علائم و انواع دیابت؛ چگونه بفهمیم دیابت داریم؟
برای اینکه بفهمیم دیابت داریم یا خیر، نیاز است که تعریفی از آن داشته باشیم. دیابت یا بیماری قند، یک اختلال متابولیک در بدن است که بدن فرد توانایی تولید انسولین را ندارد یا در برابر انسولین تولیدی مقاوم میشود. این اختلال باعث افزایش قند موجود در خون شده و در دراز مدت اندامهایی نظیر قلب، رگهای خونی، کلیهها، دستگاه تناسلی و دستگاه عصبی را تحت تاثیرهای مخرب خود قرار میدهد.
فرادید | هنگامی که بدن توانایی ذخیرهی گلوکز یا استفاده از آن را نداشته باشد، این ماده به جای تبدیل شدن به انرژی لازم برای فعالیتهای بدن، به جریان خون بازمیگردد و بدن عکسالعمل نشان میدهد. در این حالت فرد به دیابت نوع ۲ یا همان دیابت بزرگسالان مبتلاست که دیابت غیروابسته به انسولین هم گفته میشود. در این بیماری بدن توانایی لازم برای تولید انسولین یا استفادهی درست از آن را ندارد. در ادامه علائم دیابت و انوع آن را معرفی خواهیم تا به سوال چگونه بفهمیم دیابت داریم پاسخ داده شود.
به گزارش فرادید، در افراد مبتلا به دیابت، سرعت و توانایی بدن در استفاده و سوخت و ساز کامل گلوکز کاهش مییابد از اینرو میزان قند خون افزایش یافته که به آن هیپرگلیسمی میگویند. وقتی این افزایش قند در دراز مدت در بدن وجود داشته باشد، سبب تخریب رگهای بسیار ریز در بدن میشود که میتواند اعضای مختلف بدن همچون کلیه، چشم و اعصاب را درگیر کند.
همچنین دیابت با افزایش ریسک بیماریهای قلبی عروقی ارتباط مستقیمی دارد؛ لذا غربالگری و تشخیص زودرس این بیماری در افراد با ریسک بالا میتواند در پیشگیری از این عوارض موثر باشد. تشخیص و همچنین غربالگری دیابت با انجام آزمایش قند خون میسر است.
زمانی که فرد مبتلا به دیابت میشود، انسولین بالا، رشد سلولهای پوست و ملانین (رنگدانه های طبیعی) پوست را افزایش میدهد. تراکم رنگدانههای تولید شده، باعث بهوجود آمدن لکههای تیرهتر و مخملیشکل روی پوست میشوند.
وقتی این علائم دیده شدند و تست قندخون انجام شد، ممکن است دو حالت اتفاق بیفتد:
- بیمار از قبل مبتلا به دیابت بوده است و بیماری او کهنه شده.
- احتمال بیشتری دارد که فرد در ابتدای راه باشد.
اگر فرد کمتر از ۵ کیلوگرم وزن از دست داده باشد، یعنی به تازگی به دیابت مبتلا شده است و این احتمال وجود دارد که بیماری خفیفتر باشد و بتوان این ضایعات پوستی را مداوا کرد. در غیر اینصورت متخصص پوست میتواند با استفاده از لیزردرمانی یا درمانهای موضعی آنها را از بین ببرد.
او میگوید: «من تا به حال بیماران زیادی داشتهام که وقتی قند خونشان بالا میرود، دیدشان قویتر میشود و زمانی که مراحل درمانی را آغاز میکنند، دوباره باید عینک بزنند.»
به نظر شما چه اتفاقی میافتد؟ دیابت در واقع سطح مایعات بدن را تغییر میدهد و آنها را در اطراف بدن و اندامهای دیگر پخش میکند، چشمها هم یکی از این اندامها هستند که، چون سطح مایعات در آنها ثابت نیست، بینایی دچار نوسان میشود.
باوم در اینباره اینطور توضیح میدهد: «از آنجایی که تعدادی از بیمارانی که دیابت آنها تازه تشخیص داده شده بود، از خارش اندامهای انتهایی بدنشان مثل انگشتان دست و پا شکایت داشتند، پزشکان این علامت را هم در کنار سایر نشانههای دیابت قرار دادند.»
چنانچه استفادهی منظم از مرطوبکنندهها این مشکل را برطرف نکند، توصیه میشود حتما فرد مبتلا در مراجعهی بعدی خود به پزشک، موضوع را با او در میان بگذارد.
۴. شنوایی فرد کمتر میشود
در مطالعهای که توسط مؤسسهی ملی بهداشت آمریکا انجام شد، مشخص شد که از دست دادن شنوایی یا کم شدن آن میتواند از اولین علائم بروز دیابت باشد. افراد مبتلا به قندخونِ بالاتر از سطح نرمال که هنوز نشانههای دیابت در آنها مشاهده نشده است، ۳۰ درصد بیشتر از کسانی که سطح گلوکوز خونشان نرمال است ممکن است دچار آسیب شنوایی شوند.
محققان بر این باورند که دیابت رگهای خونی و اعصاب گوشِ داخلی را دچار آسیب میکند و این آسیب، شنوایی فرد را کمتر از حد معمول میکند.
۱. دیابت نوع ۱
در دیابت نوع ۱، تولید انسولین از پانکراس به علت از بین رفتن سلولهای سازنده انسولین، متوقف میشود. به همین دلیل افراد مبتلا به این نوع دیابت باید از زمان تشخیص، انسولین مورد نیاز بدن را به صورت روزانه تزریق کنند. دیابت نوع ۱ اغلب در سنین زیر ۳۰ سال ایجاد میشود، از همین رو به آن دیابت جوانی نیز میگویند.
۲. دیابت نوع ۲
دیابت نوع ۲، اکثرا در بالغین بالای ۳۰ سال و چاق دیده میشود. انسولین تولید شده از پانکراس در این افراد به خوبی عمل نمیکند. در واقع پانکراس به اندازه کافی انسولین ترشح نمیکند و یا این که انسولین ترشح شده، به علت وجود مقاومت سلولها به انسولین به ویژه در افراد چاق، فاقد کارآیی مفید است. به این نوع دیابت، دیابت غیر وابسته به انسولین یا دیابت بزرگسالان نیز گفته میشود.
۳. دیابت حاملگی
دیابت حاملگی به دیابتی اطلاق میشود که برای اولین بار در طول حاملگی تشخیص داده شود. این نوع دیابت معمولا موقتی است و بعد از اتمام دوران بارداری بهبود مییابد. برای خانمهای مبتلا به دیابت بارداری این احتمال وجود دارد که در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ باشند.
از دلایل و عوامل گوناگون ابتلا به دیابت میتوان به جراحی، داروها (مثل کورتیکواستروئید ها)، سوء تغذیه و عفونت اشاره کرد.