رکوردزنی دلار در بازار
اسکناس آمریکایی در سال ۱۴۰۰ تنها یک بار در تاریخ ششم شهریورماه توانسته بود بالای مرز ۲۸ هزار تومان و در محدوده ۲۸ هزار و ۱۰۰ تومان نوسان کند.
در پنجمین روز هفته، اسکناس آمریکایی به بالاترین قیمت در ۱۱ ماه اخیر رسید. روز چهارشنبه، دلار ۴۰۰ تومان رشد را به ثبت رساند و با عبور از مرز ۲۸ هزار تومانی به محدوده ۲۸ هزار و ۲۵۰ تومان رسید.
اسکناس آمریکایی در سال ۱۴۰۰ تنها یک بار در تاریخ ششم شهریورماه توانسته بود بالای مرز ۲۸ هزار تومان و در محدوده ۲۸ هزار و ۱۰۰ تومان نوسان کند. ولی آخرین باری که دلار توانسته بود بالاتر از نرخ ۲۸ هزار و ۲۵۰ تومان نوسان کند، مربوط به ۶ آبان ۱۳۹۹ بود.
تحلیلگران باور دارند که وضعیت متغیرهای پولی به گونهای است که احتمال رشد دلار را در ذهن بازیگران ارزی زنده میکند. با این حال، مذاکرات هستهای در ماههای اخیر جنبه تعیینکننده انتظارات تورمی را به خود گرفته بود. تا زمانی که بازار تصور میکرد، قرار است مذاکرات از سر گرفته شود و تحریمها در معرض لغو قرار بگیرد، انتظارات تورمی محدود بود و بازیگران ارزی با احتیاط رفتار میکردند.
با این حال، اختلافهای اخیر ایران با آژانس و اظهارات وزیر امور خارجه فرانسه و مقامات آمریکایی موجب شد احتمال شروع دوباره مذاکرات برای بازیگران ارزی کاهش پیدا کند. در چنین شرایطی، کاهش انتظار معاملهگران برای لغو تحریمها در کوتاهمدت یکی از عواملی بود که زمینهساز رکوردزنی دلار شد.
به طور مشخص برخی فعالان باور داشتند که اظهارات وزیر امور خارجه فرانسه زمینهساز تغییر انتظارات برجامی شد. لودریان در سخنانش در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک عنوان کرده است:
«ایران دیگر نمیتواند فکر کند که زمان به نفعش است، زیرا هر چه برنامه اتمیاش خطرناکتر شود، خطر بروز یک بحران عمده بزرگتر خواهد شد.» این صحبتها از این جهت برای بازار مهم بود که نشان میداد قرار نیست وضعیت بلاتکلیف یک ماه گذشته ادامه پیدا کند.
در کنار این، خبرهایی در میان معاملهگران بازار منتشر میشد که آمریکا قصد دارد با چین برای کاهش خرید نفت از ایران مذاکره کند.
برخی از فعالان عنوان میکنند که یکی از دلایل کاهش نوسانات دلار از دی ماه سال گذشته، افزایش خریدهای نفت چین از ایران بود. شماری از بازیگران ارزی باور داشتند که با کاهش خرید چینیها، وضعیت عرضه ارز بار دیگر دچار مشکل خواهد شد.
رکوردزنی قیمت دلار در روز چهارشنبه موجب شد خریدها در بازار سکه نیز بیشتر شود. فلز گرانبهای داخلی دیروز ۱۶۰ هزار تومان رشد را به ثبت رساند و حدود ساعت ۴ بعدازظهر در محدوده ۱۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان قرار گرفت. افزایش قیمت سکه در روز چهارشنبه در شرایطی صورت گرفت که بهای اونس طلا در بازارهای جهانی صعودی نبود.
اونس طلا تا ساعت ۴ بعدازظهر روز گذشته نه تنها زیر سطح هزار و ۷۵۰ دلار قرار داشت، بلکه در برخی مقاطع زمانی تا اواسط محدوده هزار و ۷۳۰ دلار پایین رفت.
رشد فلز گرانبهای داخلی در شرایطی که اونس طلا صعودی نبود، نشان میداد که سکهبازان نسبت به افزایش بهای دلار خوشبین هستند. در واقع آنها دیروز روی افزایش بیشتر قیمت دلار به نوعی شرط بستند، چرا که ارزش ذاتی سکه بسیار با قیمت بازار فاصله داشت و خرید بالای مرز ۱۲ میلیون تومانی تنها در صورتی توجیهپذیر بود که معاملهگران نسبت به رشد بیشتر قیمت دلار خوشبین باشند.
البته برخی سکهبازان بارها در ماههای اخیر روی رشد سنگین قیمت دلار حساب کردند، ولی چنین اتفاقی نیفتاد و زمینهساز ضرر آنها شد. فلز گرانبهای داخلی مدتهاست که توان صعود به بالای مرز ۱۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان را نشان نداده است و تا زمانی که از این محدوده عبور نکند، خریداران بیشتری وارد بازار نخواهند شد.