حرکت سریع یخچال طبیعی در آلاسکا
یخچالها فقط چند میلیمتر در روز حرکت میکنند. با این حال، بعضی از یخچالها مانند آنهایی که در آلاسکا و مناطقی از تبت واقع شدهاند، گاهی سریع حرکت میکنند؛ حرکت سریع، با بیش از ۱۰ برابر سرعت عادی تعریف میشود.
کد خبر :
۹۲۸۰۳
بازدید :
۵۲۰۱
تغییرات آبوهوایی در سرعت بخشیدن به حرکت یخچالها نقش دارد
به گفته محققان، یخچالهای طبیعی آلاسکا اینک با سرعتی ۵۰ تا ۱۰۰ برابر سرعت معمول خود در حال حرکت هستند.
خلبانی که بر فراز این منطقه در حال پرواز بوده، به اداره پارک ملی امریکا درباره تغییرات شگرف توپوگرافی یخچال مولدرو در پارک ملی دنالی، گزارش داده است. اداره پارک ملی، با بررسیهای بیشتر مشاهدات وی را تائید کرده است.
جونی کینگزلیک، استادیار علوم محیطی در دانشگاه کلمبیا، به گیزمودو گفت که حرکت یخچالها «واقعا اتفاق شگفتی» است و «برای دههها، زمینشناسان را مبهوت خود کرده است.»یخچالهای طبیعی حرکت آهستهای دارند، به طوری که در زبان انگلیسی، کلمه «یخچالوار» (glacial)، با واژه «آهسته» مترادف است. یخچالها فقط چند میلیمتر در روز حرکت میکنند. با این حال، بعضی از یخچالها مانند آنهایی که در آلاسکا و مناطقی از تبت واقع شدهاند، گاهی «سریع» حرکت میکنند؛ حرکت سریع، با بیش از ۱۰ برابر سرعت عادی تعریف میشود.
کینگزلیک گفت: «حرکت بسیار آهسته است و ناگهان سرعت میگیرد و این امر باعث میشود یخچال در ارتفاعات بالاتر نازک شود و سپس، یخ به سمت ارتفاعات پایین حرکت میکند؛ بعد، سرعت کاهش مییابد و یخ در ارتفاعات پایین شروع به ذوب شدن میکند و یخهای ارتفاع بالاتر ضخیم میشوند و این چرخه تکرار میشود. این یک پدیده دیدنی است.»
آخرین حرکت سریع یخچال طبیعی مولدرو، در دهه ۱۹۵۰ میلادی و با یک جابهجایی شش و نیم کیلومتری در عرض چند ماه، اتفاق افتاد.
چنین حرکتی میتواند برای انسانهایی که در منطقه زندگی میکنند و یا در حال سفر به آنجا هستند، اختلال ایجاد کند. اداره پارک ملی امریکا اعلام کرده است که مسیر دسترسی تا بالای قله دنالی که از یخچال طبیعی عبور میکند، به دلیل حرکت آن و تغییرات ناشی از مسیر، خطرناک شده است.
به گفته کریس پالم، خلبانی که اولین بار تحولات اخیر را مشاهده کرد، یخچالهای طبیعی دنالی اکنون شکافهایی پوشیده از برف دارد که میتواند برای کوهنوردانی که میخواهند به قله دنالی برسند، مهلک باشد. پالم به آنچوریج دیلی نیوز گفت: «هنگام تماشای یخچال، متوجه شدم که دسترسی به آن دیگر امن نیست. یخچال، شکافهای عمیق برداشته و تکهتکه شده است.»
این که تغییرات آبوهوایی در سرعت بخشیدن به حرکت یخچالها نقش داشته باشد، جای تعجب ندارد.
یکی از بارزترین موارد حرکت سریع یخچال ناشی از آبوهوا، در سال ۲۰۰۲ رخ داد؛ زمانی که یک یخچال طبیعی در روسیه در عرض شش دقیقه، ۱۷.۷ کیلومتر حرکت کرد و به سرعت ۲۴۱ کیلومتر در ساعت رسید. این یخچال بر روستایی سقوط کرد و باعث کشته شدن ۱۰۰ نفر شد.
این حادثه، خلق یک واژه جدید برای توصیف حرکت یخچالها را هم در پی داشت: «روند آواری-یخچالی» (glacier-debris flow).
حرکت یخچالهای طبیعی مولدرو به تغییرات آبوهوایی مربوط نیست. محققان معتقدند که حرکت آن، بیشتر تحت تاثیر تغییر در ارتفاع یخچال و تغییر دینامیک آب در داخل یخچال است.
آخرین حرکت سریع یخچال طبیعی مولدرو، در دهه ۱۹۵۰ میلادی و با یک جابهجایی شش و نیم کیلومتری در عرض چند ماه، اتفاق افتاد.
چنین حرکتی میتواند برای انسانهایی که در منطقه زندگی میکنند و یا در حال سفر به آنجا هستند، اختلال ایجاد کند. اداره پارک ملی امریکا اعلام کرده است که مسیر دسترسی تا بالای قله دنالی که از یخچال طبیعی عبور میکند، به دلیل حرکت آن و تغییرات ناشی از مسیر، خطرناک شده است.
به گفته کریس پالم، خلبانی که اولین بار تحولات اخیر را مشاهده کرد، یخچالهای طبیعی دنالی اکنون شکافهایی پوشیده از برف دارد که میتواند برای کوهنوردانی که میخواهند به قله دنالی برسند، مهلک باشد. پالم به آنچوریج دیلی نیوز گفت: «هنگام تماشای یخچال، متوجه شدم که دسترسی به آن دیگر امن نیست. یخچال، شکافهای عمیق برداشته و تکهتکه شده است.»
این که تغییرات آبوهوایی در سرعت بخشیدن به حرکت یخچالها نقش داشته باشد، جای تعجب ندارد.
یکی از بارزترین موارد حرکت سریع یخچال ناشی از آبوهوا، در سال ۲۰۰۲ رخ داد؛ زمانی که یک یخچال طبیعی در روسیه در عرض شش دقیقه، ۱۷.۷ کیلومتر حرکت کرد و به سرعت ۲۴۱ کیلومتر در ساعت رسید. این یخچال بر روستایی سقوط کرد و باعث کشته شدن ۱۰۰ نفر شد.
این حادثه، خلق یک واژه جدید برای توصیف حرکت یخچالها را هم در پی داشت: «روند آواری-یخچالی» (glacier-debris flow).
حرکت یخچالهای طبیعی مولدرو به تغییرات آبوهوایی مربوط نیست. محققان معتقدند که حرکت آن، بیشتر تحت تاثیر تغییر در ارتفاع یخچال و تغییر دینامیک آب در داخل یخچال است.
منبع: ایندیپندنت
۰