وضعیت بازار مسکن در مناطق ۹ و ۱۰ تهران
بررسی دو منطقه نسبتا پرمعامله واقع در نیمه جنوبی شهر تهران یعنی مناطق ۹ و ۱۰ نشان میدهد آمار فایلها نه تنها روزانه بلکه بعضا در طول یک هفته هم تغییر چندانی نسبت به هفته قبل نمیکند و این یعنی در دو منطقه مذکور مضیقه فایل فروش محسوس است.
تعداد فایلهای فروش در بازار مسکن حتی در مناطقی که طی یکی دو سال گذشته به دلایل مختلف با افزایش نسبی معاملات مواجه بودند، به تدریج آب میرود و بازار هر روز بیش از روز گذشته با مضیقه «عرضه» روبهرو میشود.
بررسی دو منطقه نسبتا پرمعامله واقع در نیمه جنوبی شهر تهران یعنی مناطق ۹ و ۱۰ نشان میدهد آمار فایلها نه تنها روزانه بلکه بعضا در طول یک هفته هم تغییر چندانی نسبت به هفته قبل نمیکند و این یعنی در دو منطقه مذکور مضیقه فایل فروش محسوس است.
البته این گزاره به معنای وجود تقاضای موثر خرید در بازار و نبود فایل برای پاسخگویی به این تقاضا نیست؛ کمااینکه یافتههای میدانی «دنیایاقتصاد» نشان میدهد تقاضا نیز در این مناطق طی هفتههای گذشته در سطح حداقلی باقی مانده است.
با وجود این احوال این روزهای بازار مسکن مناطق ۹ و ۱۰ از این بابت مایه تعجب و تا حدودی حیرت است که این مناطق در سالهای اخیر بهرغم کاهش قدرت خرید متقاضیان، با اقبال بیشتری از سوی خریداران روبهرو بوده و بعضا در زمره چند منطقه پرمعامله اول هر ماه قرار میگرفتند. اما اکنون حتی آماده کردن یک جدول ۴۰ردیفه از فایلهای موجود در بازار مسکن این مناطق نیز کاری دشوار است.
اهمیت کاهش شدید فایل در دو منطقه مذکور از این جهت است که نشان میدهد حتی در مناطق کاملا مصرفی و قیمتمناسب شهر تهران هم آمار معاملات ملکی به حداقل رسیده است.
برخی از واسطهها نیز از موضوع انتظارات تورمی به عنوان عاملی برای خودداری از فروش واحدهای آماده عرضه به بازار مسکن سخن میگویند. به گفته آنها، نگرانی اصلی فروشندهها این است که موتور تورم مسکن که از اوایل زمستان پارسال همزمان با آغاز عصر جدید جهش ارزی آغاز شده است، خاموش نشود یا ثبات فعلی قیمتها حداکثر تا شروع تابستان ادامه پیدا کند و پس از آن بازار مسکن باز هم شاهد تلاطم باشد. این موضوع مانع عرضه جدید در بازار مسکن و عاملی برای انصراف موقت فروشندهها از حضور در این بازار شده است.
نکته قابل تامل دیگر این است که در بازاری که تعداد فایلهای فروش بسیار اندک باشد، امکانی برای سنجش میانگین قیمت و ارزش واقعی املاک وجود ندارد و معدود فروشندههای حاضر در بازار میتوانند هر قیمتی را حتی با فاصله زیاد از سطح قیمت واقعی اعلام کنند و متقاضیان مستاصل مسکن که به هر دلیل ناگزیر به انجام معامله در همین مقطع زمانی هستند نیز قربانی این مدل اعلام قیمت میشوند.
به عبارت دیگر در بازاری که فایل کم است، قیمتهای پیشنهادی میتواند بدون تبعیت از قواعد رایج بازار مسکن اعلام شود و ممکن است خریداران مجبور شوند به این قیمتهای گزاف تن دهند.
بنابراین اگر چارهای برای بازگشت بازار مسکن به وضعیت عادی نشود، کمبود فایل تحتتاثیر نگرانی فروشندهها درباره آینده تورم ملک، موجب ادامه روند رشد قیمت مسکن خواهد شد.
منبع: دنیای اقتصاد