انتقال نادر "زیکا" از طریق آمیزش جنسی
فرادید | یک مورد نادر از انتقال ویروس زیکا از طریق آمیز جنسی، نه نیش پشه، در آمریکا گزارش شده است.
به گزارش بی بی سی، سازمان کنترل بیماری در آمریکا (سی دی سی) گفته است که یک بیمار در شهر دالاس در ایالت تگزاس احتمالا از طریق تماس جنسی آلوده شده است.
این شخص به کشورهایی که زیکا اخیرا در آنها شایع شده سفر نکرده، بلکه شریکی دارد که اخیرا از ونزوئلا برگشته.
زیکا توسط پشه منتقل می شود و تولد هزاران نوزاد دچار میکروسفالی (عارضه رشد مغزی ناقص نوزادان) به این ویروس مرتبط شناخته می شود.
این ویروس در کشورهای آمریکای لاتین درحال شیوع بوده و سازمان بهداشت جهانی در ارتباط با انتشار آن در جهان وضعیت اضطراری اعلام کرده است.
در تحولی دیگر دو مورد آلودگی به زیکا در استرالیا تایید شده است. مقام ها گفتند که این دو فرد ساکن شهر سیدنی اخیرا از کارائیب برگشته اند.
در همین حال، برزیل می گوید که درحال تحقیق درباره ۳۶۷۰ مورد مظنون میکروسفالی در کودکان در ارتباط با زیکا است. برزیل بیش از هر کشور دیگری از زیکا آسیب دیده است.
وزارت بهداشت برزیل گفت تاکنون ۴۰۴ مورد میکروسفالی تایید شده و ۷۰۹ مورد مشکوک هم رد شده است.
وزارت بهداشت برزیل همچنین مرگ ۷۶ نوزاد در اثر میکروسفالی، چه در دوران حاملگی و چه بعد از تولد، را گزارش داد.
مورد مربوط به تگزاس اولین باری است که انتشار مستقیم آلودگی در خاک آمریکا گزارش می شود.
ان شوچات معاون اول سی دی سی گفت: "ما فکر نمی کنیم این از طریق نیش پشه منتقل شده باشد، بلکه به تصور ما از طریق تماس جنسی بوده است."
سی دی سی در بیانیه ای گفت که بهترین راه مقابله با زیکا "جلوگیری از گزیدگی با نیش پشه و پرهیز از تماس با منی فرد آلوده به زیکا است."
این اولین بار نیست که انتقال زیکا از طریق تماس جنسی گزارش می شود. به گفته سی دی سی قبلا در سال ۲۰۱۳ یک مورد در پلینزی فرانسه گزارش شده بود.
این سازمان به زنان باردار توصیه می کند که از سفر به بیش از ۲۴ کشوری که شاهد شیوع زیکا بوده اند خودداری کنند. بیشتر این کشورها در منطقه کارائیب و آمریکای لاتین هستند.
سازمان بهداشت جهانی روز دوشنبه در زمینه انتشار این ویروس وضعیت اضطراری بین المللی اعلام کرد.
رصد رد پای پشه ناقل"زیکا"در ایران
در همین حال رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت احتمال ورود ویروس زیکا به کشور را بسیار کم دانست و از وجود نظام مراقبت فعال در کشور برای کنترل حشره ناقل این بیماری خبر داد.
دکتر محمدمهدی گویا در گفت: «از چهار سال گذشته نظام مراقبت فعالی برای کنترل حشره ناقل این بیماری در کشور راهاندازی کردهایم و رد پای این پشه را رصد میکنیم.»
وی افزود: «در طول این مدت تنها سال گذشته در مناطق بسیار کوچکی در کشور این حشره را یافتیم که بلافاصله اقدامات سرکوب گرایانه برای کنترل این عامل انجام شد و خوشبختانه دیگر موردی نداشتیم. اما در بعضی کشورهای همسایه این پشه وجود دارد و به همین دلیل ما با حساسیت بیشتری این موضوع را دنبال میکنیم.»
گویا تاکید کرد: «مناطقی که این پشه در آن مشاهده شده، تحت کنترل قرار دارند. موردی از این بیماری در ایران و کشورهای همسایه و به طور کلی در منطقه خاورمیانه در شمال آفریقا گزارش نشده است. اگر پشه "آئدس" که عامل انتقال این بیماری است، در کشور وجود داشته باشد، تعداد آن بسیار محدود است.»
رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت ادامه داد: «انتظار داریم این پشه در مناطق گرمسیری و معتدل به خصوص مناطق ساحلی بیشتر باشد. »