نمیشناسم!
مصاحبه رضا رشیدپور با سحر قریشی در دید در شب از پنجشنبه گذشته ساعت دوازده شب تا صبح چهارشنبه ۲۵ آذرماه (۶روز) بیش از ۲۲۶ هزار بازدید داشته است.
گفتوگوی یک بازیگر زن سینما با یکی از مجریان تلویزیون و پاسخهای عجیب این بازیگر به برخی از بدیهیترین پرسشهای قابل تصور، در حالی به بحث روز بدل شده که سوای دانش این چهره و نظایر او، موقعیت اجتماعی که با تکیه بر این سطح از سواد فرهنگی، اجتماعی و سیاسی به دست آورده، محل تأمل است.
سحر قریشی در برنامه دید در شب با اجرای رضا رشیدپور، با پرسشهایی مواجه شد که با صراحت به آنها پاسخ داد و همین موضوع بسیار چالشزا بود. سحر قریشی در مواجهه با تصاویر چهرههایی که مقابلش قرار میگرفت، «کوئنتین تارانتینو» نویسنده، کارگردان و بازیگر سرشناس سینمای آمریکا را نشناخت و همین اتفاق درباره «فرانسیس فوردکاپولا» کارگردان پدرخوانده نیز اتفاق افتاد.
رشیدپور از نشان دادن چهره «فوردکاپولا» به قریشی گفت که این چهره کارگردان سه گانه پدرخوانده است که قریشی این بار «فوردکاپولا» را با آل پاجینو اشتباه گرفت و گفت: «چقدر پیر شده است»، تا در ادامه این بازی، رشیدپور چهره «یوکیو آمانو» مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی را به او نشان دهد و سحر قریشی طبیعتاً این چهره را نیز نشناسد.
مجری برنامه دید در شب از این موقعیت استفاده کرد و به قریشی گفت: «خانم، ایشان آقای وینچستر برنده اسکار بهترین بازیگری هستند. چطور نمیشناسید؟». در ادامه وقتی قریشی کاملاً این گفته رشیدپور را پذیرفت و اصراری بر سوادش ننمود، رشیدپور از شوخیاش و دست انداختن این بازیگر سینما و تلویزیون پرده برداشت. با این حال جالبتر از همه اینها، نشناختن محمدسرافراز رئیس صداوسیما بود؛ در واقع قریشی هنوز رئیس مجموعهای که در آن به شهرت رسیده را نیز نمیشناسد.
البته این گفتوگو، با سخنان تأسف آور دیگری نیز همراه بود، ولی شاید هیچ بخشی تأثربرانگیزتر از دیالوگهای فوق نبود؛ دیالوگهایی که نشان میدهد سطح سواد عمومی و آگاهی از مسائل روز کشور نزد برخی چهرههای مطرح کشورمان تا چه حد پایین است و حتی این چهرهها شناختِ حداقلی در خصوص حوزه تخصصیشان یعنی سینما نیز ندارند.
نقدها درباره سطح اطلاعات عمومی و تخصصی (مرتبط با حوزه کاری) سحر قریشی پس از گفت و گوی تازه این بازیگر با رضا رشیدپور، در صدر مسائل روز رسانه ای قرار گرفته، اما در این میان آنچه از آن غفلت شده است، اینکه به هر حال شواهد نشان میدهد، این سطح بسیار ناچیز از آگاهی و دانش به صورت عمومی، در حال گسترش در نسل آینده است.
واکنش عباس عبدی به مصاحبه جنجالی سحر قریشی
«عباس عبدی» به «شرق» میگوید که نمیتوان از تمام شهروندان توقع داشت در همه حوزهها، افرادی مطلع باشند:
به نظر من، هر شهروند به حدی که میخواهد در سرنوشت خود مشارکت داشته باشد باید حدی از مسائل مرتبط با سرنوشت اجتماعی خود مطلع باشد؛ این حد برای هر شهروندی لازم است، گو اینکه ممکن است او برای تعریف این حد، یک واسطه انتخاب کند، مثلا بگوید به خاطر عضویت در یک حزب، یا اعتماد به یک فرد هرچه آن فرد یا حزب بگوید را مورد حمایت قرار میدهد و بهاصطلاح آن حد را با کمک اندیشههای یک عنصر واسطه تعریف کند. فارغ از این حد، خیلی نیازی نیست که از همه اقشار جامعه توقع داشته باشیم، مسائل روز حوزههای مختلف را بشناسند و درک کنند، همچنانکه مثلا در آمریکا هم ممکن است شهروندان فراوانی باشند که حتی ندانند ایران کجای نقشه دنیا قرار گرفته است. قضاوت هرکدام از ما درباره این حد اطلاعات باید متناسب با ادعاهای مطرحشده توسط فرد باشد و نه انگارههای ذهنی ما در این زمینه. اما وقتی که چهرهای سرشناس، در حوزه سیاست اظهارنظر کرده و راهبرد میدهد، بهناچار باید مطلع نیز باشد.