فرادید| بورس یک بار دیگر با تصمیم غیر کارشناسی و ناگهانی مدیران ارشد دولت با ریزش مواجه شد. پیش از این هم در مرداد ماه، بورس با رفتار غیرکارشناسی وزارت نفت و وزارت اقتصاد ۹۰ روز ریزشی را به پشت سر گذاشت. حالا هم با تصمیم وزیر صمت قیمت گذاری فولاد دستوری شد، تا بار دیگر بازار سهام یک دست قرمز پوش شود.
به گزارش فرادید؛ طی دو روز گذشته شاخص کل بیش از ۵۰ هزار واحد ریزش داشته و حالا به مرز کانال یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد رسیده است. این ریزش پس از آن رخ داد که رزم حسینی، وزیر صمت اعلام کرد که قیمت پایه شمش فولادی در بورس کالا، بر اساس ۷۰ درصد قیمت CIS (کشورهای مستقل همسود) خواهد بود و این قیمت پایه طی روزهای آتی به بورس کالا ابلاغ خواهد شد.
البته در شیوهنامه پیشین مدیریت بازار فولاد، قیمتهای پایه برای عرضه محصولات فولادی در بورس کالا ۸۰درصد بهای فوب منطقه CIS تعیین شده بود. همین رقم نیز با انتقادات بسیاری مواجه شده بود و حالا وزیر صمت تصمیم گرفته تا قیمت پایه را ۱۰ درصد دیگر کاهش دهد.
اما این تصمیم رزم حسینی با مخالفت بورس کالاییها مواجه شد و آنها نامه وزیر صمت را به دبیرخانه شورای عالی بورس ارجاع دادند تا سیاستگذاران بورسی در مورد این مسئله تصمیم بگیرند.
پس از این اقدام بورس کالا، برخی رسانهها مدعی شدند که وزیر صمت رئیس بورس کالا را برکنار کرده است. اما ماشاالله عظیمی، عضو شورای عالی بورس با رد این خبر گفته است که «تغییر مدیرعامل بورس کالا جزو اختیارات وزیر صمت نیست. بورس کالا دارای هیات مدیره، سهامدار و مجمع است و وزیر صمت نیز عضو این بخشها نیست و به این ترتیب وزیر صمت نمیتواند در این مساله دخالت کند.»
در این میان، برخی از تحلیلگران اقتصادی هم پیش بینی کردهاند که با تصمیم جدید وزیر صمت، رانت بزرگی ایجاد میشود. عبدالله مشکانی، تحلیلگر اقتصادی و در یک محاسبه میزان توزیع رانت احتمالی تصمیم جدید وزارت صمت برای قیمتگذاری فولاد را بیش از ۱۵۰ هزار میلیارد تومان برآورد کرده است.
او گفته که «مقرر شده فولاد با ۳۰٪ تخفیف نسبت به بهای حدودا ۶۰۰$ CIS فروخته شود. یعنی هر تن تقریباً ۵ میلیون تومان رانت! با توجه به تولید سالیانه ۳۰میلیون تنی، این تصمیم ۱۵۰همت رانت ایجاد میکند. یعنی از جیب هر ایرانی ۲میلیون تومان!»
در حال حاضر نماگر شاخص کل بورس عدد یک میلیون و ۳۱۰ واحد را نشان میدهد. طی معاملات امروز بازار سهام هم، سهامداران به شکل متوسط حدود ۳ درصد زیان دیدند. البته شاخص هم وزن با افت یک درصدی وضعیت بهتری نسبت به شاخص کل داشت. در نهایت تصمیم وزیر صمت در دو روز کاری گذشته باعث شد تا فعالان بازار سهام طی دو روز حدود ۵ درصد ضرر کنند.