه یورو توسط بانک مرکزی نیز از ابتدای هفته موجب شد که قیمت این ارز همسو با نزول دلار افت کند. در آخرین روز بهمنماه، یورو ۱۰۰ تومان از ارزش خود را از دست داد و به قیمت ۵ هزار و ۷۵۰ تومان رسید. دلار استرالیا و دلار کانادا نیز به کانال ۳ هزار و ۸۰۰ تومانی عقبگرد کردند.
تعادل در بازار ارز
رئیسکل بانک مرکزی از بازگشت تعادل به بازار خبر داد. به گزارش خبرگزاری تسنیم، ولیالله سیف درباره وضعیت بازار ارز اظهار کرد: در چند روز اخیر وضعیت نسبتا متعادلی را در رابطه با بازار ارز داشتیم. وی افزود: فعالیتها و اقدامات سوداگرانه در بازار نگرانیهایی را ایجاد کرده بود که ازسوی تعدادی از افراد که مجاز به عملیات خرید فروش ارز نبودند، انجام میشد.
سیف با بیان اینکه ضوابط و آییننامههایی برای خرید و فروش ارز وجود دارد و صرافیهای مجاز تعیین شدهاند، گفت: در همه کشورها نیز این حساسیت وجود دارد و برای جلوگیری از هرگونه اقداماتی که منجر به پولشویی و عملیات مبهم مالی میشود با افراد ناشناسی که در فضایی مبهم فعالیتهایی زیرزمینی انجام میدهند، مقابله میشود.
رئیسکل بانک مرکزی یادآور شد: بعد از بررسیهای زیاد با انسجامی که در دستگاههای مختلف ایجاد شد، نیروی انتظامی عملیات انجام داد و از فعالیت این افراد ممانعت کرد؛ چراکه استمرار این فعالیتها منجر به اخلال در بازار میشد.سیف تاکید کرد: ثبات بازار ارز در روزهای آینده بیشتر بروز پیدا میکند و میتواند زمینه ایجاد آرامش را در اقتصاد فراهم کند. وی در مورد پیشبینی برای قیمت دلار گفت: دراینباره پیشبینی نمیکنیم، وضعیت تعادلی بازار قیمت را نشان خواهد داد و جهتگیری ما بر این خواهد بود که این تعادل زودتر ایجاد شود.
۰