دستگیری مظنونین پرونده اسیدپاشی

کد خبر : ۹۷۶۵
بازدید : ۱۲۲۳
در نود و یکمین نشست خبری سخنگوی قوه قضاییه درخصوص آزادی آمریکایی‌ها با دستور شورای امنیت، قطعیت حکم پرونده کرسنت، تشکیل ۴۰ پرونده تخلف انخاباتی، وجود ردپای دشمنان در حمله به سفارت عربستان، سرانجام پرونده بقایی، دستگیری مظنونین پرونده اسیدپاشی صبحت شد.

ساعت 13:30 دقیقه امروز نود و یکمین نشست خبری غلامحسین محسنی‌اژه‌ای معاون اول و سخنگوی دستگاه قضا با ضور اصحاب رسانه برگزار شد.

گزیده سخنان سخنگوی قوه‌قضائیه را در زیر می‌خوانید:

محسنی اژه‌ای با اشاره به اینکه یک ماه دیگر انتخابات آغاز می‌شود، گفت:‌ امیدواریم با التزام همگان به قانون هفتم اسفندماه انتخاباتی پرشور و با نشاط در فضایی کاملاً آرام و با مشارکت حداکثری افراد واجدالشرایط را شاهد باشیم.

وی با اشاره به اینکه در این مدت نسبت به سنوات گذشته شاهد پرونده‌های کمتری بودیم، گفت: در کل 31 استان کلاً 40 پرونده تشکیل شده که بیشتر آنها مربوط به مواردی است که در فضای مجازی تحریف‌هایی علیه نامزدها صورت گرفته است.

اژه‌ای تأکید کرد: من بار دیگر می‌گویم قبل از اعلام رسمی از طریق مراجع رسمی از گمانه‌زنی در مورد اینکه افرادی ردصلاحیت شده‌اند، اجتناب شود به خصوص گمانه‌زنی‌هایی که خلاف قانون است و باعث می‌شود افرادی که مطالبی در موردشان گفته شده شکایت کنند.

وی ادامه داد: برای مثال موردی را داشتیم که گفتند فلانی به فلان جهت ردصلاحیت شده و حدود 700 پیامک هم در این زمینه ردوبدل شد اینها هم خودشان را به زحمت انداختند هم دستگاه‌های اطلاعاتی را اما در نهایت شناسایی و دستگیر شدند.

محسنی اژه‌ای با اشاره به رفع تحریم‌ها گفت: با مقاومت ملت و مسئولین و رهنمودهای حکیمانه مقام معظم رهبری ماجرای مذاکرات به این مرحله رسید و بخشی از ظلم عظیمی که دشمن و در رأس آن آمریکا در سالیانی بر ملت روا داشته بودند، رفع شد.

وی گفت: امیدواریم با تلاش همه قوا به خصوص دولت با وعده‌هایی که داده شده و با مجاهدت بیشتر از گذشته دولت بتواند با یک مدیریت صحیح از رکود خارج شود.

اژه‌ای با بیان اینکه امیدواریم دولت بتواند در راه رفع مشکلات معیشتی مردم و رفع بیکاری گام بردارد، گفت: در این خصوص قوه قضائیه آمادگی دارد در جهت سرمایه‌گذاری و کمک برای رفع مشکلات معیشتی مردم و کمتر شدن نرخ بیکاری به دولت کمک کند.

تاکنون حدود صد نفر در موضوع حمله به سفارت عربستان بازداشت شده‌اند
غلامحسین محسنی اژه‌ای در پاسخ به سؤالی در رابطه با آخرین وضعیت رسیدگی به پرونده حمله به سفارت عربستان، گفت: حمله به سفارت عربستان کار بدی بود که کل مسئولان نظام آن را محکوم کردند و نظام بلافاصله موضوع را پیگیری کرد تا چگونگی و کم و کیف این رویداد را در یابند.
وی تصریح کرد: باید مشخص می‌شد که آیا این جریان سازمان‌یافته بوده است و اینکه آیا با انگیزه خاصی این کار صورت گرفته است یا خیر؟

اژه‌ای خاطرنشان کرد: از ابتدای پیگیری این پرونده تاکنون حدود صد نفر بازداشت شدند که مشخص شد برخی بی‌گناه هستند و برخی که بازداشت آنها ضروری نبود آزاد شدند و امروز نیز مسئله به طور جدی دنبال می‌شود تا جوانب امر روشن شود.

حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای تأکید کرد: حمله به سفارتخانه‌ها موضوع بی‌سابقه نیست و در کشورهای مختلف روی می‌دهد چنانچه به سفارت ایران در کشورهای دیگر نیز حمله شده است اما در هیچ جا به این شدت و وسعت مسئله پیگیری نشده است.

سخنگوی قوه قضائیه گفت: مسئولان سعودی در این زمینه اقدامات زشتی انجام داده‌اند و همچنان به این گونه اقدامات ادامه می‌دهند که مسئولین ذیربط نیز باید پاسخی در خور به این اقدامات بدهند ضمن اینکه افرادی در داخل کشور نیز در این خصوص بداخلاقی و سوءاستفاده کرده‌اند که این مورد نیز باید به درستی پیگیری شود.

وی گفت: مسلم شده است آنان که تاکنون مورد بررسی قرار گرفته‌اند و اقدامات تخریبی در سفارتخانه انجام داده‌اند دو دسته‌اند که یک دسته آنان انگیزه ضدانقلابی و مجرمانه نداشته‌اند، وارد سفارت نشده و کار تخریبی نکردند.

وی تصریح کرد: این افراد با توجه به اقدامات عربستان در ماه‌های اخیر همچون حمایت از تروریسم، داعش و کشته شدن شمار زیاد مسلمانان در فاجعه منا و اقدام نامناسب مأموران عربستانی در گمرک جریحه‌دار شده بودند که برای اعتراض به مقابل سفارتخانه آمده بودند اما وارد نشده و کار تخریبی انجام نداده بودند.

قرائنی درباره دست داشتن دشمن در واقعه حمله به سفارت عربستان وجود دارد
حجت‌الاسلام غلامحسین محسنی اژه‌ای در خصوص حمله به سفارت عربستان، گفت: دسته دوم افراد بازداشت شده در این خصوص مظنون هستند که خودشان تشکیلات ایجاد کرده‌اند و یا دشمن در بین آنها نفوذ کرده است و توانسته با سوءاستفاده از آنان باعث آتش زدن سفارتخانه و ورود به آن شوند.

وی تأکید کرد: قرائنی در خصوص دست داشتن دشمن در این واقعه وجود دارد که دشمن از عناصر ساده‌اندیش سوءاستفاده کرده و آنان را آلت دست قرار داده است اما اکنون نمی‌توان در این خصوص قضاوت نهایی کرد.

سخنگوی قوه قضائیه تصریح کرد: فردی که حدود 10 سال قبل در یکی از دانشگاه‌های استان‌های شمالی عضو فعال دفتر تحکیم آن زمان بوده است و به علت برخی اقدامات اخراج شده است و به صورت غیرحضوری بخشی از دروس طلبگی را خوانده در این موضوع دخیل بوده است و دستوراتی صادر کرده است.

اژه‌ای تأکید کرد: اینکه انگیزه وی چه بوده و چه ارتباطی با چه کسانی داشته است و اینکه آیا تخریب‌ها توسط ایشان یا افراد دیگر صورت گرفته موضوعاتی است که نمی‌توان در خصوص آن قضاوت کرد و مراکز مسئول هم اکنون در حال کسب اطلاعات از این افراد هستند و با همت دادستان تهران سیستم اطلاعاتی و نیروی پلیس ابعاد موضوع روشن خواهد شد.

افرادی که برای انتخابات رد و یا عدم احراز صلاحیت شدند متهم یا ناصالح نیستند
حجت‌الاسلام غلامحسین محسنی اژه‌ای در پاسخ به پرسشی مبنی براینکه نامزدهای مجلس که به دلایلی رد صلاحیت و یا عدم احراز صلاحیت شده‌اند از چه طریقی می‌توانند اعاده حیثیت کنند، گفت: به افرادی که رد یا عدم احراز صلاحیت شده‌اند اتهامی وارد نیست. البته این سؤال را باید از هیأت‌های اجرایی و نظارت پرسیده شود ولی بنده در حد امکان پاسخگو خواهم بود.

وی ادامه داد: در قانون احراز صلاحیت آمده است کسی که صلاحیت آن احراز نشده بر این معنا نیست که فرد متهم و ناصالح است برای اینکه آن فرد فقط در آن قسمت صلاحیت ندارد و یا افرادی براساس مشکلات کیفری و قانونی ردصلاحیت شده‌اند و صلاحیت لازم را نداشته‌اند.

اژه‌ای گفت: اگر نامزدی برای انتخابات رد و یا عدم صلاحیت شود بر این معنا نیست که فرد متهم است و همه ما باید ملتزم به قانون باشیم.

قرار بازداشت بقایی برای انجام تحقیقات 3 بار تمدید شد
حجت‌الاسلام غلامحسین محسنی اژه‌ای در خصوص پرونده حمید بقایی گفت: در این خصوص لازم است نکاتی را بگویم. اول اینکه اگر اتهام برای دادسرا روشن و ثابت نشود همان جا قرار منع تعقیب صادر می‌شود و اگر پرونده شاکی خصوصی داشته باشد و آن شاکی هم رضایت دهد قرار موقوفی تعقیب صادر می‌شود اما اگر اتهامی متوجه فرد بود که بر اساس اظهارات وی، اسناد و مدارک و یا علم قاضی محرز شد بازپرس قرار مجرمیت صادر می‌کند که این قرار باید به نظر دادستان برسد که اگر دادستان تائید کند کیفرخواست صادر می‌شود.

وی با بیان اینکه در مورد پرونده بقایی هنوز قرار مجرمیت و به تبع آن هنوز کیفرخواست صادر نشده، گفت: قرار بازداشت 2 ماه است.

اگر تا قبل از 2 ماه بازپرس تشخیص دهد که موجبات قرار بازداشت موقت رفع شده می‌تواند قرار را تبدیل کند اما در صورتی که 2 ماه گذشت و بازپرس تشخیص داد باید بازداشت موقت ادامه یابد آن را تمدید می‌کند که در هر دو مورد قرار را به متهم ابلاغ می‌کنند که اگر با اعتراض متهم مواجه شود پرونده به دادگاه می‌رود.

اژه‌ای ادامه داد: اگر دادگاه نظر بازپرس را نپذیرفت بازپرس ناچار می‌شود نظر قاضی را قبول کرده و قرار را تبدیل کند.

وی ادامه داد: در مورد بقایی 3 بار بازداشت موقت تمدید شد که در این مدت تحقیقات صورت گرفت که بخشی از آن در اختیار سیستم اطلاعاتی و بخشی در اختیار سیستم قضایی بود.
وی با بیان اینکه بازپرس به تناسب اتهامات در پرونده قرار را صادر می‌کند گفت: قرار باید متناسب با میزان اتهامات، شخصیت فرد و احتمال فرار یا از دسترس خارج شدن او باشد و معیار ثابتی ندارد که بگوییم در این پرونده باید چه قراری صادر شود که حتی به این قرار هم متهم یا وکیلش می‌توانند اعتراض کنند.

سخنگوی قوه قضائیه تصریح کرد: در مورد ایشان از دادستان سوال کردم گفتند ابتدا قرار وثیقه صادر می‌شود و بعد قرار تبدیل به کفالت و وجه‌الوکاله می‌شود.

وی با بیان اینکه تحقیقات مقدماتی به اتمام رسیده اما قرار مجرمیت صادر نشده، گفت: باید منتظر تحقیقات بعدی باشیم.

یکی از خبرنگاران در خصوص پرونده رویانیان سوال کرد که اژه‌ای گفت: در این خصوص اقدامات مفصلی شده و تحقیقات فراوانی صورت گرفته و سیستم اطلاعاتی هم کمک کرده است.
وی با بیان اینکه رویانیان مدت قابل توجهی بازداشت بوده، گفت: از تمام کسانی که به نحوی با کار ایشان مرتبط بودند تحقیقات صورت گرفته اما بارها گفته‌ام مواردی که قابل پیگیری و ردیابی است زمان‌بر است.

خبرنگار دیگری در خصوص تمدید زمان مرخصی مهدی هاشمی سوال کرد که اژه‌ای گفت: پس از عمل جراحی که صورت گرفت پزشک معالج وی تشخیص داد که باید دو هفته برای گذراندن دوران نقاهت بیرون از زندان باشد و یکی از پزشکان پزشکی قانونی هم نظر پزشک معالج را تائید کرد اما باز هم قاضی کافی ندانست.

وی افزود: قاضی دستور داد و از پزشکی قانونی 3 پزشک رفتند و آنها هم نظر دادند که باید دوران نقاهت مهدی هاشمی در خارج از زندان طی شود اما اینکه آیا این زمان قابل تمدید است یا نه اطلاعی ندارم.

شمار زیادی درباره اسیدپاشی اصفهان بازداشت شده‌اند اما هنوز برخی از مظنونین آزادند
حجت‌الاسلام غلامحسین محسنی اژه‌ای در خصوص آخرین وضعیت پرونده اسیدپاشی اصفهان پس از گذشت 16 ماه از زمان واقعه گفت: دستگاه قضایی تمام تلاش خود را کرد تا عامل اسیدپاشی شناسایی شود و قرائن نشان می‌دهد که دست کم برخی از این اسیدپاشی‌ها انگیزه‌های شخصی نداشته است.

وی تصریح کرد: همان زمان رئیس قوه قضائیه مرا مأمور پیگیری این موضوع از نزدیک کردند و من به همین سبب دو بار سفر ویژه این موضوع به اصفهان کردم و با مسئولان قضایی،‌ انتظامی، اطلاعاتی و امنیتی استان اصفهان جلسه‌ای منعقد کردم.

سخنگوی قوه قضائیه ادامه داد: در آن زمان تمامی احتمالات را مورد نظر قرار دادیم و هر مقدار که امکانپذیر بود موضوع را پیگیری کردیم و حتی در دو نوبت مدیر کل اطلاعات و کارشناسان پرونده را به اینجا دعوت کردیم و حتی با معاون اطلاعات داخلی وزارت اطلاعات نیز جلسه گذاشتیم اما فعلاً عامل این اسیدپاشی‌ها شناسایی نشده است.

حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای خاطرنشان کرد: همکاران ما در قوه قضائیه و دوستان در نیروی انتظامی و مراجع امنیتی تلاش زیادی برای شناسایی عاملان انجام دادند و به افرادی نیز مظنون شدند که برخی از آنها بازداشت شده و مدت‌ها در بازداشت بودند که در نهایت آزاد شدند.

وی تأکید کرد: این پرونده هنوز مختومه نشده است چرا که برخی از مظنونین که تحت تعقیب هستند هنوز دستگیر نشده‌اند البته قطعی نشده است که این اقدام کار افراد تحت تعقیب باشد.
سخنگوی قوه قضائیه در پاسخ به سؤالی در خصوص آخرین وضعیت پرونده خودکشی دانش‌آموز کرمانشاهی گفت: از آخرین وضعیت پرونده اطلاعی ندارم.

وی همچنین در پاسخ به سؤالی در خصوص پیشگیری از ورود دست‌اندرکاران روزنامه قانون به ارکان قوه قضائیه گفت: از این موضوع نیز بی‌اطلاعم.

مکرر درخواست استرداد خاوری را به کانادا ارائه کرده‌ایم
حجت‌الاسلام غلامحسین محسنی اژه‌ای در پاسخ به سؤالی در خصوص تعامل قوه قضائیه با کانادا در خصوص استرداد خاوری با توجه به تغییر دولت در این کشور گفت: ما مکرر درخواست استرداد وی را از کانادا ارائه کرده‌ایم اما اتفاق جدیدی در این زمینه نیفتاده است و کسانی که مدعی مبارزه با فساد و پولشویی هستند در صحنه عمل اقدامی انجام نمی‌دهند چرا که باید در خصوص این فساد و بازگرداندن خاوری نیز واکنش نشان می‌دادند.

سخنگوی قوه قضائیه خاطرنشان کرد: بارها گفته‌ام که اگر خاوری در کشور حضور داشت به نفع وی بود ولی اکنون به ضرر وی است که از کشور رفته چرا که اکنون همگان اتهامات را به وی نسبت می‌دهند و وی نمی‌تواند از خود دفاع کند اما برخی که اتهامات‌شان همچون خاوری بود اکنون مشکلات‌شان حل شده است.
۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید