جدایی هیلی از ترامپ

رئیسجمهوری آمریکا ادامه داد که هیلی شش ماه قبل گفته بود پس از دو سال خدمت در این سمت نیاز به استراحت دارد و سپس تأکید کرد، کار او عالی بود و ما در کنار هم اقدامات فوق العادهای را به انجام رساندیم. این در حالی است که استعفای نیکی هیلی شگفتی مقامات عالی کاخ سفید، از جمله مایک پنس، معاون رئیسجمهور آمریکا، را به دنبال داشته است.
کد خبر :
۶۳۳۶۱
بازدید :
۸۷۷

یک هفته بعد از مطرحشدن استعفای نیکی هیلی، نماینده ایالات متحده در سازمان ملل، روز گذشته دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، این استعفا را پذیرفت. بسیاری از رسانههای آمریکایی، از جمله رویترز و سیانان اعلام کردند که هیلی هفته گذشته درباره این موضوع با دونالد ترامپ صحبت کرده بود و روز گذشته هم رسما استعفای خود را تقدیم رئیسجمهوری آمریکا کرد و این استعفا هم پذیرفته شد.
بااینحال بنا بر برخی گمانهها، نیکی هیلی احتمالا تا پایان سال ۲۰۱۸ همچنان در این سمت باقی میماند. دو منبع آگاه از مذاکرات میان هیلی و ترامپ گزارش دادهاند که این اتفاق باعث بهتزدگی تعدادی از مسئولان ارشد سیاست خارجه دولت آمریکا شده است. بااینحساب استعفای هیلی هم مانند انتخاب او برای این سمت تعجب بسیاری را برانگیخت.
هیلی، فرماندار سابق کارولینای جنوبی، یکی از منتقدان دونالد ترامپ بود و به همین دلیل انتخاب او بهعنوان نماینده آمریکا در سازمان ملل پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ۲۰۱۶، موجب شگفتی بسیاری شد. او که از خانواده مهاجران هندی بود، به بازار آزاد و تجارت جهانی علاقهمند بود و در جریان مبارزات انتخاباتی ریاستجمهوری ترامپ هم یکی از منتقدان سرسخت او بود و درباره عواقب انتخاب او برای دیپلماسی آمریکایی هم هشدار داده بود و حتی گفته بود که تمایل ترامپ برای تاختوتاز به منتقدان میتواند به جنگ جهانی منجر شود.
بااینحال با انتخاب او بهعنوان نماینده آمریکا در سازمان ملل، لحن انتقادات او تغییر کرد. هیلی پیشتر درباره انتقادات خود از ترامپ در مقالهای نوشته بود: «من یکی از اعضای ارشد دولت ترامپ هستم. من با افتخار در این دولت خدمت میکنم و با اشتیاق از اکثر تصمیمها و جهتگیریهای این دولت برای کشور حمایت میکنم، اما درباره همه مسائل با رئیسجمهور همنظر نیستم. وقتی اختلافنظری وجود دارد، راه درست و غلطی برای حل آنها وجود دارد. من تلفن را برمیدارم و با او تماس میگیرم یا رودررو با او دیدار میکنم».
او این اظهارات را در واکنش به مقاله روزنامه نیویورکتایمز مطرح کرده بود؛ مقالهای انتقادی که به گفته نیویورکتایمز یکی از مقامات ارشد دولت ترامپ آن را نوشته بود. ترامپ هم در زمان استعفای او کم نگذاشت و در حضور خبرنگاران در اتاق کارش در کاخ سفید گفت که فعالیت خانم هیلی فوقالعاده ارزشمند بود و ابراز امیدواری کرد او به شکل دیگری به دولت بازگردد.
رئیسجمهوری آمریکا ادامه داد که هیلی شش ماه قبل گفته بود پس از دو سال خدمت در این سمت نیاز به استراحت دارد و سپس تأکید کرد، کار او عالی بود و ما در کنار هم اقدامات فوق العادهای را به انجام رساندیم. این در حالی است که استعفای نیکی هیلی شگفتی مقامات عالی کاخ سفید، از جمله مایک پنس، معاون رئیسجمهور آمریکا، را به دنبال داشته است.
حتی برخی این اقدام را چنین تعبیر کردهاند که او میخواهد برای دوره بعدی انتخابات ریاستجمهوری کاندیدا شود، اما نیکی هیلی در کنفرانس خبری خود این گمانهزنی را رد کرد و گفت که در انتخابات دو سال بعد کنار دونالد ترامپ خواهد ماند. نماینده آمریکا در سازمان ملل، درباره مسائل ایران و کرهشمالی با زبانی صریح و تند واکنش نشان میداد و همزمان درباره مسائلی مثل تحریمهای روسیه، پناهجویان و ارزشهای سازمان ملل، بارها موضعش را تغییر داد. نیکی هیلی از اعضای اصلی هدایتکننده تیم سیاست خارجی دولت ترامپ بود که با همراهی مایک پمپئو و جان بولتون، وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی رئیسجمهوری، مثلث سیاست تهاجمی ترامپ در عرصه دیپلماسی را تشکیل میدادند.
نیویورکتایمز روز گذشته نوشت هیلی، فرماندار سابق کارولینای جنوبی قبل از ورود به کاخ سفید یکی از منتقدان جدی دونالد ترامپ بود؛ اما با اضافه شدن به تیم رئیسجمهور، سیاست خود را تغییر داد. هیلی دختر دو مهاجر هندی، طرفدار بازار آزاد و تجارت جهانی است و توجهات بینالمللی را پس از موضعگیریاش علیه پرچم نبرد کنفدراسیون در سال ۲۰۱۵ بهدست آورد. طی کمپین انتخاباتی، هیلی به تندی از رفتارهای ترامپ انتقاد کرده و هشدار داده بود که او میتواند دیپلماسی آمریکا را تضعیف کند و حتی سببساز جنگ جهانی شود.
اوایل سال ۲۰۱۸ نیز هیلی به خبرگزاری رویترز گفته بود که هر روز احساس میکند برای حفاظت از منافع آمریکا در سازمان ملل باید زره بر تن کند.
یکی از جنجالیترین اظهارات هیلی درباره ایران به حدود یکسال پیش؛ یعنی زمانی بازمیگردد که او در سازمان ملل و در کنفرانسی خبری مدعی شد که شواهد غیرقابلانکاری از نقض تعهدات بینالمللی از سوی ایران در اختیار دارد که میخواهد آنها را فاش کند.
نیکی هیلی در ادامه با نمایش بقایای موشکی که حوثیها به ریاض، پایتخت عربستانسعودی، شلیک کردند، ایران را به نقض تعهدات بینالمللی متهم کرد. او ادعا کرد که موشک شلیکشده به ریاض نشان گروه صنعتی شهید باقری را داشته است. نیکی هیلی با بیان اینکه این موشک وحشتناک پشتسر من ایرانی است مدعی شد که دو گواه انکارناپذیر برای اثبات این نکته وجود دارد که ایران تأمینکننده موشک حوثیها از یمن به عربستان بوده: اول آنکه اثری از ادوات تثبیتکننده در بقایای این موشک کوتاهبرد نیست و به گفته او تنها موشک کوتاهبرد جهان که این ادوات را ندارد، موشک قیام ایران است.
دوم اینکه نشانی شبیه گروه صنعتی شهید باقری روی بقایای آن هست. هیلی همچنین بعد از اعتراضات دیماه در چندین شهر ایران، خواستار جلسه اضطراری شورای امنیت سازمان ملل شد. در این نشست نیکی هیلی با انتقاد از ایران مدعی شد: «در سال ۲۰۰۹ وقتی امید ایرانیان توسط حکومتشان سرکوب شد، جهان ایستاد و منفعلانه نگاه کرد. در سال ۲۰۱۸ دیگر ساکت نخواهیم ماند. یکبار دیگر مردم ایران بهپا خاستهاند. آنها خواستار چیزی هستند که هیچ حکومت مشروعی نمیتواند از مردمش دریغ کند؛ حقوق بشر و آزادیهای بنیادین. آنها از ما کمک میخواهند».
منبع: شرق/ دنیای اقتصاد
۰