رواندرمانی اگزیستانسیال؛ کتابی که همه باید بخوانند

کتاب روان درمانی اگزیستانسیال، اثری روانشناسانه و فلسفی نوشتهی اروین دی. یالوم است که نخستین بار در سال ۱۹۸۰ انتشار یافت. اندیشههای مربوط به این نوع رواندرمانی ابتدا با نظریات افرادی همچون «ژان پل سارتر» و «گابریل مارسل» شکل گرفت. «اروین یالوم» بامطالعه و بررسی آثار این افراد و غیرقابلاجتناب بودن مرگ و آزادی این اثر را آفرید
به گزارش فرادید، «اروین یالوم» موضوعات مرتبط با سرشت و غایت انسان را در میان آثاری درمانی داستانی به تصویر میکشد و اثری روانشناسانه و فلسفی در قالب رمان میآفریند. کتاب «رواندرمانی اگزیستانسیال وجودی» یکی از آثار ویژه و شاخص این نویسنده است که دربارهی چهار دغدغهی غایی زندگی، مرگ، آزادی، انزوای اگزیستانسیال و بیمعنایی است. این کتاب جریانی روشن و بسیار تأثیرگذار است که سایت پرطرفدار گودریدز دربارهی آن نوشت: «اثری استادانه و مبتکرانه.»
کتاب روان درمانی اگزیستانسیال، اثری روانشناسانه و فلسفی نوشتهی اروین دی. یالوم است که نخستین بار در سال ۱۹۸۰ انتشار یافت. درمان اگزیستانسیال، سالها مورد استفاده بوده و هنوز هم در فُرمها و موقعیتهای مختلف در سراسر جهان به کار گرفته میشود. اما این شیوه از درمان تا زمان انتشار این اثر، فاقد ساختاری منسجم، تحلیلی جامع از انگارهها و سنجشی از کاربردهایش بود. اروین یالوم که آثار و مطالعاتش از دههی ۱۹۷۰، خدمت بزرگی به روان درمانی اگزیستانسیال کرده، پیشینه، تحلیل و چارچوبی برای این درمان موثر فراهم ساخته است.
این کتاب باهدف ارائه راهوروشهایی برای رواندرمانی تألیف شده است و نویسنده دربارهی این اثر گفته است: «رواندرمانی اگزیستانسیال رویکردی پویا یا پویه نگر است و بر دلواپسیهایی تمرکز میکند که در هستی انسان ریشه دارد.»
اندیشههای مربوط به این نوع رواندرمانی ابتدا با نظریات افرادی همچون «ژان پل سارتر» و «گابریل مارسل» شکل گرفت. «اروین یالوم» بامطالعه و بررسی آثار این افراد و غیرقابلاجتناب بودن مرگ و آزادی این اثر را آفرید. کتاب «رواندرمانی اگزیستانسیال وجودی» شامل یازده فصل است که عبارتاند از «مرگ»، «زندگی، مرگ و اضطراب»، «مفهوم مرگ برای کودکان»، «مرگ و ناهنجاری روانی»، «مرگ و رواندرمانی»، «آزادی»، «خواستن»، «تنهایی»، «تنهایی اگزیستانسیال و رواندرمانی»، «پوچی»، «پوچی و رواندرمانی». هر یک از این فصلها مسائل بنیادی و ارتباطشان با یکدیگر را شرح میدهد و در ارتباط با مشکلات مرتبط به آنها رویکردهای عملی ذکر میکند.
کتاب «رواندرمانی اگزیستانسیال وجودی» اثر «اروین یالوم» را «سپیده حبیب» به فارسی ترجمه کرده و آن را «نشر نی» سال ۱۳۸۹ منتشر کرده است.
«اروین یالوم» چهرهای سرشناس در علم روانکاوی است و مفاهیمی همچون زندگی، آزادی، انزوا، مرگ و پوچی که از ازل فکر فلاسفه را مشغول کرده است را به چالش میکشد. کتابهای «اروین یالوم» جزو آثار خوشخوان و قابلدرک حوزهی تخصصی فلسفه و روانکاوی است.
«اروین یالوم» نویسندهی رمانهای روانشناختی تا امروز افتخارات و جوایز زیادی را کسب کرده است. او سال ۲۰۰۲ موفق به دریافت جایزه انجمن روانپزشکی آمریکا شد و جایزهی روانشناسی «ادوراد استرکر» را از طرف بخش روانپزشکی دانشگاه پنسیلوانیا و جایزهی «صندوق بنیاد برای تحقیقات روانپزشکی» را از سوی انجمن روانپزشکی آمریکا دریافت کرد.
قسمتهایی از کتاب روان درمانی اگزیستانسیال
انسان همانقدر از تردید و دودلی بیزار است که طبیعت از خلاء.
گرچه نفس مرگ، آدمی را نابود میکند، اندیشهی مرگ نجاتش میدهد. مرگ مانند واسطه عمل میکند و انسان را از یک مرتبهی هستی به مرتبهی والاتری میبرد: از مرتبهی شگفتی وجود چیزها به شگفتی در وجود چیزها. مرگ، آگاهی فرد را از مشغولیتهای فکری پیش پا افتاده دور میکند و به زندگی، ژرفا، رنگ و بو و چشم اندازی کاملا متفاوت میبخشد.