چرا نباید گوشی را به فندکی شارژ ماشین بزنیم؟
چرا نباید گوشی را به شارژر فندکی ماشین بزنیم؟ شارژر فندکی ماشین انرژی خود را از باتری ماشین تامین می کند و پورت USB آن برق کمتری را ارائه می دهد، در نتیجه فرآیند شارژ شدن گوشی کند است و شاید هم به سختی شارژ شود. گوشی یا تبلت شما انرژی را از باتری شما می گیرد و اگر شما چند دستگاه خود را به شارژر فندکی وصل کرده باشید بیشتر از ۱۰ آمپر را از باتری شما می گیرد. این در حالی است که شارژهای معمولی ۱ تا ۳ آمپر را استفاده می کنند. شاید این مقوله برای افرادی که دارای ماشین نو هستند مسئله ای نباشد اما در ماشین های مدل پایین و قدیمی می تواند مشکلاتی را ایجاد کند.
ابتدا تاثیر شارژر فندکی را روی باتری اتومبیل بررسی میکنیم و در نهایت نکاتی را در استفاده از آن برای باتری گوشی میگوییم. استفاده از شارژرهای یو اس بی که روی درگاه ۱۲ ولتی برق ماشین یا به اصطلاح جا فندکی وصل میشوند این روزها رواج زیادی پیدا کرده است. در خیلی از خودرو ها، این درگاه ۱۲ ولتی، انتقال برق را هیچ وقت متوقف نمیکند. این یعنی حتی زمانی که خودرو خاموش است هم باتری آن در حال تخلیه شدن است. اما باتری تا چه حد خالی میشود؟
ما با استفاده از یک انبر سوسماری و مولتی متر میزان توان مصرفی شارژر یو اس بی را در حالت آماده به کار اندازه گرفته است، و تاثیر آن را روی باتری ماشین مورد بررسی قرار داده ایم. آیا جریان ۱۴٫۲ میلی آمپری دائمی مصرفی این شارژرها آن قدر هست که رانندگان را نگران تخلیه باتری خودروی خود کند؟ احتمالا خیر.
یک باتری معمولی خودرو حدود ۴۰ آمپر بر ساعت ظرفیت دارد. در نرخ ۱۴٫۲ میلی آمپر، حدود ۲۸۱۷ ساعت یا ۱۱۷ روز طول میکشد تا باتری خودرو به صورت کامل تخلیه شود.
اگر به فرض هر روز از ماشین خود هم استفاده کنید، این مساله اصلا نگران کننده نیست. حتی اگر بخواهید یک یا دو هفته هم ماشین تان را در پارکینگ پارک کنید هم نیاز نیست مواظب باتری باشید. اما در صورتی که بخواهید زمان بیشتری را رانندگی کنید دیگر این ۱۴٫۲ میلی آمپر مشکل ساز میشود.
البته خود خودرو هم جریانی برای تامین توان مورد نیاز دزدگیر و دیگر سیستمها در حالت آماده به کار مصرف میکند، بنابراین شارژر یو اس بی در مقایسه با آنها چیز خاصی نیست. برای یک راننده معمولی، به نظر میرسد که جریان آماده به کار مورد نیاز برای شارژر یو اس بی آنقدر نیست که نیاز باشد حتما هر روز آن را از جایش بیرون بیاورد و روز بعد سرجایش برگرداند.
بررسی معایب استفاده از این نوع شارژرها :
از معایب شارژر فندکی می توان به نکاتی اشاره کرد. شارژر فندکی ماشین انرژی خود را از باتری ماشین تامین می کند و پورت USB آن برق کمتری را ارائه می دهد، در نتیجه فرآیند شارژ شدن گوشی کند است و شاید هم به سختی شارژ شود. گوشی یا تبلت شما انرژی را از باتری شما می گیرد و اگر شما چند دستگاه خود را به شارژر فندکی وصل کرده باشید بیشتر از ۱۰ آمپر را از باتری شما می گیرد. این در حالی است که شارژهای معمولی ۱ تا ۳ آمپر را استفاده می کنند. شاید این مقوله برای افرادی که دارای ماشین نو هستند مسئله ای نباشد اما در ماشین های مدل پایین و قدیمی می تواند مشکلاتی را ایجاد کند.
بررسی دو نکته مهم در رابطه با آیا شارژر فندکی ضرر دارد :
فاکتور اول یعنی ولتاژ ورودی ثابت در گذشته در اکثر خودروها وجود نداشت و نوسانات ولتاژ پدیده شایعی در اتومبیلها بود. اما خودروهایی که امروزه تولید میشوند از سیستم برق رسانی پیشرفتهتر و مطمئنتری بهره میبرند. با این وجود هنوز هم در برخی مواقع احتمال پدید آمدن نوسانات جریان باتری وجود دارد. این نوسانات بیشتر از همه هنگامی که میخواهیم موتور خودرو را روشن کنیم پیش میآیند، چراکه در این شرایط سیستم به منظور راه انداختن موتور صدها آمپر از باتری دریافت میکند و بلافاصله پس از روشن شدن آن نیز در هنگام تجدید شارژ صدها آمپر از موتور جذب میکند.
همچنین هنگام روشن کردن سیستم تهویه ماشین نیز ولتاژ دچار نوساناتی با شدت کمتر میشود. سوالی که اینجا مطرح میشود این است که آیا این نوع نوسانات به دستگاههای الکترونیکی مانند گوشی یا تبلت آسیب میرسانند؟ پاسخ این سوال تا حد زیادی به دستگاه مورد نظر بستگی دارد. اگر دستگاه دارای مدارهای حفاظتی باشد احتمال زیاد از آسیب مصون خواهد بود؛ با این حال به منظور رعایت جوانب احتیاط توصیه میشود هنگام روشن کردن خودرو برای پیش گیری از مشکلات احتمالی، گوشی یا سایر دستگاههای الکترونیکی متصل به درگاههای USB یا شارژ فندکی را جدا کنید و پس از روشن شدن خودرو دوباره آنها را متصل کنید.
جریان ورودی :
از طرف دیگر باید به این نکته نیز توجه داشت که امروزه اکثر شارژرهای رده بالا و با کیفیت دارای تراشه هوشمندی هستند که با اندازه گیری جریان ورودی و همچنین در نظر گرفتن ظرفیت باتری، ولتاژی که به دستگاه وارد میشود را تنظیم میکنند تا از شارژ بیش از حد باتری و آسیب دیدن آن جلوگیری شود. از طرف دیگر سازندگان این نوع محصولات نیز حداکثر میزان جریان ورودی به دستگاه را نیز در سیستم عامل آن با استفاده از کدهای مشخصی تعیین میکنند. برای مثال اگر حداکثر ولتاژ ورودی که گوشی شما از آن پشتیبانی میکند 1200 میلی آمپر بر ثانیه باشد و شما شارژری خریداری کنید که ظرفیت 2100 میلی آمپری داشته باشد، گوشی شما همچنان با همان میزان ولتاژ ورودی 1200 میلی آمپری که برایش تعیین شده باتری را شارژ میکند.
استفاده از شارژهای تقلبی :
بیشتر مشکلاتی که هنگام استفاده از شارژرهای فندکی رخ میدهد به دلیل استفاده از شارژرهای غیر استاندارد و تقلبی میباشد. از آنجایی که بیشتر کاربران تمایلی به صرف هزینه زیاد برای خرید شارژر ندارند در بیشتر مواقع ارزان ترین گزینه های موجود در بازار را خریداری میکنند که عملکرد قابل قبولی ندارند. البته قاعدتا استفاده از چنین شارژر هایی نباید به باتری آسیب برساند اما همیشه بهتر است از شارژرهای اصلی که توسط خود تولید کننده یا سایر برندهای مطرح ساخته شده استفاده کرد.
مراقبت از باطری :
حتما تا به حال برای شما پیش آمده ست که از یک گوشی چند سال استفاده کنید و علی رغم تمام مراقبت هایی که انجام دادهاید باطری گوشی شما بعد از گذشت چند سال دچار ضعف هایی شده است. این مورد به این دلیل است که باطری های لیتیوم یونی که در محصولات الکترونیکی استفاده میشوند عمر محدودی دارند و پس از گذشت مدتی، به خوبی قبل شارژ نمیشوند و یا مدت زمان نگهداری شارژ آنها کاهش مییابد. برای اینکه طول عمر باطری خود را افزایش دهید کافیست مراقبت های اولیه را به خوبی انجام دهید. به طور مثال گوشی خود را ساعت ها در مجاورت آفتاب و داخل خودرو قرار ندهید، از شب تا صبح و مدت طولانی گوشی شما به شارژر متصل نباشد.