چگونه ترس از حیوانات را از بین ببریم؟

ترس یا فوبیای حیوانات، ترس غیر منطقی و افراطی از یک حیوان مشخص است که پاسخ اضطرابی فوری ایجاد میکند و فرد با نشانههایی از جمله بالا رفتن ضربان قلب و فشار خون و تعریق زیاد همراه میگردد. با مقابله روشهای وجود دارد.
فوبیای حیوانات، ترس غیر منطقی و افراطی از یک حیوان مشخص است که پاسخ اضطرابی فوری ایجاد میکند و فرد با نشانههایی از جمله بالا رفتن ضربان قلب و فشار خون و تعریق زیاد همراه میگردد. ترس از حیوانات حتی با تصور ذهنی یا دیدن عکس از آن حیوان نیز به وجود میآید و علائم اضطراب شدید را ایجاد میکند.
در صورتی که به فوبیای حیوانات مبتلا باشید، در مواجهه با حیوانی خاص، به شدت مضطرب میشوید و بلافاصله علائمی مانند افزایش ضربان قلب، تنگی نفس و سرگیجه نشان میدهید. در موارد شدید، حتی ممکن است حملات پانیک رخ دهد. این ترس غیر منطقی، باید بیشتر از شش ماه ادامه پیدا کند تا بگوییم فرد مبتلا به فوبیای حیوانات است. همچنین این ترس به اندازهای در فرد شدت مییابد که تاثیرات خود را بر جنبههای دیگر زندگی از جمله روابط بین فردی، تحصیل و خانوادگی نیز میگذارد.اگر به فوبیای حیوانات مبتلا باشید، در شرایطی که احتمال روبرو شدن با حیوان خاص وجود داشته باشد شما رفتارهای اجتنابی انجام خواهید داد. به خصوص اگر آن حیوان خاص با انسانها همزیستی داشته باشد یا به وفور در محیط شهری دیده شود. از طرفی رفت و آمد و حتی مهمانی رفتن در مکانهایی که انتظار میرود با آن حیوان مواجه شوید، کاهش پیدا میکند. در نتیجه بر عملکردتان در زندگی اجتماعی، روابط بین فردی و شغلی تاثیر منفی میگذارد. همچنین در مواقعی فوبی میتواند باعث بروز اختلالات دیگری از جمله افسردگی، وسواس فکری یا عملی و ... شود.
نکاتی که ترس از حیوانات را کم می کند
فوبیا و اضطراب
فوبیا باعث اضطراب می شود و این اضطراب سطح نامشخصی دارد که در برخی از افراد حتی با تصور ذهنی باعث بالا رفتن سطح اضطراب نیز می شود. از این رو باید بدانیم از چه چیزی میترسیم و سطح اضطرابمان در چه حد است.
فوبیا و عامل وراثت
فوبیا میتواند عامل ارثی نیز داشته باشد. از این رو در موارد بسیار حاد به وسیله روانپزشک دارو درمانی و همچنین با شناخت درمانی به وسیله مشاور روانشناس در راه درمان و پایین آوردن سطح اضطراب قرار می گیرند.
تهیه لیستی از ترس هایمان
می توانیم لیستی از شرایط و محیطی که باعث ترس ما میشود را تهیه کنیم و سطح اضطراب خود را در هر شرایط بررسی کنیم. چه زمان هایی اضطرابمان از عدد ۱ تا ۱۰ در نوسان است.
راهکارهایی برای ایجاد آرامش پیدا کنیم
زمانی که تصویر ذهنی ما از ترسی غیر واقعی است، میتوانیم در شرایطی با تنظیم تنفس خود و آرام نگه داشتن خود، سطح اضطرابمان را کنترل کنیم و خود را در شرایط بهتری قرار بدهیم.
شناخت از اینکه ترس و اضطرابمان غیر واقعی است
در درمانهای شناختی اولین و مهمترین اقدام در فوبیا واضح کردن ترس غیر واقعی برای افراد است. مثلاً فردی که از گربه میترسد، گربه را به مثابه پلنگی تصور میکند. در درمان های شناختی غیر واقعی بودن ترس برای فرد تعریف و واضح می شود.
به مرور در ذهنمان با آنچه که میترسیم مواجه شویم
ذهنمان را متقاعد کنیم که میتوانیم
اگر بتوانیم به میزانی از باور از خودمان و آنچه که با آنچه در هراس و فوبیا هستیم در ذهن خود به مرور مواجه شویم و این تفکر را به خود بدهیم که ترس من غیر واقعی است و میتوانیم در چنین شرایطی به ذهن خود مسلط باشم و این باور را داشته باشید که ترس ها و فوبیا ها عاملی ذهنی دارند، از این رو در شرایط مواجه شدن با فوبیای خود میتوانید از چند ثانیه تا چند دقیقه قدرت کنترل ذهن خود را به دست بگیرید و با فوبیای خود مواجه شوید.
به خودتان اعتماد کنید
فرض کنید از گربه میهراسید و کودکتان در معرض مواجه شدن با گربه است، اگر به خودتان اعتماد کنید و بدانید که شما باید عامل نهراسیدن فرزندتان نیز از گربه باشید، بهتر و بیشتر خودتان را کنترل میکنید و میتوانید عاملی برای آموزش به کودکتان نیز باشید. نکته مهم در ترسهای فوبیا در این است که کودکان از والدینشان آموزش میبینند و الگو برداری میکنند. اگر میخواهید الگوی مناسبی برای فرزندانتان باشید باید با ترسهای خود مواجه شوید و به درمان آنها بپردازید.
اقدام کنید
با توجه به راه کارهایی که در درمان فوبیا ارائه شد، لازم به ذکر است درمان فوبیا و یا همان ترسهای بی دلیل قطعا نیازمند یک دوره مشاوره و کمک گرفتن از روانشناس است. زیرا ممکن است ریشه اضطرابی فوببا نادیده گرفته شود و یا به رفتار دیگری تبدیل شود.
در گرایشهای درمانی روانشناسی، رفتار درمانگری میتواند درمان مؤثری در تغییر رفتار فردی که دچار فوبیا است ایجاد کند و یا فوبیا او را از حیوان مشخصی از بین ببرد. اما مسئله اصلی دورههای پس از درمان است که بیمار میتواند با مشاورههای بعد از آن علت اضطراب و ترس و ریشههای ترس خود را به کمک یک مشاور روانشناس و یا روانکاو پیدا کند.