آیا پلاسما درمانی، راه حل درستی برای کروناست؟
گرچه زمانی که پلاسما درمانی به عنوان راهکار مکمل درمانی برای کرونا ازسوی محققان ایرانی و چینی معرفی شد، برخی از محققان با آن مخالفت کردند، اما حالا پس از گذشت چند روز از انتشار این خبر برخی از محققان دیگر کشورها این روش درمانی را تایید کرده اند. سازمان غذا و داروی آمریکا نیز به تازگی اعلام کرده که بیمارستانهای سراسر ایالات متحده میتوانند برای درمان بیماران مبتلا به ویروس کرونا، از «پلاسما» استفاده کنند.
کد خبر :
۷۸۵۹۵
بازدید :
۴۸۶۵
فرادید | روزهای گذشته بود که برخی از محققان ایرانی از روشی جدید مکمل برای درمان کرونا نام بردند که واکنشهای متفاوتی را به دنبال داشت، اما در نهایت طرح پلاسمادرمانی بیماران کرونایی، روز پنجشنبه هفتم فروردین ماه با جداسازی پلاسما از بهبودیافتگان کرونا به منظور تزریق به مبتلایان به این بیماری در بیمارستان دکتر مسیح دانشوری آغاز شد. البته همزمان با ایران، چین نیز در حال آزمایش این روش درمانی روی بیماران کرونایی خود است.
به گزارش فرادید، ولایتی رییس بیمارستان مسیح دانشوری در رابطه با این طرح گفته است که "در این شیوه اگر پلاسمای بیمار بهبود یافته کرونا، بلافاصله بعد از بهبودی که هنوز آنتیبادی کوید-۱۹ در بدن او بالاست، به بیماری که تازه به کرونا مبتلا شده یا در حال گذراندن دوران بیماری است و بدن او هنوز به میزان کافی آنتیبادی تولید نکرده یا به هر دلیلی نمیتواند تولید کند، تزریق شود، احتمال بهبودی فرد مبتلا افزایش مییابد."
علی اکبر پورفتح اله رئیس انجمن علمی انتقال خون ایران نیز درباره پلاسما درمانی بیماران کرونایی گفته که "سلولهای "لنفوسیتی بی" (لنفوسیتهایی از سیستم ایمنی بدن که در مقابل پاتوژنهایی مثل ویروسها پادتن تولید میکنند) به دنبال یک عفونت و پاسخ ایمنی آنتی بادی تولید میکنند که منجر به واکنش با ساختارهای آنتی ژنی عامل عفونت میشود. "
وی ادامه داد: "این آنتی بادی پس از مهار و حذف عامل عفونی مدتی در پلاسمای خون باقی میماند و با انتقال آن از فرد بهبود یافته به افراد مبتلا به فرم حاد بیماری که سیستم دفاعی آنها قادر به حذف عفونت است، میتواند به فروکش کردن بیماری و بهبودی کمک کند. "
پورفتح الله افزود:" در میان اخبار شیوع و مبارزه با کرونا، خبرهایی در ارتباط با درمان بیماران حاد کرونا در چین با استفاده از پلاسمای خون بیماران بهبود یافته، منتشر شد، این روش اولین تجربیات آکادمیک و توسعه دانش ایمونولوژی است. "
استاد دانشگاه تربیت مدرس اظهارداشت: "در مورد کرونا و عوامل عفونی نوظهور و نو پدید آینده هم این روش میتواند در کنار راهبرد پیشگیری تا توسعه واکسن که معمولا نوشدار و بعد از مرگ سهراب است، برای جلوگیری و کاهش مرگ و میر موثر باشد. "
پورفتح الله گفت:" خوشبختانه گسترش فناوری پلاسما فرزیس (جدا سازی پلاسمای خون از سایر اجزای خون) و روشهای غیر فعال کردن ویروسها در پلاسما میتواند ایمنی درمانی پاسیو با استفاده از پلاسمای افراد بهبود یافته را در افراد مبتلا به فرم حاد به راحتی امکان پذیر کند و خطر مرگ ومیر را در برابر کرونا و عفونتهای نوظهور و نوپدید آینده به حداقل ممکن برساند. "
رئیس انجمن علمی انتقال خون ایران گفت: "تجربه این روش در کرونا، راهبردی برای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای مبارزه با این بیماری و همچنین بیماریهای عفونی نو ظهور آینده است. "
وی اظهار داشت: با توجه به گزارشهای مبنی بر ابتلای مجدد بهبودیافتگان اخیر کرونا در چین، ضروری است از فناوری "ریبوفلاوین" یا "متیلن بلو" همراه با اشعه UV که منجر به از بین رفتن و غیر فعال کردن ویروس میشود، بهره گرفت و دریافت پلاسما در سیستم بسته که امکان آلودگی را به حداقل ممکن میرساند با به کارگیری کیسههای پلاسمای «تاپ اند باتوم» بهره جست.
مطابق با گزارش دانشگاه شهیذ بهشتی، اهداکنندگان پلاسما برای انجام این اقدام، تعدادی از کادر درمان اند که در هفتههای اخیر به این بیماری مبتلا و اکنون بهبود یافته اند. پلاسمای جداسازی شده به بیمارانی تزریق میشود که بیماری آنان هنوز به مرحله حاد نرسیده و به بستری در آی سی یو احتیاج پیدا نکرده اند.
درست و غلط پلاسما درمانی بیماران کرونایی
گرچه زمانی که پلاسما درمانی به عنوان راهکار مکمل درمانی برای کرونا ازسوی محققان ایرانی و چینی معرفی شد، برخی از محققان با آن مخالفت کردند، اما حالا پس از گذشت چند روز از انتشار این خبر برخی از محققان دیگر کشورها این روش درمانی را تایید کرده اند. سازمان غذا و داروی آمریکا نیز به تازگی اعلام کرده که بیمارستانهای سراسر ایالات متحده میتوانند برای درمان بیماران مبتلا به ویروس کرونا، از «پلاسما» استفاده کنند.
اندرو کومو، فرماندار ایالت نیویورک، که کانون شیوع بیماری در ایالات متحده است، نیز اعلام کرده که "اجرای آزمایشی این روش در هفته جاری انجام میشود. "
او گفت: "آزمایشهایی انجام شده که نشان میدهد وقتی آنتیبادی به فردی تزریق میشود، همانندسازی کرده و سیستم ایمنی فرد را در مقابل بیماری تقویت میکند. "
آقای کومو گفت، این روش روی موارد بسیار وخیم آزمایش میشود.
به گزارش شبکه خبری انبیسی، چین نیز شروع به استفاده از پلاسما برای مداوای بیماران مبتلا به ویروس کرونا کرده است و نشانههایی از موثر واقع شدن این روش در درمان بیماری مشاهده کرده است.
در زمان شیوع بیماریهای سارس و ابولا نیز این روش برای کاهش نشانههای بیماری و تقلیل دوران بستری شدن در بیمارستان، مورد استفاده قرار گرفته است.
دکتر آرتورو کاسادوال، کارشناس بیماریهای عفونی در دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه جانز هاپکینز، به خبرگزاری اسوشیتدپرس گفته است "تا وقتی که این روش را انجام ندهیم، نخواهیم دانست، اما سابقه تاریخی آن ترغیبکننده است. "
تحت قوانین اضطراری سازمان غذا و داروی ایالات متحده، پزشکان برای انجام این روش بر بیمارانی که حالشان وخیم است، باید از آنان مجوز بگیرند، و این روش تنها بر کسانی اعمال میشود که در خطر مرگ قرار دارند.
بیانیه سازمان غذا و داروی آمریکا میگوید، با آن که روش استفاده از پلاسما در دوران نقاهت در درمان بیماریهای پیشین موثر واقع شده است، استفاده از آن در مورد ویروس کرونا هنوز باید قبل از آن که در سرتاسر کشور به اجرا درآید، از طریق آزمایشهای بیمارستانی مورد بررسی قرار گیرد.
۰