واکسیناسیون کرونا در کشور چه زمانی تمام میشود؟
گرچه واکسیناسیون علیه کرونا در کشور آغاز شده، اما ستاد ملی کرونا میگوید که اولویت اول با یک میلیون و سیصد هزار نفر است که ۶۰۰ هزار نفر آن را کادر بهداشت و درمان و ۷۰۰ هزار نفر نیز سالمندان، جانبازان، غسال ها، نیروهای اورژانس، آزمایشگاههای کووید ۱۹ را شامل میشود.
فرادید | بیش از سه هفته از آغاز طرح واکسیناسیون عمومی علیه کرونا در کشور میگذرد. طرحی که به عقیده ستاد ملی کرونا قدری زمان بر خواهد بود. اما با این وجود وزارت بهداشت تزریق واکسن را با اولویت کادر درمان، سالمندان، بیماران صعب العلاج، جانبازان و غسالها آغاز کرده است. البته وزارت بهداشتی میگویند که واکسیناسیون عمومی نیز بلافاصله آغاز خواهد شد.
به گزارش فرادید؛ طرح واکسیناسیون علیه کرونا که از ۲۱ بهمن ماه آغاز شده، تاکنون بخشی از گروههای در معرض خطر را تحت پوشش قرار داده است. براساس اعلام ستاد ملی کرونا در مرحله نخست ۱۰ هزار دوز واکسن اسپوتنیک روسی به نیروهای مستقر در ICU ریفرال و مرجع بیماران کووید۱۹ تزریق شده است.
همچنین هفته گذشته هم واکسیناسیون سرای سالمندان، مراکز نگهداری معلولین ذهنی و جسمی، غسالخانهها و کارکنان آرامستان ها، کادر درمانی در ICU و بستری کووید۱۹، اورژانس بیمارستانی، اورژانس پیش بیمارستانی، آزمایشگاههای تشخیص کووید۱۹ و مراکز منتخب ۱۶ ساعته آغاز شده است.
اما حالا با شیوع ویروس کرونای انگلیسی در کشور و احتمال بروز موج چهارم کرونا، سوال پر تکرار مردم زمان آغاز واکسیناسیون عمومی است.
در این رابطه سخنگوی ستاد ملی کرونا میگوید: «۱۰۰ هزار دوز واکسن اسپوتنیک روسی هفته گذشته به کشور وارد شده و روز ۱۰ اسفند نیز ۲۵۰ هزار دوز واکسن ساینوفارم چین وارد کشور شد. با این اوصاف به زودی برای سایر گروه ها، تزریق را شروع میکنیم.»
او همچنین گفته که اوایل هفته آینده، حدود ۲۰۰ هزار دوز دیگر از واکسن اسپوتنیک وی روسی وارد کشور میشود.
رییسی پیش بینی کرده است که تا هفته پایانی اسفند حدود ۹۰۰ هزار دوز واکسن از سبد کوواکس نیز به ایران برسد.
البته ستاد ملی کرونا قصد دارد در مرحله سوم گروههایی مانند مطبهای پزشکان، متخصصین عفونی، داخلی، اطفال، دندانپزشکان، پزشکان عمومی، سالمندان بالای ۸۰، ۷۵ و به ترتیب ۵ سال کمتر تا ۶۵ سال و گروه ۱۶ تا ۶۴ سال دارای بیماریهای زمینهای را واکسینه کند.
البته پس از آن نیز، گروههای پر خطر در اولویت واکسیناسیون قرار دارند.
اما با این وجود، معاون بهداشت وزارت بهداشت و درمان در باره زمان آغاز و پایان واکسیناسیون در کشور گفته است که «از تیر ماه ۱۴۰۰ بتوانیم ماهیانه ۲۰ میلیون دوز واکسن تولید کنیم تا بتوان در آذر ۱۴۰۰ کل کشور را ایمن سازیم.»
در این میان حسن روحانی هم میگوید: «واکسیناسیون طوری نیست که کشور یک ساعته واکسینه شود برای این کار ماهها فرصت لازم است، ممکن است شش تا هشت ماه برای واکسن زدن به کل مردم زمان ببرد.»
او پیش بینی کرده است که تا فصل بهار و تابستان واکسنهای ایرانی هم آماده شوند و به دست عموم برسند.
واکسن های ایرانی در چه مرحله ای قرار دارند؟
محقق مسوول مطالعات کارآزمایی بالینی واکسن «کوو ایران برکت» گفته است: «۵۶ داوطلب در مرحله اول تست انسانی این واکسن حضور دارند که از مجموع ۵۶ داوطلب فاز اول مطالعه بالینی این واکسن تاکنون ۳۵ داوطلب تزریق دوم واکسن کرونا را دریافت کردند و تا آخر هفته جاری تزریق برای ۲۱ نفر باقیمانده انجام میشود.»
مینو محرز پیش بینی کرده است که در صورت تایید نتایج فاز اول و پروتکل فاز بعدی تا پایان اردیبهشت سال آینده نتایج فاز دوم مطالعه به پایان برسد.
او میگوید قرار است فازهای دوم و سوم این مطالعه بالینی همزمان آغاز شود.
همچنین موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی نیز دومین مجموعه سازنده واکسن کرونا است که واکسن این مجموعه نیز به تازگی وارد مرحله تست انسانی شده است.
فلاح، معاون تحقیقات و فناوری مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی در شرح جزئیات فاز اول کارآزمایی بالینی واکسن دوم ایرانی میگوید: «۱۳ نفر در مرحله اول واکسن را دریافت میکنند که به ۲ داوطلب واکسن تزریق شد و بقیه هم به زودی واکسن را دریافت میکنند. یک هفته بعد از آخرین تزریق، کار روی سایر داوطلبان گروههای بعدی این مرحله آغاز میشود. به عبارتی داوطلبان بعدی در چهار گروه ۳۰ نفر وارد این طرح میشوند.»
به جز دو واکسن ایرانی، انستیتو پاستور ایران هم به احتمال زیاد اواخر اسفند ماه امسال با همکاری مشترک کوبا وارد مرحله سوم تست انسانی واکسن کرونا میشود.
با این وجود، قانعی دبیر کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا میگوید: «پایان خرداد به واکسن ایرانی برای تزریق دسترسی خواهیم داشت و تا شهریور ماه سال آینده کمبود واکسن وجود نخواهد داشت و به عبارتی با ادامه طرح واکسیناسیون تا پایان آینده به حدی میرسیم که میتوانیم زنجیره انتقال را قطع کنیم.»