مردمانی استوار؛ همچون دنا
مردم دهستان پادناوسطی درِ منازل خود را روي امدادگران باز کردند کاربران فضای مجازی با هشتگهای مختلف امدادگران هلال را همراهی کردند.
کد خبر :
۵۱۲۱۷
بازدید :
۲۴۵۳
«آسمان سقوط کرد.» گزارهای تلخ که روز یکشنبه، ٢٩ بهمنماه مخابره شد. هواپیمای مسافربری تهران - یاسوج به خلبانی کاپیتان حجتالله فولاد هدایت به مانند همیشه از فرودگاه مهرآباد به پرواز درآمد.
شرایط آبوهوایی آن روز مساعد نبود؛ هواپیمای ایتیآر ۷۲ شرکت هواپیمایی آسمان که میبایست پیش از ظهر در فردوگاه یاسوج فرود میآمد با برخورد به دنا سقوط کرد.
آخرین پرواز یا سقوط آسمان
خبر پیش از ظهر در خبرگزاری و سایتها و کانالهای خبری منتشر شد؛ خبری که از همان ابتدا با واکنشهای غمانگيز مردم همراه شد. کاربران فضای مجازی با هشتگهای #تسلیت #فاجعه_دیگر #دنا #سقوط_آسمان و #آخرین_پرواز نسبت به این حادثه تلخ واکنش نشان میدادند.
امدادگران جمعیت هلالاحمر هم آمادگی خود را برای شرکت در عملیات جستوجو اعلام میکردند؛ اما این اعلام آمادگی برایشان تلخ بود؛ تلخی که از زبان مرد شماره یک جمعیت هلالاحمر، علیاصغر پیوندی نیز بیان شد: «کاش فرصت نجات فراهم میشد.» پیوندی در یادداشتی در کانال تلگرام خود نوشت: «کاش این سانحه هرگز اتفاق نیفتاده بود و حتی کاش فرصت نجات برای امدادگران و نجاتگران جمعیت هلالاحمر و سایر دستگاههای امدادی فراهم میشد.»
عملیات منهای نجات؛ عملیاتی تلخ
عملیات جستوجو باید آغاز میشد؛ آغاز میشد در دمای نزدیک به منفی ٣٠درجه و در ارتفاع بیش از چهارهزار متر. تلخي بخش ماموریت هم همین عدم فرصت نجات بود؛ ١٥ گروه از جنوب و ١٥ گروه از شمال به سمت نقطهای که میتوانست محل سقوط باشد، گسیل شدند؛ گروههایی با تجهیزات و امکان استقرار شبانه. حالا دیگر میشد بر دنا غلبه کرد و جانهای از دست رفته را از او باز ستاند؛ هر چند بیجان! تصاویر امدادگران در فضای مجازی بازنشر میشد.
#٢٤ امدادگر
#٢٤ امدادگر نام کمپینی بود که کاربران فضای مجازی در حمایت از ٢٤ امدادگر کوهستان که شب را در دل کوه دنا گذراندند، به راه انداختند. امین مرادی کاربر شبکه اجتماعی اینستاگرام عکس امدادگران را در صفحه اینستاگرام خود گذاشت و نوشت: «آرزوی موفقیت سلامتی برای تمام امدادگران حادثه کوه دنا. مرادی به دمای منفی ٣٠درجه محل ماموریت اشاره داشت. فائزه طباطبایی کاربر دیگری نیز تصویر امدادگران در ارتفاع چهارهزار متری را در صفحه منتشر کرد. کاربری با عنوان مریم ٢٠١٧ به حضور شهربانو منصوریان کاپیتان تیمملی ووشو در عملیات جستوجو اشاره کرد.
میدان عملیات ٩٠ کیلومتر
طول منطقه ۹۰کیلومتر و عرض آن ۱۵ کیلومتر است که شعاع بسیار بالایی است و با توجه به شرایط جوی نامناسب کار برای جستوجوگران دشوار میشود. امدادگران با تغییر استراتژی جستوجو را روز دوشنبه ادامه دادند. از صبح سهشنبه نیز ١٠٠نیروی تخصصی برف و یخ که همگی هیمالیانورد هستند به شکل کاملا حرفهای کار جستوجو را آغاز کردند و از نخستین تیمهایی بودند که به لاشه هواپیما رسیدند. این تیم به صورت تخصصی کار را عهدهدار شده و حتی برای شب آمادگی ماندن و کمپزدن در منطقه را دارند. ٢١٥ نیروی پشتیبان نیز در پادنا (روستای نزدیک به کوه) آمادهباش هستند.
عملیات متوقف شد
روزبهروز شرایط آبوهوایی سختتر میشد، معاون عملیات سازمان امدادونجات هلالاحمر روز گذشته ضمن اشاره به همین تلاشها از توقف عملیات جستوجو و انتقال اجساد سرنشینان هواپیمای تهران- یاسوج در پنجمین روز از حادثه سقوط به دلیل شرایط نامساعد جوی خبر داد. شاهین فتحی در این خصوص گفت: روز پنجشنبه همزمان دو عملیات انجام شد.
در یک جبهه تیمهایی که در ارتفاع بالای چهارهزارمتر مستقر شده بودند و به محل سقوط هواپیما دسترسی داشتند با توجه به اینکه شب قبل هم در کوه مانده بودند و شرایط بسیار سختی در ارتفاعات حاکم بود، سعی کردند در مسیر بازگشتشان تعدادی از کاورهای حامل اجساد را که میتوانستند حمل کنند، به پاییندست منتقل کنند.
وی با بیان اینکه همزمان تیمهای تخصصی از جبهه جنوبی برای اعزام به مناطق مرتفع آماده شدند، گفت: دو تیم توانستند خود را به ارتفاع ٤٠٥٠ و ٣٨٥٠ برسانند و با توجه به اینکه بارش شدید برف بود، شب گذشته کمپ زده و در کمپها ماندند.
معاون عملیات سازمان امدادونجات جمعیت هلالاحمر با بیان اینکه صبح روز گذشته با تیمهایی که در ارتفاعات بودند، ارتباط برقرار کردیم، گفت: امدادگران مستقر در کمپ شماره یک که در ارتفاع ٤٠٥٠ هستند، اذعان کردند که بارش برف در برخی مناطق بیش از یک متر است و عملا با توجه به بارش برف امکان حرکت رو به جلو نیست و سعی کردند به اعضای کمپ شماره دو ملحق شده و از آن طریق پایین بیایند.
فتحی با بیان اینکه نیروهای آماده ما در هر دو جبهه شمالی و جنوبی آماده هستند كه در صورت بهبود وضع هوا مجددا به منطقه اعزام شوند، گفت: این در حالی است که سازمان هواشناسی اعلام کرده در روزهای آینده بارشهای شدیدتری در منطقه خواهیم داشت و به نظر میرسد روند بارش تا دوشنبه همچنان ادامه خواهد داشت و قطعا با این وضع اعزام تیمهای تخصصی به منطقه میتواند برای تیمها مشکلزا باشد.
وی افزود: لذا با توجه به جلسات و هماهنگیهایی که با مدیریت بحران انجام شد، رئیس سازمان مدیریت بحران اعلام کردند که عملیات متوقف شود و ما با حفظ آمادگی تیمها در پاییندست منتظر هستیم تا به محض بهبود هوا، تیمها به ارتفاعات منتقل شوند. فتحی افزود: بالگردها در استان یاسوج و اصفهان نیز مستقر و آماده هستند تا در صورت بهبود شرایط جوی نسبت به انتقال امدادگران به بالا و انتقال اجساد اقدام کنند.
مردم سنگ تمام گذاشتند
حالا با توقف عملیات امدادگران میهمان مردم دهستان پادنا و سیسخت شدند. مردم روستایی داوطلبانه خدمت به امدادگران داوطلب هلالاحمر را پذیرفتند. دکتر پیوندی، رئیس جمعیت با اشاره به میهماني مردم دهستان پادنا وسطی نوشت: «مردم پادنا و سيسخت سنگتمام گذاشتهاند. درِ تمام منازل روي امدادگران باز است؛ برايشان غذا میآورند و اصرار میكنند كه برای استراحت ميهمان خانههايشان شوند.
این تعریف واقعی نوعدوستی و کارداوطلبانه است.» تصویری که شاید در بیشتر حوادث دیگر نیز شاهد آن بودیم، همراهی مردم. مردم همواره در حوادث کنار آسیبدیدگان و جمعیت هلالاحمر هستند، این بودن اشکال متفاوت دارد. یکی از قشنگترینهایش را در اوج درد سقوط هواپیمای مسافربری تهران - یاسوج دیدیم؛ زمانی که زنان سیسخت سنگ تمام گذاشتند و درِ منازلشان را به روی امدادگران باز کردند.
زنان سیسختی در اقدامی خودجوش برای امدادگران، خانوادههای جانباختگان و افراد حاضر در محل حادثه غذا پخته و بستههای خشکبار ارسال کردند. گفتند کسانی که در این هواپیما بودند همه فرزندان ما هستند و پختن غذا و ارسال خشکبار کوچکترین کاری است که میتوانیم برای خانوادههای فرزندانمان انجام دهیم. حالا این روایت دو قهرمان دارد؛ یکی امدادگران و یکی اهالی روستا دهستان پادناوسطی. قهرمانانی که حالا در قاب میتوانید آنها را ببیند.
۰