توصیه‌های مهم غذایی در ماه رمضان

توصیه‌های مهم غذایی در ماه رمضان

پلو‌های مخلوط با حبوبات، سبزیجات و گوشت بهترین انتخاب‌ها برای وعده سحری است و روزه داران از غذا‌های گوشتی کمتر استفاده کنند، زیرا گوشت نیاز بدن را به آب افزایش می‌دهد.

کد خبر : ۷۹۷۳۲
بازدید : ۱۱۳۰۲
بایدها ونبایدهای غذایی در ماه رمضان
برنامه ریزی برای داشتن یک تغذیه صحیح در ایام ماه مبارک رمضان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است تا هم بتوان با پرهیز از پُرخوری و آشفته خوری، آمادگی لازم را برای بهره گیری از برکات معنوی این ماه و توفیق انجام عبادات و مناجات داشت و هم با رعایت مقدار مصرف و تامین نیاز‌های غذایی در حد قابل قبول، از زیان‌های ناشی از کمبود غذایی در امان بود.
دکتر خدیجه رحمانی، متخصص تغذیه، استاد تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی و دکتر حمیده اخیانی، پزشک تغذیه در اینباره می‌گویند: روزه داران باید وعده افطاری خود را با یک غذای مایع و یک شیرینی طبیعی که بهترین گزینه‌ها شیر و خرما است آغاز کنند، اما اگر فردی نمی‌تواند شیر بخورد و یا نسبت به آن حساسیت دارد توصیه می‌شود یک لیوان آب جوشیده یا ولرم مصرف کند و به هیچ عنوان افطار خود را با آب خالی شروع نکند.

دکتر رحمانی خاطرنشان کرد: برای تامین انرژی موردنیاز بدن روزه داران در وعده افطار باید غذا‌هایی را میل کنند که در آن همه گروه‌های غذایی از قبیل: پروتئین‌ها، غلات، لبنیات وسبزیجات وجود داشته باشد و درحد امکان از مصرف غذا‌های پر چرب مانند غذای سرخ کردنی خودداری نمایند.

این متخصص تغذیه ابراز داشت: برای افراد روزه دار بهترین گزینه در وعده افطار استفاده از نان‌های سبوس دار، پنیر، تخم مرغ، عدسی، سبزیجات و کوکو‌هایی که با حداقل روغن پخته شده، می‌باشد.

وی توصیه کرد: سحری مناسب نیز باید از تمام گروه‌های مهم غذایی که شامل نان و غلات، شیر، گوشت و حبوبات، میوه‌ها و سبزیجات است، باشد و روزه داران به هیچ عنوان وعده سحری را حذف نکنند، زیرا در این وعده باید غذای کاملی میل شود تا نیاز انرژی بدن را در طول روز‌های بلند تامین شود.

دکتر رحمانی اظهار کرد:پلو‌های مخلوط با حبوبات، سبزیجات و گوشت بهترین انتخاب‌ها برای وعده سحری است و روزه داران از غذا‌های گوشتی کمتر استفاده کنند، زیرا گوشت نیاز بدن را به آب افزایش می‌دهد.

این عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی عنوان کرد: با توجه به طولانی بودن روز و گرمای هوا در وعده سحری باید از سبزیجات میوه ها، شیر و ماست کم چرب استفاده شود تا آب بدن را در طول روز تامین کنند و از قند‌های ساده، غذای چرب و پر هضم به شدت پرهیز کنند، زیرا با افت قند خون و سردرد‌های شدید در این ماه مبارک مواجه می‌شوند.

وی اظهار کرد: افراد روزه دار از خوردن ترشی یا غذا‌های پرنمک و پرادویه پرهیز کنیدزیرا خوردن نمک زیاد، نیاز بدن به آب را تشدید می‌کند. دکتر رحمانی بیان کرد: گنجاندن گروه غذایی غلات از اهمیت زیادی برای تغذیه روزه داران برخوردار است، زیرا پروتئین بیشتر بدن از گوشت و غلات تامین می‌شود.

این متخصص تصریح کرد: یکی از شایع‌ترین بیماری‌های افراد روزدار دیابت و فشارخون است. اکثر انواع دیابت، نوع یک و دو می‌باشد. در این بیماری میزان قند خون فرد بالاتر از حد معمول است و تغذیه در آن نقش مهمی دارد؛ بنابراین اگر فرد مبتلا به دیابت بخواهد روزه بگیرد بهتر است تحت نظر پزشک معالج خود و با در نظر داشتن توصیه‌های لازم، اقدام به روزه داری کند.

وی ابراز کرد: افراد دیابتی که در ماه مبارک روزه می‌گیرند، مصرف مایعات کافیبرای شان از اهمیت زیادی برخوردار است که باید در فاصله بین افطار و سحر مصرف شود.

این متخصص تغذیه افزود: مهم‌ترین نکته در خصوص دیابتی‌ها را پیشگیری از بروز عوارض عروقی ناشی از بیماری و کنترل قند خون است بدین خاطرتوصیه می‌شود این افراد از قبل از شروع ماه رمضان قند، فشار و چربی خون خود را کنترل کنند و سپس با صلاحدید پزشک روزه بگیرند.

دکتر رحمانی بیان کرد: افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ که تحت درمان با انسولین هستند بهتر است روزه نگیرند. روزه داری به افرادی که دچار نوسانات قند خون و افرادی که دچار عوارض دیابت مانند نارسایی کلیه، مشکلات بینایی و ... هستند و همچنین خانم‌های باردار دیابتی توصیه نمی‌شود.

این عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی ابراز داشت: بهترین افطاری برای دیابتی‌ها مانند وعده صبحانه و شامل نان سبوس دار، مواد غذایی پروتئین دار مانند پنیر، تخم مرغ یا عدسی و لبنیات مانند شیر است. وی عنوان کرد: دیابتی‌ها باید در طول ماه رمضان به طور مرتب و به ویژه قبل از افطار، دو ساعت بعد از افطار و همچنین قبل از سحری قند خونشان را کنترل کنند و اگر دچار افزایش قند خون (بالای ۳۰۰ میلی گرم در دسی لیتر) شده باشند باید از روزه داری خودداری کنند.

دکتر رحمانی بیان کرد: افراد مبتلا به دیابت در هر ساعتی از روز که با علائمی مانند ضعف و بی حالی، تپش قلب، لرزش دست و پا، تاری دید، عرق سرد؛ سرگیجه، گرسنگی شدید و ... مواجه شوند باید روزه‌ی خود را افطار کنند، زیرا این علائم مربوط به افت قند خون بوده و ممکن است فرد را دچار کما و عوارض شدید کند.

این متخصص افزود: در صورتی که در ساعات اولیه روز قند خون افراد دیابتی به زیر ٧٠ و در ساعات بعدی به زیر ۶٠ برسد باید روزه شکسته شود. وی بیان کرد: مهمترین نکته در تغذیه دیابتی‌های روزه دار، پرهیز از پرخوری و وعده‌های سنگین است و از مصرف کربوهیدرات‌های ساده مانند انواع شیرینی جات نیز باید خودداری کنند.

دکتر رحمانی عنوان کرد که دیابتی‌ها حتماً باید سحری میل کنند و بین دو وعده حتماً یک میان وعده سبک داشته باشند و مصرف مایعات کافی برای این افراد از اهمیت بالایی برخوردار است که باید در فاصله بین افطار و سحر مصرف شود.
دیابتی‌ها مجاز به مصرف دو واحد میوه با تنوع در فواصل مناسب هستند. دکتر رحمانی اظهار کرد: الگوی غذایی دیابتی‌های روزه دار به طور کلی باید از چهار گروه اصلی یعنی لبنیات، گوشت‌های سبک، سبزیجات (سبزیجات خام برای افطار مانند نان و پنیر و سبزیجات تازه و سبزیجات پخته شده برای سحری) و کربوهیدرات‌های کمپلکس مانند نان‌های سبوس دار و غلات باشد.

این متخصص در مورد روزه داری در افراد مبتلا به پرفشاری خون نیز گفت: اگر افراد مبتلا به فشارخون که تحت درمان با قرص هستند قصد روزه داری داشته باشند حتما باید با نظر پزشک متخصص اقدام کنند.

وی با بیان این نکته که" تغذیه و ورزش دو عامل بسیار مهم در کنترل فشار خون و پیشگیری از ابتلا به این بیماری است"، ابراز داشت: حتی افراد مبتلا به فشارخون بالا نیز با رعایت اصول تغذیه‌ای درست و ورزش منظم بهبود می‌یابند و افرادی که دچار افزایش وزن هستند با کاهش وزن کمک زیادی به کنترل فشار خونشان می‌کنند.

دکتر رحمانی در خصوص تاثیر کاهش وزن در کنترل فشار خون می‌گوید: اگر افراد دچار افزایش وزن بتوانند به طور متوسط ۷ کیلوگرم از وزن خود را کاهش دهند فشار خون سیستولیک آن‌ها حدود سه دهم یعنی ۳۵ میلی متر و فشار خون دیاستولیک شان ۱۵ میلی متر کاهش خواهد یافت.
بایدها ونبایدهای غذایی در ماه رمضان

این عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی خاطرنشان کرد: روزه داری در افراد مبتلا به فشارخون به میزان قرص‌های مصرفی شان بستگی دارد. اگر این افراد صرفا یک عدد قرص مصرف می‌کنند می‌توانند روزه داری کرده و قرص مورد نظر را در فاصله افطار تا سحر مصرف کنند. اما اگر قرص آن‌ها بیش از یک عدد و در فاصله زمانی مشخصی مثلا دوازده ساعته باشد باید با نظر و صلاحدید پزشک اقدام به روزه داری کنند.
وی با توجه به ساعات طولانی روزه داری روزه گرفتن را برای افرادی که باید در فواصل زمانی دوازده ساعت قرص فشارخونشان را مصرف کنند، توصیه نمی‌کند و روی صلاحدید پزشک معالج تاکید زیادی دارد.

این متخصص گفت: افراد مبتلا به فشارخونی در ماه رمضان جهت روزه داری حتما باید تحت نظر متخصص تغذیه بوده و برنامه غذایی شان را متناسب با شرایط سلامتی شان تنظیم کنند تا مشکلی از نظر دریافت کالری و تنظیم فشار خون به وجود نیاید.

> افراد سالم می‌توانندمانند سال‌های گذشته در این ماه رمضان نیز روزه بگیرند
دکتر اخیانی نیز در ادامه بیان کرد: هیچ مطالعه‌ای در مورد روزه داری و خطر ابتلا به کووید ۱۹ انجام نشده است. افراد سالم می‌توانندمانند سال‌های گذشته در این ماه رمضان نیز روزه بگیرند، در حالی که بیماران مبتلا به کووید ۱۹ ممکن است مشابه هر بیماری دیگری با مشورت پزشک برای روزه نگرفتن خود، مجوز دینی داشته باشند.
این پزشک تغذیه خاطرنشان کرد: تغذیه مناسب و رساندن کافی مایعات به بدن در ماه رمضان بسیار مهم است. افراد باید هر روز، انواع غذا‌های تازه و غیر فرآوری شده را بخورند و آب فراوان نیز بنوشند. وی ابراز داشت: مصرف دخانیات تحت هیچ شرایطی به ویژه در ماه رمضان و همه گیری کووید -۱۹ توصیه نمی‌شود.
افرادی که به طور مرتب سیگارمصرف می‌کنند ممکن است دچار بیماری‌های ریوی یا کاهش ظرفیت ریه‌ها باشند که خطر ابتلا به بیماری شدید کووید -۱۹ را به شدت افزایش‌ می‌دهد. دکتر اخیانی بیان کرد: در ماه مبارک رمضان باید برخی اصول بهداشتی را افراد رعایت نمایند که عبارتند از: اینکه بین افطار و سحر باید میزان کافی مایعات مصرف شود، از خوردن غذا‌های پرادویه و سرخ شده پرهیز کنید، در وعده‌های غذایی ازسبزیجات میل کنید، قبل از خواب و بعد از سحر مسواک بزنید، سیگارنکشید، از مصرف زیاد قند و شیرینی جات بپرهیزید.

این پزشک تغذیه ادامه داد: در این ماه مبارک باید روزه داران از ۵ گروه اصلی غذایی (لبنیات، غلات، میوه ها، سبزیجات، میوه‌ها و پروتئین ها) استفاده کنند، به جای زولبیا و بامیه از کشمش و خرما استفاده کنند، کافئین باعث دفع آب از طریق ادرار می‌شود لذا در این ماه باید از مصرف نوشیدنی‌های حاوی کافئین خودداری کرد. وی بیان کرد: هنگام سیگار کشیدن، انگشتان دست (احتمالا سیگار‌های آلوده) با لب‌ها تماس پیدا می‌کنند، که احتمال ورود ویروس به سیتم تنفسی را افزایش می‌دهد.

دکتر اخیانی ابراز داشت: در هنگام استفاده از قلیان، به احتمال زیاد قسمتی که در دهان قرار می‌گیرد و شلنگ قلیان به اشتراک گذاشته‌ می‌شوند، که این کار نیز انتقال ویروس را تسهیل می‌کند. این پزشک تغذیه عنوان کرد: با وجود شکل متفاوت اعمال عبادی امسال مهم این است که به افراد معتقد اطمینان دهید که هنوز هم می‌توانند با رعایت فاصله فیزیکی مناسب، تفکر و تامل کنند، خود را اصلاح کنند، دعا بخوانند، از اموال خود به افراد نیازمند ببخشند و به آن‌ها رسیدگی نمایند.
وی در پایان گفت:: باید از اینکه خانواده، دوستان و بزرگتر‌ها فاصله فیزیکی رعایت می‌کنند، اطمینان پیدا کنیم. تشویق به انجام کار‌های جایگزین و استفاده از ابزار دیجیتال برای تعامل بسیار مهم است. دعا‌های مخصوص بیماران در کنار پیام‌های امیدبخش و آرامبخش روش‌هایی برای ارج نهادن به آداب ماه مبارک رمضان، ضمن حفظ سلامت عمومی است.
بایدها ونبایدهای غذایی در ماه رمضان

توصیه‌های تغذیه‌ای برای روزه اولی‌ها
هر فردی بسته به توان، استقامت و میزان تحملی که از خود سراغ دارد خود را برای ماه مبارک رمضان مهیا می‌کند. در این میان بسیاری از نوجوانان امسال برای اولین بار روزه داری ماه مبارک رمضان را تجربه می‌کنند. به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، روزه گرفتن روزه اولی‌ها و کودکان شاید برای خانواده‌ها نگران کننده باشد که با انجام توصیه‌های متخصصان تغذیه می‌توانند سلامت و سیستم ایمنی بدن خود را حفظ کنند.
پیام فرح بخش متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: نوجوانانی که به سن تکلیف رسیده اند و توانایی روزه گرفتن دارند، باید تمام گروه‌های غذایی را در وعده افطار و سحر لحاظ کنند تا ویتامین و املاح کافی برای تقویت سیستم ایمنی بدن دریافت شود؛ نوجوانان عادت به مصرف مواد غذایی با ارزش بسیار کم دارند و این مواد فقط حجم معده را افزایش می‌دهند که توصیه می‌کنیم از مصرف این مواد به خصوص در ماه مبارک رمضان صرف نظر کنند.
او در ادامه افزود: مصرف چیپس، پفک و تخمه‌های شور را در این ماه به هیج عنوان توصیه نمی‌کنیم و باید از مواد غذایی با ارزش بالا استفاده شود تا سیستم ایمنی بدن ضعیف نشود.

توصیه می‌شود برای تقویت سیستم ایمنی به موارد کلی زیر توجه کنید:
| نوشیدن ۸ تا ۱۰ لیوان آب و مایعات بین افطار تا سحر
|پرهیز از غذا‌های کم ارزش مانند: فست فودها، زولبیا و بامیه

| مصرف آجیل و خشکبار بدون نمک
|مصرف مواد غذایی غنی از پروتئین مثل تخم مرغ

| نوشیدن شیر بادام و شیر پسته برای تامین نیاز بدن نوجوانان
|مصرف حریره چهار مغز برای نوجوانان کم اشتها

|توجه به منابع غنی از کلسیم برای استخوان سازی
| مصرف مکمل ویتامین و املاح با نظر پزشک

| خوردن میوه و سبزی‌های آبدار به مقدار کافی
|خوابیدن حداقل ۸ ساعت در شبانه روز
|مهمترین توصیه سحری خوردن و عدم حذف وعده‌های افطار و سحری است.

در ماه مبارک رمضان شام چه بخوریم و بیاشامیم؟
کارشناس تغذیه وزارت بهداشت، گفت: شام به عنوان یکی از وعده‌های غذایی مهم در روزه داری، باید مورد توجه قرار بگیرد.
پریسا ترابی در گفتگو با مهر افزود: بهتر است هموطنان روزه دار یک ساعت پس از افطار بسیار ساده و سبک، شام بخورند. این کارشناس تغذیه با اشاره به اهمیت شام در ایام روزه داری، گفت: در وعده شام می‌توان از گروه گوشت، مرغ یا ماهی، حبوبات یا برنج، به شکل پلو و خورش، کوکوها، کتلت کم روغن، خوراک‌های مختلف با نان سبوس دار همراه با سبزی و سالاد، ماست و یا دوغ استفاده کرد.
این کارشناس تغذیه وزارت بهداشت، تاکید کرد: غذایی که در وعده شام می‌خورید، باید کم چرب و کم نمک باشد. وی افزود: پس از شام و قبل از خواب، مصرف میوه برای سیستم ایمنی و جبران کم آبی بدن توصیه می‌شود.
این کارشناس تغذیه وزارت بهداشت، برای جلوگیری از عطش در ساعات روزه داری، گفت: در وعده شام به جای نوشیدنی‌های گازدار و آب میوه‌های صنعتی، بهتر است از آب آشامیدنی سالم، دوغ، نوشیدنی‌های سنتی و شربت‌های خانگی استفاده کرد. همچنین در ادامه مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی درباره نوشیدنی‌های گیاهی مناسب ماه مبارک رمضان نیز گفت: برای رفع عطش و تشنگی می‌توان تخم شربتی و خاکشیر را به نسبت مساوی مخلوط کرده و دو ساعت مانده به افطار در آب گرم خیسانده و مقداری آبلیموی طبیعی و گلاب به آن اضافه کرده و می‌توان آن را با عسل شیرین کرد، البته برای افرادی که قند خون ندارند، ولی افرادی که قند خون دارند، این نوشیدنی را بدون شیرین کردن باید مصرف کنند.
به گزارش ایسنا، محسن پویان ادامه داد: برای رفع کم آبی و غلظت خون دانه خارمریم، دانه اسفرزه، مقداری گشنیز و تباشیر قلم را با هم مخلوط کرده و به صورت چای یا دمنوش تهیه کرده و بعد از خوردن سحری مصرف شود. پویان افزود: بهتر است در تهیه دمنوش‌ها موارد زیر مورد توجه قرار گیرد، گل و برگ به صورت دم کرده و یا دمنوش مانند چای، پوست گیاه و اندام‌هایی که نسبتا سفت هستند، ۳ تا ۵ دقیقه جوشانده شود و بعد از ۲۰ دقیقه صاف شود.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی افزود: ساقه و ریشه گیاهان را ۱۵ تا ۲۰ دقیقه می‌جوشانیم و بعد از ۲۰ دقیقه آن را صاف کرده و مصرف می‌کنیم. مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی یادآور شد: روزه‌داران می‌توانند از مخلوط ختمی خبازی و گل بنفشه برای خشکی دهان و از اسطوخودوس، بابونه شیرازی، گل گاو زبان و سنبل‌الطیب برای رفع سردرد در ماه مبارک رمضان استفاده کنند.
پیشگیری از خشک شدن گلو در ایام کرونایی رمضان
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: «اصولا در ایام روزه داری و در ماه مبارک رمضان رعایت اصول تغذیه صحیح نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت ما دارد به ویژه در ایام ماه مبارک رمضان باید اصول تغذیه صحیح یعنی مصرف متعادل از همه گروه‌های غذایی در وعده سحر و افطار و خودداری از مصرف بی رویه شیرینی و چربی و نمک در ایام روزه داری رعایت شود.»

دکتر زهرا عبداللهی به گزارش سلامت نیوز در ادامه گفت: «برای مقابله با کرونا نوع غذایی که می‌خوریم نقش بسیار مهمی دارد. غذا‌های چرب، سرخ شده، پرروغن و پر نمک نیز باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌شود بنابراین در وعده سحر نکاتی که باید رعایت شود در درجه اول مصرف کافی سبزیجات و سالاد‌ها است به این علت که حاوی آب هستند و در طول روز از خشکی دهان و گلو و کم آب شدن بدن پیشگیری می‌کند.
یکی از عوامل زمینه ساز برای فعالیت ویروس کرونا خشکی گلو است اگر در کنار غذا‌ها سبزی و سالاد باشد کمک به پیشگیری از خشک شدن گلو می‌کند. همچنین مصرف سالاد و سبزیجات ویتامین‌های A. و C. مورد نیاز بدن برای تقویت سیستم ایمنی بدن را تامین می‌کند.» وی افزود:

«بنابراین یک توصیه مصرف سبزی و سالاد در کنار غذای سحری است نوشیدنی‌های شیرین برای سحر توصیه نمی‌شود برای اینکه احساس تشنگی را در طول روز تشدید می‌کنند. غذا‌های چرب و سرخ شده و پر ادویه مناسب نیستند، چون احساس تشنگی و خشکی گلو را بیشتر می‌کنند.
بایدها ونبایدهای غذایی در ماه رمضان
یکی از اشکالات خوردن غذا‌های شیرین در سحر این است که در طول روز قند بدن افت می‌کند.» وی گفت: «در وعده افطار مهم است مایعات گرم و مواد قندی مثل خرما برای برگشتن قند خون به حالت عادی و یک غذای ساده و سبک استفاده شود.
درنهایت رعایت اصول تغذیه صحیح یعنی کاهش مصرف نمک و قند و چربی و مصرف سبزیجات و مایعات و آب به تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از کرونا کمک می‌کند و برای حفظ عملکرد طبیعی دستگاه‌های بدن نقش مهمی دارد.»
وی در پاسخ به اینکه با توجه به اینکه سیستم ایمنی بدن باید برای مقابله با کرونا بالا باشد آیا باید گیاهخواری کرد یا از پروتئین‌ها بیشتر استفاده کرد، گفت: «اصولا در بحث تغذیه یک توصیه کلی مورد تاکید است اینکه باید تعادل و تنوع را در برنامه غذایی روزانه مان رعایت کنیم اگر می‌گوییم ۶ گروه اصلی غذایی داریم باید در برنامه غذایی روزانه به طور کافی گنجانده شوند.»

توصیه‌های دارویی ماه رمضان به بیماران
مدیر مجموعه مدد دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: در ماه رمضان تغییرات بسیار زیادی در بدن رخ می‌دهد که این امر می‌تواند وضعیت بیماری و دارو درمانی افراد را تحت تاثیر قرار دهد. به گزارش مهر، مهران ولایی افزود: بنابراین بیمارانی که مجاز به روزه داری هستند و همزمان به مصرف دارو‌ها نیاز دارند باید توصیه‌هایی را رعایت کنند و پیش از اقدام به روزه داری با پزشک معالج خود در خصوص اقدام به روزه داری و همچنین نحوه مصرف داروها، مشورت کنند.
وی گفت: در فاصله بین افطار تا سحر باید به میزان کافی آب و مایعات مصرف کرد. این اقدام ضمن تامین نیاز بدن روزه داران به مایعات، شرایط لازم را برای دفع مناسب دارو‌ها و متابولیت‌های آن‌ها از بدن فراهم خواهد کرد. ولایی تاکید کرد: عدم رعایت این اصول می‌تواند منجر به عدم کارایی دارو، عدم دستیابی به اثرات درمانی، بروز اثرات جانبی و تشدید بیماری شود.
وی ادامه داد: بیمارانی که انسولین مصرف می‌کنند، توصیه می‌شود تا قبل از اقدام به روزه داری با پزشک معالج خود حتماً مشورت کنند. نیاز به تنظیم و کنترل مرتب قند خون برای همه مبتلایان به دیابت بسیار اهمیت دارد. ولایی گفت: بیمار و خانواده فرد مبتلا به دیابت باید در رابطه با خطرات احتمالی تهدید کننده در ایام روزه داری مورد مشاوره قرار گیرند و همچنین در مورد علائم افزایش و کاهش قند خون، اندازه گیری قند خون، تنظیم وعده‌های غذایی، فعالیت بدنی و مصرف دارو‌ها در ماه مبارک آموزش لازم را دریافت کنند.
به علاوه روش درمان و اقدامات لازم در صورت بروز مشکل به همراه بیمار آموزش داده شود. وی افزود: با توجه به اهمیت زیاد خطر تغییر دوز دارو در بیماران انسدادی ریوی (COPD) و صرع در ایام روزه داری، پزشکان و داروسازان باید به این بیماران در رابطه با قطع دارو و بازگشت حملات تشنجی در مبتلایان به صرع، مشاوره دقیق بدهند. همچنین باید توصیه‌های لازم به بیماران مبتلا به آسم که با قطع دارو‌های استنشاقی و افشانه‌های تنفسی دچار حملات آسمی می‌شوند، ارائه شود.
ولایی، درباره دارو‌های با خاصیت ادرارآور (مُدِر) گفت: بیماران برای جلوگیری از دست رفتن آب بدن باید با نظر و مشورت پزشک معالج اقدام به کاهش دوز این دارو‌ها کنند. جهت درمان برخی عفونت‌ها در فرد روزه دار، پزشک معالج می‌تواند اقدام به تجویز آنتی بیوتیک‌هایی کند که به جای چند بار مصرف طی روز، یک یا دو بار در روز مصرف شود.
وی افزود: برخی دارو‌ها در تداخل با غذا می‌تواند موجب کاهش، افزایش یا تاخیر در رسیدن دارو به غلظت مناسب آن در خون شود، بنابراین درباره این دارو‌ها نیز مشورت با داروساز، امری ضروری و مفید است.

توصیه‌های غذایی به روزه داران ایام کرونا
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشورگفت: با توجه به مطالعات مبتنی بر شواهد متخصصان علوم پزشکی همگی معتقدند که نخوردن غذا به طور متناوب مانند روزه داری اسلام نه تنها عارضه‌ای در افراد سالم ایجاد نمی‌کند، بلکه سبب تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش واکنش‌های التهابی می‌شود.
جلال الدین میرزای رزاز افزود: توجه به اینکه جمع کثیری از هموطنان هنوز در قرنطینه‌های خانگی به سر می‌برند شاید از این جهت که ساعات بیشتری را به استراحت می‌پردازند بتوانند توفیق بیشتری در کسب معنویت و نیز فواید روزه داری ببرند و عملاً چیزی که به نظرشان تهدید بوده را به فرصت تبدیل نمایند.
وی خاطرنشان کرد: رمضان فرصتی را فراهم می‌نماید که بتوان عادات غلط تغذیه‌ای که در قرنطینه‌های خانگی ایجاد شده بود را اصلاح نموده و با رعایت تنظیم انرژی دریافتی و میزان کالری مصرفی اضافه وزن‌های ایجاد شده و مشکلاتی نظیر کبد چرب، فشار خون، چربی بالای خون و تنظیم قند را کنترل نمود.
وی به کسانی که به کرونا مبتلا شده بودند و حدود ۵ درصد و بیشتر وزن خود را در این بیماری از دست داده‌اند توصیه کرد تا بازگشت وزن به شرایط قبل از بیماری نباید روزه بگیرند. وی تصریح کرد: افراد با بیماری‌های زمینه‌ای حاد یا مزمن مواجه هستند که دارو دریافت می‌کنند نیز نباید روزه بگیرند؛ و افراد بالای ۶۵ سال نیز با مشورت پزشک در خصوص روزه داری باید تصمیم بگیرند.
وی با اشاره به نقش تغذیه در پیشگیری از ابتلاء به کووید ۱۹، گفت: توصیه ما به همه روزه داران، رعایت تنوع و تعادل در برنامه غذایی و استفاده از همه ۵ گروه غذایی شامل گروه نان و غلات با تاکید بر غلات و نان‌های سبوس دار، انواع جوانه‌ها گروه میوه‌ها با تاکید بر مصرف انواع مختلف میوه‌ها، گروه سبزی‌ها با تاکید بر مصرف انواع آن‌ها با رنگ‌های متفاوت و به ویژه خانواده کلم، گروه گوشت‌ها با تاکید بر تخم مرغ، مرغ، ماهی، حبوبات و مغز‌ها گروه شیر و لبنیات با تاکید بر مصرف لبنیات کم چرب در فاصله افطار تا سحر ضروری است.
وی توصیه کرد: مصرف غذا باید به صورت کاملاً پخته باشد. به خصوص در مورد گوشت‌هاو تخم مرغ که کاملاً و به خوبی پخته و طبخ شده باشد. وی گفت: سبزیجات به دلیل داشتن اسیدفولیک و ویتامین سی و پیش ساز ویتامین A. به تقویت سیستم ایمنی کمک می‌کنند بنابراین تمام سبزیجات زرد، قرمز، نارنجی و سبز رنگ را حتماً به صورت کاملاً شسته و ضدعفونی شده در برنامه غذایی خود قرار دهید مصرف انواع مرکبات حاوی ویتامین C. هستند که نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی دارند.
منبع: روزنامه آفتاب یزد
۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید