رو در رو با کرونا، با ماسک یا بدون ماسک؟

رو در رو با کرونا، با ماسک یا بدون ماسک؟

متاسفانه گستره بیماری زیاد شده و ویروس به اصطلاح وحشی‌تر از قبل در جامعه حرکت می‌کند، بنابراین با توجه به زیاد شدن تعداد افراد مبتلا به ویروس، باید پروتکل‌های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی با دقت و جدیت بیشتری دنبال شود.

کد خبر : ۸۲۱۳۴
بازدید : ۶۱۶۷
رو در رو با کرونا، با ماسک یا بدون ماسک؟
بیش از چهار ماه از ورود میهمان ناخوانده‌ای به نام کرونا به کشورمان می‌گذرد. در این مدت توصیه‌ها و راهکار‌های زیادی برای پیشگیری از ابتلا به این ویروس و مقابله با آن مطرح شد، اما یکه تازی کرونا در جامعه همچنان ادامه دارد.

از امروز (یکشنبه_۱۵تیر) با تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا استفاده از ماسک در مکان‌های سرپوشیده جمعی در کشور اجباری شد. اگرچه تا پیش از این هم بر استفاده از ماسک تاکید می‌شد، اما باتوجه به اجباری نبودن آن، هنوز عده‌ای از مردم به دلایل مختلف، حتی در محیط‌های عمومی مثل مترو و اتوبوس و بانک هم از ماسک استفاده نمی‌کردند.

آخرین تحقیقات و پژوهش‌های جهانی، اما نشان می‌دهد استفاده از ماسک یکی از مهمترین راه‌های خود محافظتی در برابر ویروسی است که این روز‌ها بسیاری را مبتلا کرده و باعث مرگ و میر زیادی در نقاط مختلف دنیا شده است.

شهرام عکاسی است و حداقل روزی دو بار از ماسک استفاده می‌کند. او با انتقاد از افزایش قیمت ماسک می‌گوید: من روزی ۶ هزار تومان برای خرید ماسک هزینه می‌کنم، حالا اگر ۲ نفر دیگر از اعضای خانواده ام هم بخواهند از ماسک استفاده کنند باید روزی ۱۸ هزار تومان هزینه کنم، اما مگر در این شرایط چقدر درآمد دارم که بخواهم مرتب برای خرید ماسک هزینه کنم؟! آن هم ماسکی که قبلا ۵۰۰ تومان بوده است!

او اضافه می‌کند: حالا که همه مردم نیاز به ماسک دارند و استفاده از ماسک اجباری شده باید نگران باشیم قیمت ماسک از این هم بیشتر شود، درحالی که کیفیت ماسک‌ها هم تعریفی ندارد و باوجود اینکه اعلام کرده اند در تولید ماسک خودکفا شده ایم، اما حتی کش و پارچه و چسبی که در ماسک‌ها استفاده شده بی کیفیت‌تر از قبل شده است.

الهه کارمند یک شرکت خصوصی است و استفاده از ماسک در شرکت آن‌ها هم اجباری شده و در این رابطه توضیح می‌دهد: وقتی اعلام کردند استفاده از ماسک اجباری است، همکارانم گفتند شرکت باید ماسک بخرد تا ما استفاده کنیم، چون با این وضع درآمد‌ها و تاخیر در پرداخت حقوق‌ها عملا نمی‌توانیم هر روز برای خرید ماسک هزینه کنیم.

این خانم ۲۸ ساله می‌گوید: درست است که نسبت به روز‌های اول شیوع ویروس کرونا، دسترسی به ماسک خیلی بهتر است و هر داروخانه‌ای حداقل چند مدل ماسک دارد، اما از آن طرف قیمت ماسک هم زیاد شده است.
چند روز قبل داروخانه به من ماسک فیلتردار قابل شستشو پیشنهاد کرد و گفت: درست است که ۲۰ هزار تومان هزینه می‌کنی، اما می‌توانی بار‌ها از ماسک استفاده کنی. اگرچه معلوم نیست از همین ماسک هم چندبار بشود استفاده کرد، چون اگر پاره و یا سوراخ شود دیگر فایده‌ای ندارد.

نفیسه مادر ۳۸ ساله‌ای است که بهترین راهکار را استفاده از ماسک پارچه‌ای می‌داند و می‌گوید: من از ماسک پارچه‌ای استفاده می‌کنم و طوری آن را شستشو و ضدعفونی می‌کنم که از آلوده نبودن آن مطمئنم. حتی برای مشکلی که با کش‌های پشت گوش ماسک داشتم را با دوختن چهار بند حل کردم و حالا از زیر روسری یا مقنعه، این بند‌ها را گره می‌زنم و خیلی راحت بدون اینکه نیازی داشته باشم به ماسک دست بزنم و یا آن را جا به جا کنم، روی صورتم ثابت می‌ماند.

خانم حسینی هم می‌گوید در این مدت برای خودش و همسرش در خانه ماسک پارچه‌ای دوخته و اضافه می‌کند: به خاطر اینکه از ما سنی گذشته و شوهرم هم بازنشسته است، سعی کردیم رفت و آمدهایمان را کم کنیم و در محیط‌های عمومی کمتر برویم، ولی برای کار‌هایی مثل خرید که ضروری است از ماسک‌های دست ساز استفاده می‌کنم که خودم با پارچه نخی مناسب و کش‌های به اندازه دوخته ام و بعد از هربار استفاده هم ماسک‌ها را شسته، زیر نور آفتاب خشک و دوباره استفاده می‌کنیم.

استفاده از ماسک، بهترین راهکار خود مراقبتی
دکتر کمال حیدری، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و رییس مرکز بهداشت استان می‌گوید: با گذشت حدود ۴ ماه از اپیدمی کرونا بسیاری از افراد در جامعه با این ویروس درگیر شده اند. از طرف دیگر با توجه به سیاستی که دولت برای کاهش خسارت اقتصادی و اجتماعی و بازگشایی فعالیت‌ها داشته، میزان تردد‌ها و مواجهه افراد در جامعه بیشتر و فاصله اجتماعی کمرنگ‌تر شده و حتی متاسفانه می‌بینیم که در بسیاری از موارد پروتکل‌های بهداشتی نادیده گرفته می‌شود.

وی مهمترین راه پیشگیری از ویروس کرونا را خود مراقبتی دانسته و می‌افزاید: بهترین راه خود مراقبتی هم استفاده از ماسک است، چراکه این ویروس از طریق ذرات تنفسی انتقال پیدا می‌کند و هنگام سرفه، عطسه و صحبت کردن به صورت ذرات ریز در هوا پخش می‌شود و به دلیل قدرت بالای سرایت ویروس، به راحتی به افراد دیگری که در فاصله کمتر از دو متری قرار دارند منتقل می‌شود.

رییس مرکز بهداشت استان اضافه می‌کند: هم اکنون باتوجه به اینکه گستره بیماری زیاد است و خیلی از افراد ممکن است ناقل ویروس کرونا باشند، بهترین توصیه این است که همه از ماسک استفاده کنند، در این صورت ناخواسته باعث انتشار ویروس در جامعه نخواهند شد و در مواجهه با افرادی که ممکن است ناقل ویروس باشند هم ایمنی بیشتری خواهند داشت.
رو در رو با کرونا، با ماسک یا بدون ماسک؟

به فکر محافظت از خود و دیگران باشیم
وی به بالا رفتن سریع آمار موارد سرپایی و بستری کرونا در استان اصفهان اشاره و خاطرنشان می‌کند: اگر پروتکل‌های بهداشتی و فاصله اجتماعی را رعایت نکنیم نمی‌توانیم شرایط موجود را مدیریت کرده و شیوع ویروس در جامعه را کنترل کنیم، بنابراین باید کرونا را جدی‌تر بگیریم و تک تک شهروندان به فکر محافظت از خودشان و دیگران باشند.

دکتر حیدری اضافه می‌کند در محیط‌های سربسته و مکان‌هایی که افراد تجمع می‌کنند بعد از ۱۵ دقیقه احتمال خطر بالا می‌رود، به همین خاطر استفاده از ماسک در این محیط‌ها می‌تواند در کاهش میزان خطر بسیار موثر باشد، همچنین در محیط‌های رو باز نیز احتمال خطر وجود دارد و بهتر است افراد با استفاده از ماسک، ریسک ابتلا و یا انتقال کرونا را کاهش دهند.

وی با اشاره به اینکه امروز تحقیقات ثابت کرده استفاده از ماسک خطر ابتلا و یا انتقال ویروس کرونا را کاهش می‌دهد، می‌افزاید: اگر دو طرف ماسک بزنند احتمال انتقال ویروس به یک و نیم درصد می‌رسد، بنابراین ماسک با جلوگیری از پرتاب ذره‌های تنفسی در هوا تاثیر زیادی در قطع زنجیره انتقال ویروس دارد، اما اینکه جنس ماسک چیست، یک بحث فرعی است.

از ماسک‌های پارچه‌ای و قابل شست و شو استفاده کنید
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه استفاده روزانه از ماسک قطعا به شهروندان هزینه‌ای تحمیل می‌کند، می‌گوید: ماسک‌های یک بار مصرف تا دو ساعت مفید است، درحالی که ماسک پارچه‌ای را می‌توان بار‌ها شست و استفاده کرد، حتی می‌توان این ماسک‌ها را در خانه درست کرد.

وی ادامه داد: ماسک پارچه‌ای را می‌توان تا زمانی که سالم است استفاده کرد، به طوری که شخص می‌تواند از صبح تا ظهر از ماسک استفاده کرده و بعد آن را با مواد شوینده بشوید و دوباره استفاده کند که با همین شست و شو ماسک ضدعفونی می‌شود. اگرچه همین شست و شو کفایت می‌کند، اما اگر بعد از شست و شو، اتوکشی هم کند کاملا استریل می‌شود و می‌توان دوباره از آن استفاده کرد.

حیدری به شهروندان پیشنهاد می‌کند علاوه بر ماسکی که استفاده می‌کنند یک ماسک دیگر هم همراه داشته باشند تا اگر احتمال دادند ماسک شان آلوده شد بتوانند تعویض کنند و بعد با شست و شو و خشک کردن ماسک پارچه ای، دوباره از آن استفاده کنند.
حتی می‌توانند بین دو لایه ماسک پارچه‌ای را باز گذاشته و یک دستمال کاغذی بین آن قرار دهند، در این صورت می‌توانند دستمال کاغذی را تعویض کرده و از محافظت ماسک و جلوگیری از پخش ذرات تنفسی و یا ورود به دهان و بینی بیشتر مطمئن باشند.

رییس مرکز بهداشت استان اصفهان با بیان اینکه استفاده از ماسک‌های N. ۹۵ برای پرسنل بهداشتی و درمانی و افراد درگیر با بیمار مبتلا به کووید۱۹ است، تاکید می‌کند که استفاده از این ماسک‌ها برای افراد عادی ضرورتی ندارد.

وی با اشاره به الزامی شدن استفاده از ماسک از ۱۵ تیرماه در مکان‌های سرپوشیده جمعی، پیشنهاد می‌کند: استفاده از ماسک در محیط‌های عمومی مثل اتوبوس و مترو اجباری است، اما ممکن است برخی افراد فراموش کرده باشند و یا فرهنگ استفاده از ماسک هنوز جا نیفتاده باشد، در این شرایط باید حتما در ایستگاه‌ها شرایط فروش ماسک ارزان قیمت فراهم شود تا مردم دسترسی به ماسک داشته باشند، به ویژه ماسک پارچه‌ای که با شست و شو و ضدعفوی می‌توان دوباره از آن استفاده کرد.

همه باید در قبال سلامت همدیگر احساس مسئولیت کنند
حیدری با اشاره به اینکه استراتژی کشور الزامی شدن استفاده از ماسک در محیط‌های پرتجمع است، می‌گوید: ادارات، دستگاه‌ها و نهاد‌های مختلف نیز باید در ورودی ساختمان خود میز خدمت قرار داده و از ورود افراد بدون ماسک جلوگیری کرده و اگر می‌توانند ماسک برای مراجعان پیش بینی کنند.
علاوه بر ادارات و دستگاه‌ها مردم هم باید نسبت به این موضوع حساس باشند و در مقابل سلامت یکدیگر احساس مسئولیت کنند، چراکه لازمه این کار مشارکت و دلسوزی همه اقشار جامعه است و نمی‌شود فقط با شعار از آن گذر کنیم.

اشتباهاتی که در استفاده از ماسک مرتکب می‌شویم
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در مورد اشتباهات برخی از افراد در استفاده از ماسک، اظهار می‌کند: ما ماسک می‌زنیم که جلوی ورود و یا پخش شدن ذرات تنفسی را بگیریم، درحالی که این ذرات روی ماسک می‌نشیند و وقتی برای مدتی از ماسک استفاده می‌کنیم ممکن است به خاطر حرف زدن، جا به جا شدن ماسک از روی صورت، خستگی و یا گرما به ماسک دست بزنیم که همین کار‌ها باعث آلوده شدن دست‌ها می‌شود.

وی با تاکید براینکه در صورت تماس دست‌ها به هر سطح و شی آلوده از جمله ماسک، باید حتما دست‌ها شست و شو و یا ضدعفونی شوند، توضیح می‌دهد: در صورتی که فرد به ماسک خود دست بزند از جای دیگری ضربه می‌خورد، چون ممکن است دستی که به ماسک زده آلوده شده و در صورت تماس با بینی و دهان و چشم، عامل انتقال ویروس و ابتلا به کرونا شود؛ بنابراین مردم باید نسبت به این موضوع حساس باشند و اگر می‌خواهند چیزی میل کنند و یا دستشان به دهان و بینی و چشم برخورد کند، حتما دست‌ها را با آب و صابون شسته و یا ضدعفونی کنند.

حیدری با اشاره به اینکه استفاده صحیح از ماسک از رسانه‌های مختلف به مردم آموزش داده می‌شود، می‌گوید: حتما باید ماسک را از بندهایش جدا کرد، به ماسک دست نزنیم، ماسک را روی صورت جابه جا نکنیم و همینطور ماسک استفاده شده را در محیط رها نکنیم.
متاسفانه گستره بیماری زیاد شده و ویروس به اصطلاح وحشی‌تر از قبل در جامعه حرکت می‌کند، بنابراین با توجه به زیاد شدن تعداد افراد مبتلا به ویروس، باید پروتکل‌های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی با دقت و جدیت بیشتری دنبال شود.

رییس مرکز بهداشت استان اصفهان با تاکید بر اینکه باید مثل روز‌های ابتدای شیوع ویروس کرونا، رعایت پروتکل‌های بهداشتی و فاصله اجتماعی را جدی بگیریم، می‌گوید: باتوجه به رفتار عجیبی که ویروس کرونا دارد احتمال اینکه ماه‌های دیگر هم میهمان ما باشد هست، بنابراین با نهادینه کردن پروتکل‌های بهداشتی و استفاده از ماسک می‌توانیم ریسک ابتلا به کرونا را کاهش داده و به سلامتی از این دوره عبور کنیم.

۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید