
فرادید| ۱۲ اردیبهشت ماه سال جاری بود که اداره غذا و دارو آمریکا با هدف تسریع در درمان بیماران کرونایی مجوز اضطراری برای مصرف داروی رمدسیویر را صادر کرد، اما پس از آنکه تحقیقات نشان داد که این دارو تاثیری مثبت بر کاهش عوارض بیماریهای ویروسی از جمله کووید-۱۹ دارد، سازمان جهانی بهداشت نیز تاثیرگذاری این دارو را تایید کرد. خبری که ابتدا خوشحال کننده بود، اما چند هفته بعد گاردین اعلام کرد که دولت آمریکا تولید سه ماه آینده شرکت «گیلیاد ساینسز» کارخانه تولید کننده "داروی رمدسیویر" را پیش خرید کرده است. البته سازمان جهانی بهداشت با اعمال فشار، بخشی از دارو را در اختیار برخی از کشورهای درگیر کرونا قرار داد. اما با توجه بالا بودن آمار بیماران کرونایی در دسترس تمامی آنها قرار نگرفت. حالا هم در ایران طی روزهای گذشته خانواده بیماران کرونایی برای خریدن داروی کمیاب "رمدسیویر" متوسل به بازار سیاه شده اند. بازار سیاهی که در این روزها جنجال آفرین شده است.
به گزارش فرادید، بررسی میدانی برخی رسانهها نشان میدهد که داروی رمدسیویر در بازار سیاه با قیمت ۸۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان به فروش میرسد. البته وزارت بهداشت معتقد است که اکثر رمدسیویرهای بازار تقلبی است و سودجویان با تغییر برچسب، داروهای چند ده هزارتومانی را با قیمت چندصدمیلیون میلیون تومان به خریداران میفروشند.
دکتر محمد رضا شانه ساز رئیس سازمان غذا و دارو دراین باره گفته که هیچ نمونه مورد تائیدی از این دارو در بازار وجود ندارد و تمام نمونههای موجود آن در بازار غیررسمی، غیرمجاز و تقلبی محسوب میشود.
او خواستار برخورد قوه قضاییه و مراجع انتظامی و امنیتی با افراد سود جو شده است.
از سوی دیگر رئیس غذا و دارو میگوید که در حال حاضر مطالعه بالینی بر روی داروی رمدسیویر آغاز شده و تا زمانی که مطالعات به نتیجه نرسد، پزشکان نباید این دارو را تجویز کنند.
شانه ساز همچنین گفته اگر تأثیر این دارو در درمان کرونا توسط کمیته علمی تأیید شود، آن را در چند هفته اول از مسیر واردات تأمین میکنند و بعد از آن نیز کل نیاز کشور از محل تولید داخلی تأمین میشود.
سازمان غذا و دارو اطمینان داده که شرکتهای تولید داخل فناوری تولید این دارو را در اختیار دارند.
رمدسیویر بازار سیاه چیست؟
پس از آنکه برخی پزشکان به اصرار خانواده بیماران کرونایی رمدسیویر بازار سیاه را تجویز کردند، رئیس سازمان غذا و دارو مصرف "رمدسیویر" در بیمارستانهای کشور را ممنوع اعلام کرد. با این حال روزنامه شرق در گزارشی به بازار سیاه رفته و عکس یکی از این رمدسیویرها را برای پزشک معتمد روزنامه ارسال کرده و برخلاف عقیده وزارت بهداشتیها مورد تائیدهم گرفته است. رمدسیویری که فروشنده برای آن مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان درخواست کرده اند.
از سوی دیگر برخی رسانهها گفته اند که سودجویان بازار سیاه دارو به جای رمدسیویر یک داروی تاثیر گذار دیگر به نام "اکتمرا " را با قیمت نجومی به فروش میرسانند. اکتمرای ۲۰۰ میلی در بازار سیاه داروی بین ۲۰ تا ۴۰ میلیون تومان به فروش میرسد. اما سودجویان بازار سیاه با تغییر برچسب اکتمرا به رمدسیویر بین ۸۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان را درخواست میکنند.
دکتر روبه پور ضیایی مدیر داروخانه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره داروی "رمدسیویر" بازار سیاه گفته است که "اخیرا نمونههای تقلبی این دارو در بازار آزاد مشاهده شده که حتی بستهبندی آن هم مربوط به شرکتهای تولید داخل است و روی آن برچسبهای تقلبی دارو بهصورت کاملا ناشیانهای به چشم میخورد. "
او همچنین گفته که "نمیتوان بهطور قطع گفت: استفاده از این داروهای تقلبی چه عوارضی در پی دارد چراکه اطلاعاتی از ترکیبات آن در دسترس نیست، اما عوارض جبران ناپذیری که این داروها به علت منقضی شدن در پی خواهند داشت، غیر قابل چشم پوشی و مصرف آنها ممکن است عوارض حاد و شدیدی به دنبال داشته باشد. "
براساس قیمتگذاری انجام شده توسط شرکت «گیلیادساینسز» هر دوز داروی رمدزیویر ۳۹۰ دلار (حدود ۹ میلیون تومان) است و برای یک دوره درمان ۱۰ روزه بیماری کرونا ۵۷۰۰ دلار (حدود ۱۳۱ میلیون تومان) هزینه خواهد داشت.

رمدسیویر در مطالعات بالینی کدام کشورها تایید گرفت؟
پیش از استفاده "رمدسیویر" برای درمان کرونا، این دارو به عنوان درمانی برای ویروس ابولا ساخته شد. رمدسیویر یک داروی ضدویروسی است و به آنزیمهایی که ویروس برای تکثیر در درون سلولهای ما به آن نیاز دارد حمله میکند.
اما اولین کشوری که تحقیقات باینی خود درمورد رمدسیویر را منتشر کرد، آمریکا بود. سازمان غذا و دارو آمریکا در اطلاعیهای آورده بود که "تحقیقات آزمایشگاهی و بالینی نشان میدهد که استفاده از این دارو بر روی بیماران مبتلا به کووید-۱۹ میتواند دوره بیماری را از ۱۵ روز به ۱۱ روز کاهش دهد.
مجله پزشکی "New England Journal of Medicine" آمریکا در شماره جمعه ۳۱ اردیبهشت خود نتایج تحقیقاتی را منتشر کرد که نشان میداد استفاده از داروی رمدسیویر تا ۳۰ درصد دوره درمان مبتلایان به کووید-۱۹ را کاهش میدهد. در پژوهشهای "موسسه ملی بیماریهای آلرژیک و عفونی" ۱۰۶۳ بیمار کرونایی از آمریکا، اروپا و آسیا شرکت کردند.
پس از آمریکا، وزارت بهداشت ژاپن نیز با تایید داروی ضد ویروس رمدسیویر به عنوان راهی برای درمان این بیماری، گامی تازه در این جهت برداشت.
این بار نوبت به آژانس دارویی اروپا (EMA) رسید تا مجوز استفاده از رمدسیویر را صادر کند. این نهاد توصیه کرد که از رمدسیویر برای درمان موارد شدید کووید-۱۹ استفاده شود. پس از این توصیه کمیسیون اروپا استفاده از داروی رمدسیویر برای درمان موارد شدید ابتلا به کووید۱۹ را در کشورهای عضو اتحادیه مجاز اعلام کرد.
البته کره جنوبی نیز دراین مدت بیکار ننشسته بودو بلافاصله پس از اتحادیه اروپا مقامات بهداشت کره جنوبی اعلام کردند از هر سه بیمار کرونایی حاد که داروی رمدسیویر دریافت کردهاند، حال یک نفر بهتر شده است. پس از صدور مجوز از سوی وزارت بهداشت این کشور، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای کره جنوبی نتایج حاصل از مطالعه وضعیت نخستین گروه ۲۷ نفره از بیماران کرونایی را که در بیمارستانهای مختلف این کشور رمدسیویر دریافت کرده بودند، در قالب گزارشی منتشر کرد.
درنهایت اداره تنظیم مقررات دارویی پاکستان (DRAP) نیز به طور رسمی مجوز استفاده از داروی رمدسیویر را برای درمان آن دسته از بیماران مبتلا به کرونا که در شرایط آی سی یو قرار دارند، صادر کرد و از تمامی نهادهای مرتبط در پاکستان خواست تا دستیابی به این دارو آسان باشد و کمیاب نشود.